Nem kell új mintaország

Orbán Viktornak nem kell új mintaországot keresnie, ha legitimálni akarja migrációs politikáját.

Földi Bence
2015. 09. 26. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját pártja – az egyébként nacionalista-konzervatív Liberális Párt – buktatta meg szeptember közepén Tony Abbottot, a magyar jobboldal bizonyos köreiben is ünnepelt ausztrál miniszterelnököt. Utódja Malcolm Turnbull lett, a párt mérsékelt szárnyának vezető alakja; a párton belüli puccsok országában öt éven belül ő az ötödik miniszterelnök. Ausztrália elveszítette egy olyan karizmatikus vezetőjét, akit sok tekintetben párhuzamba lehetett állítani Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. „Találós kérdés: erőszakos, elvtelen populistának tartják, aki ide-oda változtatja a véleményét, ugyanakkor ráerőszakolná vallásos nézeteit az emberekre, és nincs választási programja; Oxfordban tanult politikai filozófiát, miniszterelnöki hivatalba lépése előtt pedig egymillió új munkahelyet ígért és előszeretettel kampányolt a lányaival, majd hatalmas győzelmet aratott a választásokon – ki ő?” – mutatott rá a hasonlóságokra Szilvay Gergely a Kommentár folyóiratban.

Orbán Viktor – országaik távolsága ellenére – jó viszonyt ápolt Abbott-tal, ezt támasztja alá az utóbbi által írt levél is, amelyben gratulált a magyar miniszterelnök 2014-es választási győzelméhez. Orbán és stábja figyelemmel kísérte az ausztrál kormányfő ténykedését, főleg a bevándorláspolitika tekintetében. A bevándorlásellenes plakátkampányt a hasonló ausztrál kommunikáció ihlette, a külföldön közzétett hirdetések ötletét is részben Ausztráliából importálta a magyar kormány. Emellett az Abbott-kabinet szellemisége – miszerint minden illegális bevándorlót ki kell toloncolni Ausztráliából, és meg kell akadályozni a hajók érkezését – közvetlenül is tetten érhető az orbáni retorikában. A párhuzamokra az ausztrálok is felfigyeltek, néhány publicisztikában felbukkan Magyarország és Orbán Viktor neve is. „Az olyan vezetők, mint Orbán, Abbott vagy Cameron, nem fognak szerepelni a történelemkönyvekben. Ők szívtelen emberek” – írta a The Mercury hasábjain megjelent véleménycikkében a menekültválság kapcsán Greg Barns. A szerző azért érdekes, mert korábban tanácsadója volt Új-Dél-Wales jobboldali kormányzójának, a magyar származású Nick Greinernek.

Kérdéses persze, hogy a Turnbull-kabinet mennyiben változtat majd az abbotti hozzáálláson. Az új miniszterelnök – aki gazdag ügyvéd, korábban több minisztériumot is vezetett, honlapján pedig kutyás blogot ír – alaposan felforgatta kormányát. Öt új hölgyet nevezett ki miniszterré – köztük a szövetségi állam első női védelmi miniszterét, Marise Payne-t –, emellett az első őslakos származású kormánytagot, Ken Wyattet, aki az egészségügyi tárcát fogja vezetni. Kinevezte viszont pénzügyminiszternek azt a Scott Morrisont, aki korábban hangos bevándorlásellenes megnyilvánulásairól volt híres.

Ennek két oka lehet. Egyrészt kénytelen volt pártja Abbotthoz húzó szárnyának is posztot adni, másrészt ezzel is jelezte: nem kíván érdemben változtatni elődje bevándorláspolitikáján. Szakértők is ezt valószínűsítették, és Turnbull korábbi megnyilvánulásai is ebbe az irányba mutatnak. Az ország új miniszterelnöke szerint a határok ellenőrzését ugyanúgy kell folytatniuk, mint eddig, de hozzátette: szíriai menekültek befogadását tervezik. A tizenkétezer szíriait nem egy-egy pontban, hanem sok helyütt telepítik majd le, hogy ne „gettósodjanak”.

Az egyébként sok szempontból progresszív Turnbull lépése – miszerint folytatja az abbotti bevándorláspolitikát – végül is logikus, hiszen a Liberális Párt a kemény fellépés ígéretével nyerte meg a 2013-as választást. Így viszont Orbán Viktornak sem kell új mintaországot keresnie, ha legitimálni akarja migrációs politikáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.