Ki vállalja a felelősséget?

„De mi lesz akkor, ha többet küldenek vissza?”

Nagy Áron
2015. 08. 04. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apró közjáték zavarta meg a minap a Helsinki Bizottság és a Migration Aid Nyugati pályaudvarnál tartott sajtótájékoztatóját. Egy arra tévedt járókelő megkérdezte a jogvédők képviselőjét: „De mi lesz akkor, ha többet küldenek vissza?” Somogyvári Zoltán válaszában hozta a kötelezőt, vagyis kritizálta a kormány menekültpolitikáját, amivel – meglátása szerint – ezreket taszít kilátástalanságba ahelyett, hogy a hónuk alá nyúlna, és fölkarolná őket. Aztán egyebek mellett kijelentette: a százezer migráns többsége már Nyugaton van, egyszerre 5-10 ezernél több sosem tartózkodik hazánk területén, vissza pedig roppant kevés, alig ezer embert küldtek eddig az uniós országokból.

Világos! Félelmeink tehát alaptalanok. A Habony-művek propagandájának összes állításával szemben nem leszünk megszállt ország, nem fognak elárasztani bennünket ilyen-olyan szír, afgán meg koszovói elemek. A hatvanas férfit viszont nem nyugtatta meg Somogyvári magabiztos előadása. Ezért inkább tovább kérdezett: „Eddig ezer?” „Igen, eddig. Eddig ezer” – vágta rá a Helsinki Bizottság munkatársa, majd a férfi folytatta: „Jó, de mi lesz akkor, ha többet küldenek vissza?” Kínos csend állt be ebben a pillanatban, amit az egyik szervező tört meg: „Elnézést, uram, maga újságíró? Ha nem, akkor hagyja őket szóhoz jutni!” A férfi odébbállt, a sajtótájékoztatót pedig hamarosan rövidre zárták.

Miért meséltem el mindezt? Azért, mert borzasztóan idegesít a balliberális körök süketelése az emberiességről, a toleranciáról és a befogadásról. Félreértés ne essék, nem az emberiességgel, a toleranciával vagy a befogadással van bajom, hanem azzal, ahogy egyesek ezeket használják a butaság kicsinosítására, vonzóbbá és eladhatóbbá tételére. Mert valójában erről van szó. Ez is egy termék, amit adományokra lehet váltani. A kockázatok pedig senkit sem érdekelnek.

Ezt egyébként legjobban azokon a civil önkénteseken lehetett lemérni, akik csütörtökön, „a nagy Keleti pályaudvari razzia” idején dolgoztak a Baross tér alatti aluljáróban. Ismert, a migránsok zömét a déli országrészben gyűjtik össze, aztán Röszke és Szeged érintésével irányítják őket Budapestre. A Keletibe érkeznek meg és a Nyugatiból kell – illetve inkább csak kellene – továbbutazniuk a befogadótáborokba. Nem tudom, hogy okkal vagy ok nélkül, de a hatóságok állítólag a migránsok zömét úgy indítják el, hogy egy éjszakát mindenképpen a fővárosban kelljen tölteniük. Ez megint nettó ostobaság, ráadásul életveszélyes is, amit csak tetéz Budapest vezetése, amely csak szeptemberben akarja orvosolni valahogy a menekültválságot, addig meg mindenki vigyázzon magára. Agyrém. Na de vissza a civilekhez!

Az szép dolog, hogy etetik, itatják a közterületen összeverődő külföldieket, s közben lehetőség szerint anyanyelvi tájékoztatást is adnak nekik. A baj nem ezzel van, hanem azzal, hogy amikor jön a rendőr, ők gyorsan kiokosítják a migránsokat a búvóhelyekről és a nemzetközi vasúti menetrendről.

Annak a hatvanas férfinak bizonyára ehhez is lenne egy-két kérdése: „Eszükbe jutott már, hogy ezzel a bűncselekmény határát súrolják, hiszen illegális bevándorlók útját egyengetik a Nyugat felé? Elgondolkoztak már azon, hogy mi lesz, ha csak egy terrorista is van a százezres áradatban, s azt éppen önök segítik a céljához? Jó, ne fessük az ördögöt a falra. Legyen terrorista helyett »csak« egy fertőző beteg! Ki fogja vállalni a felelősséget a járványért, amit okoz?”

Pedig a válasz egyértelmű: ha valami történik, az nyilván a populista kormány hibája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.