Sokszínű egyformaság

A kis területre zsúfolt rengeteg önmegvalósítás kioltja egymást és hasonul.

Ficsor Benedek
2015. 08. 19. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értelmetlen tragédia árnyékolja be az idei Sziget Fesztivál sikerét. Egy német fiatal a rendezvény helyszínéül kijelölt zónán kívül, a lezárt ártéren verte fel a sátrát, amelyre hétfő délelőtt – a fesztivál hivatalos zárása után – egy, az esőtől elnehezült faág zuhant, halálos sérüléseket okozva a fesztiválozónak. A szervezők állítják, azért nem küldték el a férfit, mert nem is tudtak róla, hogy azon a nehezen megközelíthető területen bárki sátrazna.

Legutóbb 1999-ben történt halálos baleset a Szigeten, akkor egy leszakadt körhinta okozott tragédiát, ám a mostani eset, ha lehet, még érthetetlenebb. Nyomozás egyelőre nem indult az ügyben, de a haláleset mindenképpen zárójelbe teszi a fesztivál újabb sikerét, a tavalyi rekordot megdöntő látogatócsúcsot. Nehéz ezek után számításba venni a rendezvény közéleti jelentőségét, és a társadalomra gyakorolt hatását, hiszen az évről évre elhangzó érvek és ellenérvek a tragédia után szükségszerűen aszimmetrikussá váltak. Ettől függetlenül tény, hogy Európa egyik legjelentősebb zenei rendezvénye lett a Sziget Fesztivál. Státusa ugyan meginogni látszott két éve, amikor jelentősen visszaesett a látogatottsága, ám a tavalyi változtatások – későbbi időpont, nagyobb sztárok, színesebb program – hatására visszanyerte régi rangját. Minden más hazai rendezvénynél több embert, vagyis százezreket mozgósít szerte a világból, akik erre az egy hétre látogatnak el Magyarországra – és viszik hírét hazánknak. Így a Sziget a leghatásosabb országimázskampány.

Gazdasági jelentősége is megkérdőjelezhetetlen, hiszen a nyári fesztiválok összesen 100 milliárd forint bevételt hoznak az országnak egy idényben, több ezer munkahelyet teremtenek, és a rendezvények közül magasan kiemelkedik a Sziget. Miért hát mégis az engesztelhetetlen düh, amellyel sokan támadják a fesztivált?

Ha egy héten át minden éjjel az ember gyomrában lüktet a basszus, pedig az önfeledt szórakozástól távol csupán pihenni szeretne, hiszen másnap munka, a frusztrációja érthető. Óbuda, Újpest, de még a távolabbi városrészek lakói is megsínylik ezt az egy hetet, és aligha vigasztalja őket a tudat, hogy a Szigettel ők maguk is nyernek.

A drogos, részeg, mocskos, vagy csupán látványosan idegen fesztiválozókat ért vádak mint legfőbb ellenérvek azonban célt tévesztenek. A Sziget e tekintetben nem különbözik bármely más rendezvénytől, amelyen az emberek a hétköznapok kötelékeit ledobva, önfeledten szórakoznak. Ez persze nem jelenti, hogy örömteli lenne, amit a fesztiválon tapasztalunk. De attól tartok, a felszínesség, az egyén érdekeinek mindenekfeletti érvényesítése, a cinizmus vagy a szimpla bunkóság általános jelenség, és nem korlátozódik augusztus egyetlen hetére a Hajógyári-szigetre. Az már sokkal izgalmasabb kérdés, hogy a sokszínűség jegyében rendezett fesztivál vendégei miért válnak egyre egyformábbá. A kis területre zsúfolt rengeteg önmegvalósítás kioltja egymást és hasonul. A szabad, egyéni és különleges emberek önkéntes uniformizációja pedig rémisztő fejlemény. Hiszen, ha a szabadság elmossa a különbségeket, idővel magát a szabadságot sem lehet majd megkülönböztetni annak hiányától.

És ez hatással van a kulturális sokszínűségre is. Nem várom persze, hogy az opera vagy a cirkusz felülmúlja a nagyszínpadot, de a futószalagon készült sztárfellépők jellegtelensége ijesztő méreteket öltött, ami lassan a szórakoztatás célját és értelmét is megkérdőjelezi. A Sziget komoly (gazdasági) haszonnal jár, ez nem kérdés, az már viszont annál inkább, hogy mi marad belőle, és mi belőlünk a feneketlen szabadság hatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.