Nemkívánatos bevándorlók

Ausztrália jobban teljesít, mint Magyarország, legalábbis ha kerítésépítésről van szó.

Pápay György
2015. 07. 31. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália jobban teljesít, mint Magyarország, legalábbis ha kerítésépítésről van szó. Míg hazánk 175 kilométeres határzár felhúzását tervezi, addig a kontinensnyi ország egy 5600 kilométeres kerítéssel büszkélkedhet, amely a leghosszabb nem közlekedési célú építmény a világon. Az 1880-as években épült védelmi vonal célja hasonló a miénkhez: a nemkívánatos bevándorlók megállítása. Csakhogy ezek a fenyegetést jelentő, nem őshonos elemek nem emberek, hanem a dingók, vagyis a helyi vadkutyák, amelyek ellen nagyszabású kerítésépítéssel vették fel a harcot a juhnyájaikat védő dél-ausztrál gazdálkodók. Nem a feltehetőleg a házi kutyából visszavadult dingó az egyetlen faj, amely komoly fejfájást okoz az ausztráloknak. Az üregi nyulat szintén az ember telepítette be a XIX. század közepén, s a jövevények hamar tanúbizonyságot tettek közmondásos szaporaságukról: 1950-ben már 600 millió példány élt a kontinensen. A nyulakkal a legfőbb probléma, hogy egyre nagyobb területen tarolják le a növényzetet, s bár ellenük is építettek kerítést, az nem állította meg őket: egyszerűen átásták magukat alatta. Az ausztrálok számtalan módon – méreggel, csapdaállítással, kilövéssel – küzdöttek a rágcsálók inváziója ellen, többnyire sikertelenül. Végül a biológiai hadviselés bizonyult a leginkább eredményesnek: az ötvenes, majd a kilencvenes években kifejezetten a nyulakra veszélyes vírusok elterjesztésével tizedelték meg a populációjukat.

Nemrég újabb állatfaj került célkeresztbe: a kóbor macskák, amelyek mérhetetlen pusztítást vittek véghez a helyi faunában, s egyes kutatók szerint közel 120 őshonos faj megmaradását veszélyeztetik. Az ausztrál hatóságok szabályos háborút hirdettek a természetbe visszatért házi kedvencek ellen, s célul tűzték ki, hogy létszámukat az elkövetkező öt évben kétmillióval csökkentik. Azonban a macskáknak is megvannak a maguk szimpatizánsai, és nem csupán a közösségi oldalakon: nemzetközi állatvédő szervezetek – élükön Brigitte Bardot francia színésznővel – arra szólították fel az ausztrál kormányt, tegyen le az ártatlan állatok millióinak lemészárlásával kapcsolatos terveiről, és inkább célzott sterilizálási akciókkal szorítsa vissza a számukat. Az ügyben nem könnyű igazságot tenni, hiszen a máig megőrzött vadászösztönüket követő macskák valóban nem tehetnek semmiről, bár a koalák például biztosan nem mondanák őket annyira ártatlannak (kérdés, a szintén népszerű erszényes rajongói mikor szólnak hozzá a vitához). A helyzetnek azonban van egy jól azonosítható felelőse, mégpedig az ember, amely – mint Ausztrália esete is mutatja – a környezet közvetlen pusztítása mellett invazív fajok behurcolásával is képes felborítani teljes ökoszisztémákat, s utólag már szinte lehetetlen megtalálni a humánus (vagy állatbarát) megoldást.

Persze a macskákat sem kell félteni, hisz úgyis mindig a talpukra esnek. A brit sajtó a napokban számolt be egy Észak-Írországban talált példányról, melyet a bőre alá ültetett mikrochip alapján azonosítottak, s kiderült, hogy egyenesen Sydneyből érkezett. Egyelőre rejtély, hogyan tette meg a több mint 17 ezer kilométeres utat, motivációjához azonban – a fentiek ismeretében – nem férhet kétség. Eleve kifinomult túlélési ösztönökről árulkodik, hogy a chipben tárolt információk alapján 25 éves, ami jócskán meghaladja a macskákra jellemző 15 éves átlagéletkort. Mivel a szülőföldjén közvetlen életveszély fenyegetné, valószínűleg nem kell attól tartania, hogy hazatoloncolják. Arról nem érkezett hír, hogy az őshonos Belfast környéki egerészek kezdhetnek-e aggódni az állásukért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.