Fehér és fekete zászló

Akár a behódolást, akár a bezárkózást választjuk, azzal megadjuk magunkat Európa ellenségeinek.

Pápay György
2015. 11. 14. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem könnyű felocsúdni a döbbenetből. A brutális és példátlan intenzitású terrortámadás nem csupán Párizst rázta meg, és nemcsak Franciaországhoz, hanem a nyugati világ egészéhez intézett üzenetet. Méghozzá hadüzenetet. Mert egy pillanatig se legyen kétségünk afelől, hogy az az ideológia, amely a merénylőket mozgatta, nem az „önvédelem” szempontján alapul, nem a közel-keleti népek sorsát tartja szem előtt, és véletlenül sem a heveny világpolitikai válsággócok felszámolásában érdekelt. Nem,

a radikális iszlamizmus célja alapértékeink felszámolása, amelyek azzá tesznek bennünket, akik vagyunk.

Ezt mindenkinek szem előtt kell tartania, aki a megfelelő válaszlépésen gondolkodik. A gyász könnyei elhomályosítják a tekintetet, ami teljesen érthető ezekben az órákban, de veszélyes is lehet, amikor a lehető legvilágosabb helyzetfelismerésre van szükség.

Két olyan véglet van, amit mindenképpen el kell kerülnünk. Az egyik az az önfeladó gondolkodás, amely az első sokkot követően arra jut, hogy a szabados, hanyatló Nyugat önmaga ellen hívta ki a sorsot (ahogy voltak olyan hangok annak idején, amelyek szerint Amerika is „megérdemelte” 2001. szeptember 11-ét). Fel lehet vetni ugyan a nyugati nagyhatalmak felelősségét, vagy azt vizsgálni, milyen szerepet játszott a történtekben az Iszlám Állam ellen indított hadművelet, de mindez most tévútra visz. A terrort semmi sem magyarázza, mert annak soha nem az a célja, hogy bármit is megoldjon, hanem az, hogy fenntartsa, sőt élezze a konfliktust, és hogy olyan reakciót provokáljon ki a másik félből, ami tőle idegen.

Ezzel el is jutottunk a másik véglethez. Azért sem reagálhatunk meggondolatlanul, nehogy a párizsi merényletek kitervelői ezáltal érjék el a céljukat. Mert a terror célja az, hogy elhintse a közösségben a bizalmatlanság, az állandó gyanakvás magvait, hogy ne a felebarátot lássuk többé a másikban – a metrón utazó idegenben, a csomagját a pályaudvaron mellettünk lerakó férfiban, a reptéri sorban feszülten viselkedőben –, hanem a potenciális ellenséget. S ez nemcsak az egyén életét mérgezi meg, hanem az állam működését is.

Ha mindent a félelem légköre leng be, akkor már külső ellenség sem kell ahhoz, hogy feladjuk a szabadságunkat: önként fogunk lemondani róla, elfogadva korlátozását a „terror elleni harc” jegyében (hogy egy ismerős jelszóra utaljunk).

Napjainkban Európa hasonló végletek között egyensúlyoz: az önfeladó befogadás és a gyorsan ítélő, kirekesztő bezárkózás között. Eleve hatalmas feladat megtalálni az arany középutat, és ezt most még nehezebbé teszi a párizsi tragédia. Egyedül abban bízhatunk, hogy a történtek végre rádöbbentik a kontinens vezetőit arra: Európának egységet kell mutatnia. Demonstrálnia kell, hogy kész megvédeni alapértékeit, ha támadás éri őket – de nem olyan eszközökkel, amelyek ez értékek megtagadását jelentik. Bármennyi méltatlan vitán, kisszerű érdekkonfliktuson vagyunk is túl, bíznunk kell abban, hogy létezik ilyen európai középút, és képesek leszünk megtalálni.

Máskülönben a fekete zászló mellé rögtön a fehér zászlót is felhúzhatjuk: akár a behódolást, akár a bezárkózást választjuk, azzal megadjuk magunkat Európa ellenségeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.