Ötszáz forintból zombi

Rendkívül veszélyesek és hihetetlen mértékben elterjedtek az olcsó dizájnerdrogok.

Lukács Csaba
2015. 07. 09. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Zagyvaszántón többen betelefonáltak a rendőrségre, hogy a Rákóczi utcában egy férfi kiabál, rugdossa a kapukat és kés van nála. Az ön- és közveszélyes férfit egy udvaron találták meg, ahol a ház tulajdonosával, egy idős nővel kiabált. Megbilincselték, és látva zavarodottságát, mentőt hívtak hozzá. A kiérkező egészségügyiek nem tudták megmenteni az életét – a harmincöt éves férfi feltehetően kábítószer-túladagolásba halt bele.

Szintén vasárnap kora délután Szécsényben egy harmincéves ember szaladgált késsel a kezében a Kossuth utcában. Bement egy családi házba is, az ott lakótól gyógyszert követelt, a ház ablakait kitörte, majd onnan kijőve az utcán megrongált egy útjába eső járművet. A helyi kapitányság járőrei egy italbolt udvarán találtak az őrjöngő férfira, aki megpróbált elmenekülni, ezért megbilincselték. Az egyre aggasztóbb állapotba kerülő (rohamosan romló egészségi állapotú) férfihoz a rendőrök kihívták a mentőszolgálat munkatársait, akik megpróbálták újraéleszteni, de a gyors orvosi ellátás ellenére életét vesztette. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a férfi halálának az oka kábítószer, egész pontosan biofű-túladagolás.

Néhány hete a budapesti Baross utcában őrjöngött egy meztelen férfi, akinek később összeomlott a vérkeringése, és hiába sikerült a mentősöknek újraéleszteni, a toxikológián belehalt a túladagolásba – ő a zene nevű szerből fogyasztott. Májusban egy másik férfi a Blaha Lujza téren őrjöngött meztelenül, majd esett össze – ő is a zene nevű dizájnerdrogot fogyasztotta. Hasonló eset történt a Bazilikánál is – a szer ugyanis olyan hallucinációkat okoz, hogy a fogyasztó azt képzeli, bogarak kerültek a bőrére és a bőre alá, ezért tépi le magáról a ruháit. A szakemberek emiatt „vetkőzős” drognak nevezik, és nagyon veszélyesnek tartják: állítólag tíz használóból nyolc a toxikológiára kerül.

Rengeteg embernek vannak hasonló történetei – nemrég gyalog mentem haza a szerkesztőségből, és a Nagyvárad térnél kukákat borogató fiatalra lettem figyelmes. Társai harsányak röhögték ténykedését, és amikor megkérdeztem, miért engedik neki, egyikük azt felelte: Janó ötszáz forintból zombivá lőtte magát, hagyni kell a szert dolgozni.

Immár tény: elárasztották a magyar piacot az olcsó, ellenőrizetlen, egyelőre még nem tiltott dizájnerdrogok. Különféle hangzatos neveken árulják őket: fürdősó, füstölőbe való szárított növénykeverék, látnokzsálya, tápoldat, rovarirtó, de mindkét fél, az eladó és a vevő is jól tudja, hogy mire fogják felhasználni. Olcsók, de még a díler sem tudja, pontosan mi van bennük, és a mellékhatásaival senki sincs tisztában. Gátlástalanul hirdetik őket az interneten – a herbál szóra keresve az első találat egy olyan oldal, amely „legális fű”-ként hirdeti a terméket, és öles betűkkel a következő szöveggel próbál kedvet csinálni hozzá: „Eldobod az agyad! Aznapi szállítás hétvégén is! Rendelj és próbáld ki!” A kísérletező kedvű fiatalnak ingyenes házhoz szállítással mintát küldenek, és persze viszonteladókat is keresnek. Arra viszont kínosan ügyelnek, hogy folyamatosan füstölőként emlegessék a „gyógynövény webshop” (!) termékeit.

