„A ti fegyvereitek elől menekülünk”

Igazolható-e morális szempontból a haditechnika exportálása?

Boros János
2015. 09. 30. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Németországba áramló tömegeket látjuk, nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy ezek az emberek a hazájukban dúló háború elől menekülnek. A háborúban pedig fegyvereket használnak, és e fegyverek jelentős részét Európában, főként Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Svédországban gyártották. De természetesen megtalálhatók az amerikai gyárak termékei is. Németül lőnek (Man schießt deutsch), írja a Die Zeit magazin; az emberek menekülnek a német fegyverek elől, állítja az újság egy másik cikke címében. Egy szíriai menekült a német újságíró arcába kiáltja: „A ti fegyvereitek elől is menekülünk!”

Az európai fegyvergyárakban különleges precizitású, rendkívül jó mechanikájú, viszonylag kis súlyú, egyszerűen karbantartható fegyvereket gyártanak, megbízható lőszerutánpótlással. Mérnökök, alkalmazottak és munkások naponta mennek be a munkahelyükre, és nagy odaadással, figyelemmel dolgoznak újabb és újabb fegyverek kigondolásán, megtervezésén és gyártásán. Vannak köztük őslakosok és bevándorlók, keresztények, muszlimok, vallás nélküliek. A fegyver gyártása és eladása során a konfesszió nem játszik szerepet. A szaktudás és az általa létrehozott termék érvényesül a világpiacon – ahol pedig a lehető legjobb fegyvereket keresik a lehető legjobb áron.

A nyugat-európai és ezen belül különösen a német gépipar az elmúlt évtized gazdasági virágzásának motorja. Kínától a Közel-Keleten keresztül Dél-Amerikáig a német gépeket, köztük a német fegyvereket keresték és vásárolták. A németországi ipar készséggel kiszolgálja a világpiaci igényt a precíz, akár egyedi feladatokra tervezett, fejlett technológiával előállított és ezt a technológiát alkalmazó gépek iránt.

Németországban a fegyverek kivitelét különlegesen komoly törvények szabályozzák. A háború után még fegyvert sem volt szabad gyártani; a Bundeswehr felállítása után újrakezdődött ugyan a fegyvergyártás, de az exportot hosszú ideig tiltották, majd fokozatosan lazítottak a szigorú szabályokon. Válságövezetekbe mindmáig tilos az export. Elvileg. Németország az egyik legjelentősebb páncélosharcijármű-szállítója Szaúd-Arábiának, az izraeli tengeralattjárók jelentős része szintén német gyárakban készül. A mexikói rendőrség ugyanúgy német gépfegyverekkel (Heckler & Koch G36) van felszerelve, mint a korrupt hivatalokkal összedolgozó kábítószer-maffia fegyveres bandái vagy akár számos közel-keleti ország hadseregei és felkelői, például a libanoni Hezbollah vagy a kurd harcosok. Az Iszlám Állam fegyvereseinél is megtaláljuk a német és francia fejlesztésű fegyvereket, akárcsak Bassár al-Aszad hadseregében. Számos ország megszerezte a fegyverek gyártásának licencét.

A szíriai vegyi fegyverek alkalmazását követően német és francia feliratú tartályokat is találtak, amelyek kereskedelmét 1984-ig nem korlátozták. A szíriai háborúban Milan típusú rakétákat is bevetnek, a német–francia technikai együttműködés példaszerű termékét. A franciák a hetvenes évek óta szállítottak rakétákat Szíriának. A régió valamennyi hadserege használja ezeket a fegyvereket. A német–francia közös fejlesztésű HOT típusú Euromissile rakétával az Iszlám Állam harcosai büszkén pózolnak a harcok és a lefejezések közti pihenők során készült felvételeken, s a fegyvereken jól olvasható a német nyelvű felirat (Lenkflugkörper DM 72–136 mm Panzerabwehr).

