Zsánerek és hitelesség

Szinte közhely a fősodratú politikai média bulvárosodásáról beszélni.

Veczán Zoltán
2015. 08. 13. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte közhely a fősodratú politikai média bulvárosodásáról beszélni. A bulvár jellemzője, hogy mindennél jobban szereti a sztorikat: ennek is van létjogosultsága, hiszen emberi történetekkel illusztrálva a fontos folyamatok hatása jobban megérthető és átérezhető. Ugyanakkor a bulvár, jellegénél fogva, szükségképpen felületes és túlzó: a legnagyobb szenzációt, a legextrémebb megszólalót keresi, nem a legjellemzőbbet. Ha ez a műfaj kőkemény ideológiai mondanivalóval is társul – vagyis a politikai féligazság megmártózik a bulvár cukormázában –, abból extrém eredmények születnek. Ezek pedig nem a stílus gyermekbetegségei, hanem éppenhogy a jellemzői, s az olcsó politikai hatásvadászatra, úgy látszik, mindig van igény. Sajátos szellemi lustaságból születnek tehát azok a zsánerek, amelyek a bejáratott narratívákat felhasználva érzelmi ráhatással befolyásolják a közgondolkodást. S a jól kitaposott otthoni papucs kényelmességű zsánerek megbízhatóan üzemelnek a menekülttémában is.

Nemrég megjelent az Indexen egy cikk, amelyben tökéletesen visszaköszönt a kilencvenes évek baloldali médiájának a romákkal kapcsolatos témakezelése. A mostani esetben az apropó a bevándorlóözön volt. Az emberek előítéleteit – vagy tapasztalatait – ellensúlyozandó az Index most egy bissau-guineai származású, fekete bőrű urat fedezett fel, aki közgazdász létére villamosvezetőként dolgozik, és naponta el kell viselnie „a mindennapi rasszizmust a budapesti utcákon”. A sugallt következtetés ismerős: a magyarok általában rasszisták és ok nélkül gyűlölik a más bőrszínű embereket – márpedig ha egy fekete bőrű bevándorló mondja ezt, akkor ez mindenképpen így van. Ez a zsáner így működik: a tollforgató kiemel egy olyan személyt a társadalmi feszültséget okozó csoportból, aki egyáltalán nem viseli magán a feszültséget okozó jellemzőket – beilleszkedett, iskolázott, törvénytisztelő –, és élő bizonyítékot gyárt belőle arra, hogy lám-lám, az egész társadalom indokolatlanul rosszindulatú és előítéletes. A főszereplő lehet neves cigány zenész, ledoktorált fekete bevándorló vagy iraki fogorvos, a lényeg, hogy könnyfakasztó személyes történetén keresztül az olvasó érzelmileg bevonódjon és azonosuljon az ártatlan áldozat karakterével, majd annak jellemzőit kivetítse az egész csoportra. Így a közösség minden egyes tagja méltatlanul üldözött, békeszerető polihisztorként tündökölhet, akiket a – szintén általánosított kép szerint – szemellenzős és rasszista többségi társadalom nap mint nap méltatlanul meghurcol.

De van egy kérdés, amely felett általában szokás elsiklani: ítélkezhet-e valaki csupán a kulturális hovatartozása, vagy eltérő rasszjegyei miatt hitelesen a többségi társadalomról? Tálalhatja-e az illető szubjektív tapasztalatait egy újságíró úgy, mint minden érintett tapasztalatát? Értékesebb-e mondjuk egy szociológus szakmai tapasztalatánál egy – csak a bőrszíne miatt – a bevándorláspártiság szóvivőjévé kiszemelt ember esetlegességtől nem mentes véleménye? Ha a rasszizmusról beszélünk, hitelesebbek-e az előbbi személy kutatási eredményeinél az utóbbi kiragadott példái? Semmiképpen sem. De a bulvárba belefér az egy sztoriból következő általánosítás, a célnak pedig messzemenőkig megfelel. Elvégre ki lenne olyan szívtelen, hogy észérvekkel, szakértőkkel vagy statisztikákkal cáfolna egy mártírt? Így kreál az egyéni történetekből „általános” álvalóságot a média. Így formálódik a közbeszéd a tollforgatók által kívánt irányba.

És így plántálják saját értékítéletüket, esetleges ideológiai elfogultságaikkal együtt az emberek fejébe.
Úgyhogy jó, ha a józan eszünknél maradunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.