A szólásszabadság utolsó bástyái

A politikának is megvan a maga Newton-törvénye: addig nyomul egy irányba, amíg erő nem hat rá.

Lóránt Károly
2015. 10. 19. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orwell látnoki művében, az 1984-ben az Angszoc (Angol Szocializmus) rendszerében „az árulók és gondolatbűnözők nyilvános tárgyalásokon vallották be aljas bűneiket, hogy utána kivégezzék őket”. A gondolatbűn – mondja a regény főszereplője, Winston Smith – „nem olyasmi, amit örökké el lehet titkolni. Egy ideig talán sikerül elkerülni a leleplezést, lehet, hogy évekig is, de előbb vagy utóbb a kezükbe kerül az ember”. Orwell egy kicsit tévedett: az orwelli világ kibontakozása 1984 után még egy jó évtizedet váratott magára, és maga Anglia, ahol a történet játszódik, talán a szólásszabadság utolsó bástyája Európában. Legalábbis erre lehet következtetni az Economist vallásokkal és toleranciával foglalkozó Erasmus nevű blogjának egyik legutóbbi cikkéből, amely az Egy eurokrata követeli a gyűlöletbeszéd és a holokauszttagadás büntetését címet viseli.

A cikk Vera Jourova, az Európai Bizottság igazságügyért, fogyasztóvédelemért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosának egyik beszédével foglalkozik, amelyet egy, az alapvető jogokkal kapcsolatos konferencián mondott el nemrég. Az unió által támogatott konferencián a cseh biztos asszony kijelentette: „Szégyenteljesnek találom, hogy a holokauszttagadás csak 13 tagállamban bűncselekmény”, majd azt is hozzátette, hogy „a szólásszabadság egy demokratikus társadalom egyik alapköve, ezzel szemben a gyűlöletbeszéd e szabadság égbekiáltó megsértése, amit súlyosan büntetni kell”. A hivatkozott tizenhárom ország között találjuk Németországot, Ausztriát, a Benelux államokat és a közép-európai országok legtöbbjét (köztük hazánkat is), míg a renitens tizenöt között van Nagy-Britannia, a skandináv és a balti országok legtöbbje, valamint a dél-európai országok egy része, például Olaszország és Görögország. A Wikipedia vonatkozó cikke szerint eddig 19 személyt ítéltek el holokauszttagadás miatt, akik közül a legnevesebbek Jean-Marie Le Pen (ő 183 ezer eurós büntetést kapott, mert azt mondta, hogy a holokauszt csak egy epizód volt a II. világháború történetében), a volt francia ellenálló és kommunista filozófus Roger Garaudy, a svájci Jürgen Graf és David Irving történész, aki hároméves büntetést kapott Ausztriában.

Az Economist blogírója arra emlékeztet, hogy Irving 2006. évi elítélésekor egyik kollégája a következőt írta a lapban: „A holokauszttagadás elleni törvénykezés sohasem volt jó ötlet. A neonácik ellen a legjobb védekezés az érvelés és a nevetségessé tevés, nem pedig a büntető törvénykönyv. E törvények különösen védhetetlennek látszanak olyan időkben, amikor a nyugati világ a vallási fanatikusokkal szemben a szólásszabadságot védi. Mr. Irving számára büntetésnek elég volt, hogy elvesztette szakmai hitelességét. Nem kell, hogy a szabadságát is elveszítse.” A blogíró szerint az idézett megállapítás óta semmi olyan nem történt, ami az „érvelés és nevetségessé tevés” érvényességét a büntetőjogi felelősségre vonással szemben megkérdőjelezte volna. A gyűlöletbeszéd tekinthető ostobaságnak, sőt a szólásszabadsággal való bűnös visszaélésnek, de ez nem egyenlő a jogsértéssel. A biztos asszonyt nem zavarja, hogy azokat a kijelentéseket, amelyeket az unió némely országában gyűlöletbeszédként ítélnek el és büntetnek, az amerikai alkotmány a szólásszabadsághoz való jogként védi. Mivel a gyűlöletbeszéd tartalmát sem a törvényhozók, sem a bíróságok, sem a közvélemény nem definiálta pontosan, minden ilyen gyanúsításnál a szólásszabadságot kell előtérbe helyezni a korlátozások követelésével szemben. Olyan időkben, amikor az idegengyűlölő, euroszkeptikus pártok az egész kontinensen egyre nagyobb teret nyernek, a túlbuzgó brüsszeli bürokrácia túlkapásai visszafelé sülhetnek el.

A tömeges bevándorlás történelmi kihívást jelent Európa számára. Akár felnő Európa e feladathoz, akár nem, egy biztos: demokratikusan meg nem választott bürokraták részéről gyengén definiált bűncselekmények miatti „súlyos büntetéssel” való fenyegetés nem fogja növelni annak az esélyét, hogy megbirkózzon e kihívással. A blogíró véleményéhez annyit lehetne hozzáfűzni, hogy a politikának is megvan a maga Newton-törvénye: addig nyomul egy irányba, amíg erő nem hat rá. Itt az ideje, hogy a szólásszabadság érdekében ezt az erőt a vallási és a politikai fanatizmussal szemben végre felmutassuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.