Mindezeket a fegyvereket természetesen nem ingyen adták: jelentős bevétele származott belőlük a nyugat-európai cégeknek és államoknak. Miközben ezek a fegyverek emberek, sőt, egész régiók pusztulásához is hozzájárulnak – még ha másutt talán éppen emberek biztonságát is szolgálják –, aközben európai iparvidékek további prosperitását garantálják. A pénz Nyugat-Európába, a szegénység, a pusztulás pedig a fegyvereket használó országokba vándorol.

A nyomor most, úgy tűnik, felkerekedett. „Merkel, Merkel” – skandálja a kancellár nevét, akinek kormánya a fegyverek exportját engedélyezte, és az adóbevételeket inkasszálta. Merkel? A híres szociológus, Wolf Lepenies a Die Weltben nemrégiben így foglalta össze ítéletét: a kancellár asszony politikai stílusában van valami álmosítóan „lesben álló”. (Magyar katonaviselt emberek talán inkább „sunnyogót” mondanának.) Aki lesben áll, annak nincsenek hosszú távú programjai, csak a rövid távú alkalmakat fürkészi. De elegendő-e ez világtörténelmi folyamatok megértéséhez és menedzseléséhez?

Ne legyenek illúzióink. A felsorolt országok azért adják el hadiipari termékeiket, mert ők gyártják ezekből a legjobbakat. Sok más ipari ország is skrupulusok nélkül vinné technikai termékeit a világpiacra, ha valaki megvenné őket. A legfejlettebb országokról beszélünk, ahol egyébként az akadémiai, morális és közéleti párbeszéd a legnagyobb szofisztikáció szintjén mozog. Ahogy a technológiáik a legjobbak, úgy a tudományos kutatásaik, valamint a humanitást ápoló, a demokráciát védő intézményeik is a valaha ismert legmagasabb színvonalat képviselik. A fegyvereladásokban valami „általános emberi” manifesztálódik, de egészen biztos, hogy hibás lenne olyan országok felől nézve morális ítéletet alkotni, amelyek csak azért nem vesznek részt ebben a gazdaságban, mert nem képesek rá.

Mi a morális különbség aközött, hogy a világ legjobb fegyvereit gyártjuk, és azzal saját hadseregünket felszerelve saját katonáinkkal lövünk más népekre, valamint aközött, hogy ezeket a fegyvereket jó pénzért eladjuk, hogy mások használják rendeltetésszerűen? Elszakadhat-e a gazdaság az egyetemes morális megalapozottságú demokratikus politikai struktúrától olyan mértékben, hogy az általa gyártott, a saját prosperitását szolgáló termékek nem demokratikus, elnyomó, archaikus politikai civilizációkat szolgáljanak? Delegálhatjuk-e saját technikánk pusztító potenciálját kezdetleges, predemokratikus, az új technikára felkészületlen társadalmaknak? Kimondható, hogy a nyugati demokráciák gazdasági jólétük egy bizonyos hányadát a fegyverek exportjából finanszírozták – vagyis közvetett módon mások elpusztításával és nyomorba döntésével. Nagy összegeket vettek be, és most minden jel szerint nagy árat fizetnek.

Már a régi görög filozófus megfogalmazta az általános elvet: ha aránytalanul sokat veszel el a közösből, annak az árát előbb-utóbb meg kell fizetned. Vajon mekkora lesz az ár? És mi a közös itt? Az emberi jogok? Az emberi természet? A demokrácia? A tudás? A természeti források? A technikai ügyesség? Vajon a demokrácia nem önmagát árulta-e el, amikor elveit figyelmen kívül hagyva saját technológiájával és gazdaságával emberek tömegeit pusztította el vagy döntötte nyomorba? Ezekre a kérdésekre ma még nincs válasz, és csak reménykedhetünk, hogy egy másik filozófusnak lesz igaza.

A szerző Svájcban végzett filozófus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.