Szélekről a középre

Hasonló folyamatok tapasztalhatók az egész skandináv térségben: a befogadó és toleráns népeknek kezd elegük lenni a bevándorlókból.

Lóránt Károly
2015. 07. 27. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélsőjobboldali politikai pártok jelentős befolyásra tettek szert a kozmopolita baloldal által elidegenített munkásosztály körében – jegyezte meg a The Guardianben Julan Coman, a The Observer helyettes külpolitikai szerkesztője a Svéd Demokraták bevándorlásellenes párt legutóbbi összejöveteléről írott beszámolójában. A svéd parlamentben kiközösített alakulat Svédország leggyorsabban növekvő politikai ereje, amely a legutóbbi, 2014-es választáson 12,9 százalékos eredményével megduplázta korábbi mandátumainak számát, s ezzel a szociáldemokraták és a négy pártból álló jobbközép Szövetség Svédországért koalíciót követően a harmadik legnagyobb párttá vált. A legutóbbi közvélemény-kutatások azonban még ennél is nagyobb, 18 százalékos támogatottságot jeleznek, ami már-már megközelíti a szociáldemokratákét, amelyek egy gyenge kisebbségi kormányt vezetnek.

A Svéd Demokraták támogatói keveset törődnek a párt újfasiszta gyökereivel, igaz a párt vezetője, Jimmie Akesson is igyekszik megszabadulni a terhes örökségtől. A múlt évi választásokon például visszaléptetett egy jelöltet, miután olyan fénykép jelent meg róla, amelyen horogkeresztes karszalagot visel. Ugyanakkor sokan pozitívan reagáltak Akesson választások előtti Twitter-üzenetére, amely szerint a tét a tömeges bevándorlás és a jólét közötti választás. Arra a felvetésre, hogy miért követ szélsőséges pártot, egy, az újságíró által megkérdezett fiatalember csak vállat vont: „Ők a politikai spektrum közepén helyezkednek el, a bevándorlási politikát átvették a jobboldaltól, a jóléti államot pedig a baloldalról.” Akesson, a vezér még a kilencvenes években csatlakozott a párthoz, amikor a náciszimpátia még világosan látszott a külső megjelenésén, most viszont szolid üzletember benyomását keltve jelenik meg a nyilvánosság előtt, megváltoztatva egyben a párt korábbi, a nácizmust idéző jelképeit is. Üzenete világos: meg kell állítani a bevándorlást, és jobb életet kell teremteni a svéd gyermekeknek, a jövő nemzedékeinek. Tekintve, hogy a bevándorlók aránya a svéd társadalomban 2000 és 2014 között, tehát másfél évtized alatt a másfélszeresére – 14,5-ről 21,5 százalékra – növekedett, Akesson üzenete megértő fülekre találhat, és ha túlzás is, hogy a következő választásokat pártja megnyerheti, a tendencia elég egyértelmű.

Hasonló folyamatok tapasztalhatók az egész skandináv északi térségben. A befogadó és toleráns dánoknak is kezd elegük lenni a bevándorlókból. A bevándorlást korlátozni, a jóléti kiadásokat pedig növelni kívánó Dán Néppárt a most júniusban tartott választáson a második legtöbb szavazatot kapta, megelőzve a jobbközép Bal (Venstre) nevű pártot, megközelítve a szociáldemokratákat. Norvégiában a „populista” Haladáspárt 2013 óta a kisebbik kormányzó erővé vált. Finnországban a Finnek Pártja, amely egyfajta „jóléti nacionalizmust” hirdet, részt vesz a főváros irányításában.

Mona Sahlin, aki a svéd szociáldemokrata párt vezetője volt 2007 és 2011 között, és aki saját bevallása szerint húsz évvel ezelőtt aligha gondolta volna, hogy egyszer szóba fog állni Akessonnal, most így magyarázza a kialakult helyzetet: „Azok az emberek, akik most Akessont hallgatják, nem bíznak többé a politikusokban. Nem bíznak Stockholmban. Azt gondolják, a dolgok nem mennek rendben. Úgy érzik, nem hallgatnak rájuk.” A szociáldemokrata vezető ezzel meg is magyarázta, miért törnek előre akár a jobb-, akár a baloldali szélsőségek nemcsak a skandináv országokban, hanem az egész Európában, az északi csücskétől egészen a görög szigetekig, ahol a szélsőbaloldalinak mondott Sziriza kormányra is került.

A sokat emlegetett globalizációval, amely nem más, mint – ahogy David C. Korten is írta híres könyve címeként – tőkés társaságok világuralma, egyre kevésbé elégedettek Európa polgárai, hiszen nem nagyobb jólétet hozott, mint propagálói hirdették, hanem bizonytalanságot és elszegényedést az európai társadalmak széles rétegeinek. A fősodorbeli – jobb-, illetve balközépnek nevezett – pártok, minden bizonnyal erős összefüggésben a pártfinanszírozással, megszűntek a hagyományos jobb- vagy baloldali értékeket képviselni, és teljes kiszolgálóivá váltak a nemzetközi tőke által képviselt érdekeknek, ami az Amerikával kötendő szabad kereskedelmi egyezmény vitájakor is jól látszott. Bár népszavazáson az európaiak elutasítanák az egyezményt, az európai parlamenti vitában éles kritikát csak a szélsőségesnek tekintett pártok fogalmaztak meg. Ha pedig a szélsőségek képviselik a többséget, a jobb- és balközép erők pedig a kisebbséget, akkor egyre inkább az utóbbiak válnak szélsőségessé, az európai értékek – amelyek meghatározása nem a liberálisok monopóliuma – és érdekek elárulóivá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.