A legnagyobb karrier

Csak egyetlen szerény kérésem lenne: ne bújjunk mindig a gyerek mögé, hanem legyünk végre őszinték egymással!

Nagy Áron
2015. 10. 06. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig furcsán érzem magam, amikor a gyermekvállalásról, az abortuszról vagy más, a nőket közelebbről érintő témákról kell véleményt mondanom. Sok harcos feminista szerint nekem férfiként tulajdonképpen jogom sincs az állásfoglaláshoz, hiszen a gyermeket nem a férfi hordja ki, nem ő szüli meg, nem ő marad otthon vele, és nem ő áldozza fel a karrierjét.

Igaz ugyan, hogy ő is végig idegeskedi azt a kilenc hónapot, ott izgul a kórház várójában, munka után siet az IKEA-ba, hogy megvegye az új bútorokat, s ha a párja úgy kívánja, a föld alól is kerít neki a kedvenc bonbonjából, mert azt szeretné, hogy egy pillanatra megfeledkezhessen a nehezebb pillanatokról. Igaz az is, hogy a kicsi világra jöttekor ő is ott bőg a kórház folyosóján, s később sem bosszankodik, ha a két műszak közti alvást háromszor-négyszer megszakítja a gyereksírás, vagy csapot-papot hátrahagyva siet el vele az orvoshoz, amikor valami gonosz kiütés megjelenik rajta.

Igaz, de mindez kevés, ha az ember férfinak született. A férfi nem számít akkor sem, amikor edzésre viszi a gyermekét, amikor pecázni, barkácsolni, füvet nyírni, úszni tanítja, vagy csak egyszerűen csákót hajtogatni a tegnapi újság lapjából.

Még az is igaz, hogy némely férfiak képesek a család miatt munkahelyet váltani, lemondani az előléptetésről, vagy feladva mindent kényszervállalkozóként folytatni, hátha úgy több időt tölthetnek a szeretteikkel. Szép dolgok ezek, na de kit érdekelnek? Mert a lényeg: a Nő! A gyermek érdeke már a fogantatása pillanatában másodlagossá válik. Hogy megszülethet-e, az a harcos feministák szerint egyes-egyedül az anya döntésén múlik, hiszen ő tudja, hogy van-e kedve hozzá, hogy hajlandó-e áldozni rá az idejéből. S hogy mennyit hajlandó feláldozni – attól függ majd, hogy a kicsi meddig élvezheti az édesanyja biztonságot jelentő ölelését. Hát, nem tudom Ami engem illet, én a gyermeknevelést tartom a legnagyobb karriernek az életben. Az embert nem elsősorban a munkája határozza meg, habár ebben a magamutogató világban van olyan vélemény is, hogy mindenki annyit ér, amije van – és az „ami” itt természetesen az anyagi javakat takarja. Pedig a gyermek a szülei, azaz a férfi és a nő tükörképe: azt adja majd vissza, amit tőlük látott, amit tőlük tanult.

Erről azonban sajnos egyre többen megfeledkeznek. A legutóbb például Szelényi Zsuzsa, az Együtt – a Korszakváltók Pártja politikusa állt elő azzal, hogy mekkora szégyenben vagyunk, mert „az Európai Unióban a 6 év alatti gyermeket nevelő nők 60 százaléka dolgozik, míg Magyarországon csak 38 százalékuk”. Ő ezért többek között pluszpénzzel ösztönözné, hogy a családok mielőbb adják be bölcsődébe a gyerekeket, és az apákat küldené gyedre, mert ettől várja a nők munkaerő-piaci helyzetének javulását.

Talán az ötlet maga nem is butaság. Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy mindenféle ösztönzőkkel, kvótákkal és egyéb, Nyugaton nagy divatnak örvendő szabályozó eszközökkel segíteni lehet a nők elhelyezkedését. Én ezt kész vagyok elfogadni, habár magam egészen más módszereket alkalmaznék. Így csak egyetlen szerény kérésem lenne: ne bújjunk mindig a gyerek mögé, hanem legyünk végre őszinték egymással! Mert az efféle programok valójában nem a családról, nem a férfiakról, és még csak nem is a gyermekről szólnak. Egyedül a feministák által elképzelt nőről. Aki azt hiszi, hogy csak az ő vágyai számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.