Szociális szakemberek már-már nosztalgiával emlékeznek azokra az időkre, amikor a klasszikus kemény drogokat használók voltak az ügyfeleik. Ezek viszonylag tiszta szerek voltak, jól ismert mellékhatásokkal és következményekkel, és mivel elég sokba kerültek, ez afféle természetes korlátot jelentett a használatukban – egyszerűen nem tudtak annyit vásárolni belőlük a drogosok, mint amennyit szerettek volna. Mára ezek a szerek gyakorlatilag kiszorultak a piacról. Helyüket átvették a különféle olcsó kotyvalékok: Kínából kilószám, legálisan behozott szintetikus kannabinoidok és egyéb stimulálók. Ismeretlen összetételű növénykeverékek, növényvédő szerek, illatosítók, füstölők, porok és tabletták.

El lehet szívni, fel lehet szippantani, beadni intravénásan vagy egyszerűen lenyelni – a lényeg, hogy üssön, és akár pár száz forintért is hozzá lehessen jutni. A felhasználót a legtöbb esetben nem érdekli, hogy az emberi szervezetre, pszichére milyen hatással van, e szerek rövid és hosszú távú kockázatai jószerével ismeretlenek. Az inkább előny, hogy egy részük nem mutatható ki hagyományos vizelettesztekkel, de például egyes szintetikus „füstölők” hatása négyszer erősebb, mint a marihuánáé.

A tendencia sokkoló, és ezt a felmérések is igazolják. Az ELTE Pszichológiai Intézetének egy 2013-as vizsgálatából (Köz-Érzet 2013) kiderült, hogy a 19–65 év közötti magyar lakosság körében ugyan még mindig a cannabis a legnépszerűbb drog, de rögtön utána következnek a szintetikus kannabinoidok, a harmadik pedig az ecstasy. A legmegdöbbentőbb viszont az, hogy minden hatodik, valaha kábítószert használó válaszadó 15 évesen próbálta ki először a tiltott szert. És könnyen előfordulhat, hogy két év elegendő volt arra, hogy az említett felmérés elavult legyen: az Index áprilisi riportja szerint az efféle drogok gyakorlatilag elárasztották a vidéket, és már jóval fiatalabb gyerekek is használják – egy kelet-magyarországi faluban hét-nyolc évesek büszkélkednek dizájnerdrogos ismereteikkel.

A riport szerint a fiatalok az otthonról ellopott pálinkát nem megisszák, hanem eladják, hogy herbált vegyenek belőle. A mélyszegénységben élők között az olcsó alkohol helyett az olcsó drog lett az elsődleges addikció, és ez beláthatatlan egészségügyi és közbiztonsági kockázatokat rejt – a cikk elején felsorolt esetek azt bizonyítják, hogy az ismeretlen szertől beállt drogfogyasztó beszívott állapotban nem mérlegel, még a rendőrnek is nekimegy. És mi van akkor, ha nem rendőrt, hanem kisgyereket, védtelen nőt, öreget talál meg ebben az állapotban?

Attól tartok, tucatnyi tragédiának kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy a politika is észrevegye, tarthatatlan helyzet alakult ki, és gyorsan reagáló törvénykezéssel, hatékony rendőri felderítéssel és beavatkozással, valamint a szociális és egészségügyi szolgáltatások átszervezésével kell reagálni erre a súlyos – és egyre kétségbeejtőbb – állapotra. Most ugyanis az a helyzet, hogy egy füves cigarettáért komoly büntetés járhat, de egy kilónyi, akár egész falut élőhalott zombivá változtató dizájnerdrog eladása lehet teljesen legális, ha a szer nincs tiltólistán. Egy időzített társadalmi-szociális bombán ülünk – akad olyan szakember, aki szerint a falvakban olyannyira elterjedt az olcsó drog használata, hogy ez pár éven belül a lakosság testi-szellemi állapotának drasztikus leromlását vonhatja maga után. És persze felmerül a bíróságok felelőssége is: ha egy drogos állapotban elkövetett betörést vagy erőszakos cselekményt – netán egy rendőr megtámadását – az elkövető megúszhatja felfüggesztettel vagy pár hónapos börtönbüntetéssel, akkor az ítéletnek nincs visszatartó ereje, lehet a következőt elkövetni.

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy ez a mélyszegénységben élő, jellemzően roma fiatalok problémája, jó, ha tudjuk: középosztálybeli fiatalok, családos anyukák, akár nyugdíjas öregek is rendszeresen használják. Herbált, kristályt, zenét – ami van. A lényeg, hogy olcsó legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.