Közel-keleti törésvonalak

A Közel-Kelet ma bellum omnium contra omnes – mindenki harca mindenki ellen.

Lóránt Károly
2015. 10. 05. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel-keleti viszonyokat talán egy olyan sakktáblaként lehetne legtalálóbban jellemezni, amelyen egyszerre nem két fél, hanem esetleg négy-hat is játszik, ilyen-olyan szövetségben hol egymással, hol egymás ellen. A térség vagy félezer évig többé-kevésbé békében élt az Oszmán Birodalomban, azonban az ipari forradalom hatására megerősödött Nyugat a birodalmat fokozatosan visszaszorította, előbb a Balkánról, majd az első világháborút követően a Közel-Keletről is. A háború vége felé a franciák és az angolok – az oroszok hallgatólagos egyetértésével – felosztották egymás között a Közel-Keletet; ez volt az úgynevezett Sykes–Picot-egyezmény, amely a két tárgyaló diplomatáról, az angol Sir Mark Sykesról és a francia Francois Georges-Picot-ról kapta a nevét. Bár az egyezményből Szovjet-Oroszország végül kiszállt, a franciák és az angolok a Népszövetség segítségével érvényt tudtak szerezni követeléseiknek, és a Közel-Kelet érdekszférákra és ezen belül országokra való felosztása a Sykes–Picot-egyezmény szerint valósult meg.

Ebben a felosztásban, amely természetesen nem vette figyelembe a térség etnikai és vallási különbségeit, a kurdok jártak a legrosszabbul. Ezt a jelenleg negyvenmillió főt számláló ősi népet, amelynek az első világháború utáni sevres-i békeszerződés értelmében független államiságot kellett volna kapnia, végül négy ország – Irán, Szíria, Törökország, Irak – között osztották fel. Amikor a Közel-Kelet mesterségesen létrehozott államai fokozatosan függetlenekké váltak, az etnikai és vallási megosztottság miatt a belső rendet nem lehetett másképp fenntartani, mint erőskezű diktátorok segítségével, ami aztán alapot szolgáltatott a „demokratikus értékeket” valló Nyugatnak, hogy katonailag beavatkozzon, és sokszorosan annyi civil lakossal végezzen, mint amennyit uralmuk fenntartása érdekében a diktátorok megöltek. A második világháború után függetlenné vált közel-keleti államokban lezajlott katonai puccsok általában nem szolgálták a Nyugat érdekeit, részben azért, mert a kialakult kétpólusú világrendben kiegyensúlyozottabb politikát kívántak folytatni, részben azért, mert az addig nyugati érdekeltségek kezében lévő erőforrásokat – különösen a kőolaj-kitermelést – saját ellenőrzésük alá vették. Ezért aztán amikor az arab világon végigsöprő, a mindig is meglévő, de elfojtott belső ellentéteket felszínre hozó forradalmi mozgalmak elkezdődtek, a Nyugat sietett a saját érdekeinek megfelelően katonailag is beavatkozni. Ám hamarosan kiderült, hogy e beavatkozások nem hozták meg a kívánt eredményeket, sokkal inkább beláthatatlan kimenetelű káoszt teremtettek az egész térségben.

Ez különösen vonatkozik Szíriára, ahol a jelenleg zajló háborúban minimálisan hat tengely mentén lehet meghúzni azokat a törésvonalakat, amelyek az érdekellentétek kialakulásához vezettek, és amelyek a háború vagy az esetleges béke kimenetelét befolyásolhatják. Ezek egyike az évezredes belső megosztottság az iszlám szunnita és síita ága között. A szíriai síita kormányt támogatja a síita Irán és az ugyancsak síita libanoni Hezbollah szervezet. Ezzel szemben állnak a szaúdiak, a törökök és az izraeliek. Egy másik, a vallási megosztottsággal szoros kapcsolatban álló törésvonal a közel-keleti regionális hatalmi vetélkedés Irán, Szaúd-Arábia és Törökország között, miközben a szétesett Irak már nem számottevő politikai tényező. Egy harmadik törésvonal a kurd érdekek mentén húzható meg, ez a nép most elérkezettnek érzi az időt, hogy megkísérelje az önálló államiság megvalósítását, amit leginkább a húszmilliós kurd népességgel rendelkező Törökország ellenez. Izrael a legnagyobb fenyegetést Iránban és a Hezbollahban látja, az oroszok pedig, akiket a NATO terjeszkedésével kapcsolatban becsaptak, most jó lehetőséget látnak arra, hogy a káoszban megerősítsék földközi-tengeri jelenlétüket – bár egyetlen szíriai támaszpontjuk aligha ellensúlyozhatja azt a mintegy ezer amerikait, amely behálózza az egész világot, és Oroszországot is körbeveszi. Mindeközben szinte teljesen szabad teret kapott az Iszlám Állam, amelynek legfőbb célja a Közel-Keletet imperialista érdekek szerint felosztó Sykes–Picot-egyezmény semmissé tétele és a térség egységes iszlám állammá való átalakítása.

A Közel-Kelet ma bellum omnium contra omnes – mindenki harca mindenki ellen. Fogas kérdés, hogy ezen a furcsa sakktáblán végül ki lesz a győztes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.