Taccsra téve

Kérdéses, hogy Blatter eltávolítása valóban a futball jövőjéről vagy másról szól-e.

Földi Bence
2015. 10. 16. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jött be a nagy terv Joseph „Sepp” Blatternek: nem sikerült a februári tisztújító küldöttgyűlésig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) élén maradnia. Pedig mindent megpróbált: reformprogramot hirdetett a korrupció ellen – amelynek szerinte ő nem is volt részese –, és az sem hatotta meg, hogy a labdarúgást szerető közvélemény és politikusok garmadája szólította fel a FIFA-t arra, hogy azonnal váltsanak elnököt.

Még a május végi tisztújítást követően lehetett olyan véleményt olvasni – például Gary Neville-től, a Manchester United kétszeres Bajnokok Ligája-győztes jobbhátvédjétől –, hogy Sepp Blattertől csak akkor lehet megszabadulni, ha a legnagyobb focisták (Cristiano Ronaldo és Lionel Messi) is az 1998 óta hatalmon lévő svájci sportdiplomata távozása mellett szólalnak fel. Meggyőződésem, hogy ez se lett volna elegendő, ugyanis a modern futballban már jó ideje a pénz beszél. A FIFA főszponzorainak figyelmeztetése már komoly anyagi károkkal fenyegette a szervezetet és a sportágat, így lépni kellett. S mit ad Isten, pár héttel a Coca-Cola és társainak jelzése után a szervezet etikai bizottsága – amelyet egyébként Blatter alapított – kilencven napra felfüggesztette az elnököt.

Elsőre mindenki örülhetett, ám aztán a naptárra tekintett az ember, és látta, hogy ha a kilencven nap letelik, január elejétől február végéig ismét Sepp Blatternek fogják hívni a FIFA vezetőjét. Az etikai bizottság azonban gondolt erre: a hűtlen kezeléssel és sikkasztással vádolt Blatter esetében 135 naposra bővíthető a felfüggesztés, így már nincs esélye visszatérni a szervezet élére. Hacsak A FIFA végrehajtó bizottsága október 20-ra rendkívüli gyűlést hívott össze, amelyen sajtóinformációk szerint a február 26-i elnökválasztás elhalasztása lesz a téma.

Akárhogy is, a Jérome Valcke exfőtitkárt és Michel Platini európai futballszövetségi (UEFA) elnököt is felfüggesztő szervezet nem tud egyhamar megszabadulni a korrupciótól. Nem elég lefejezni egy velejéig korrupt rendszert ahhoz, hogy normálisan működjenek a dolgok. Jól jelzi ezt, hogy a Blattert ügyvivő elnökként követő rangidős alelnök, Issa Hayatou maga is keveredett már korrupciós ügyekbe. Az afrikai szövetséget diktátor módjára irányító Hayatou – aki egy nagy hatalommal rendelkező kameruni família sarja, bátyja vezette is az országot – a gyanú szerint pénzt fogadott el a tévéjogokért és a Katarra való szavazásért cserébe. Annak ellenére, hogy alatta emelkedett sokat az afrikai futball színvonala, és a hathatós segítségével rendeztek világbajnokságot 2010-ben először a kontinensen, nem lehet azt állítani róla, hogy feddhetetlen vezető lenne.

A fenti, másodvonalból vett példa is bizonyíthatja: Blatter olyan szinten behálózhatta a FIFA-t, hogy a legtöbb alatta dolgozó (szak)ember is sáros lehet bizonyos sötét ügyletekben. Azok a szövetségi vezetők, akik támogatták a májusi tisztújítón, egyből gyanúsak lehetnek – Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke nincs köztük. Ám a britek eljárása magyar szempontból is érdekes lehet: a BBC szerint a parlament meg fogja hallgatni Greg Dyke-ot, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elnökét, aki mindvégig kitartott Platini UEFA-elnök mellett.

Aki a gyanús sportvezetők közelébe kerül, jó viszonyt ápol velük, tisztséget vállal (például végrehajtó bizottsági tagságot) az általuk vezetett szövetségben, maga is gyanússá válik. Amíg gyanús alakok ólálkodnak a vezető pozíciók körül, sosem lehetünk nyugodtak, így kérdéses, hogy Blatter eltávolítása valóban a futball jövőjéről, vagy csak az érdekcsoportok nyomásának érvényesüléséről szól-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.