Koraérett óvodásaink

Úgy rémlik, 25 éve mások voltunk, mint a mai 5-6 évesek, valahogy szebbnek képzeltük el a világot.

Nagy Áron
2015. 11. 27. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a párizsi mészárlást követő napokban botlottam bele az 1-es villamoson valamilyen nagycsoportos vagy kisiskolás gyermekseregbe. Az 5-6 éves forma aprónép mindent látó szemeivel azonnal észrevette a Hungária körúton járőröző katonákat, akikről viszont meglepő módon a legnagyobb természetességgel állapították meg: azért vannak az utcán, mert terrortámadás történt. – Robbantottak Amerikában. Azért vannak itt – mondta az egyik, mire társa kijavította: Angliát érte támadás, és százhúsz ember meghalt.

A vitába hamarosan a lányok is bekapcsolódtak, és perceken át röpködtek a levegőben a városok és államok nevei; ki-ki megbecsülte az áldozatok számát és az anyagi kár mértékét, s valakinek még az ikertornyok, a World Trade Center New York-i épületegyüttesének története is az eszébe jutott, holott ő maga kósza gondolat sem volt 2001. szeptember 11-én.

A pedagógusok kimaradtak az egyre komolyabb geopolitikai kérdéseket feszegető eszmecseréből, mi, a többi utas pedig a megszokással ellentétben most nem egymás tekintetét kerestük, hogy összemosolyogjunk a gyermekszájról fölreppenő csacskaságok hallatán – nem, sőt! Ellenkezőleg. A szerelvény levegője az idő előrehaladtával egyre sűrűbbé vált a feszültségtől. Egyszerűen zavaró volt, hogy milyen könnyen beszélnek a gyermekek a terrorról és a pusztításról. Persze, ők még nem értik, pontosabban másként élik meg a történteket. Egy ismerősöm lánya például szabályosan hisztériás állapotba került attól, hogy Párizs után eszébe jutott: az apja katona, és a katonáknak általában el kell menniük harcolni. De ismerek olyat is, aki büszkén hirdeti: az ő apukája rendőr, s bizony szitává lőne bárkit, aki a falujukra támad.

Ahogy hallgattam a beszélgetést és vizslattam az arcokat, úgy tűnt, a villamoson szinte minden felnőttben és gyermekekben közös volt, hogy senki sem tudta, de még csak kitalálni sem próbálta, mit hoz majd a terrorellenes háború; hogy lesz-e valaha akár csak egyetlen olyan nap is a Földön, amikor nem szólnak valahol a fegyverek. Nem csak a gyermekek disputája szól ugyanis megoldási kísérletek nélkül pusztán a hideg tényekről. S így talán nem is meglepő, ha egy sem akadt közöttük, aki azt mondotta volna: „Ha nagy leszek, rendőr vagy katona leszek, aki a gonoszság ellen küzd.”

Talán csak az idő szépítette meg az emlékeimet, de úgy rémlik, 25 éve ugyanennyi idősen mások voltunk. Valahogy szebbnek képzeltük el a világot. Az erőszak pedig annak ellenére sem tűnt az élet természetes velejárójának, hogy minden szabadidőnkben katonásdit játszottunk. Igaz, akkoriban, még a kereskedelmi tévék és videojátékok uralma előtt mások voltak a, csúnya szóval élve, médiafogyasztási szokások. Ráadásul a harcot lovagias cselekedetnek képzeltük: szemtől szemben, kard ki kard! Ha jól emlékszem

De a világ nagyot fordult, s úgy tűnik, az új kihívásokra nem készültünk fel megfelelő válaszokkal. Ugyan mit mondjunk a gyermekeinknek, amikor az n+1. terrortámadásról szóló híreket hallják a híradóban? A PC-szövegek a szeretetről meg a toleranciáról nyilván nem vezetnek sehová, illetve nagyon úgy tűnik, hogy a liberalizmus útja Párizshoz vezet. Akkor legyen a válaszunk a xenofóbia? Üldözzünk minden idegent, mert képtelenség kiválogatni közülük a megszállott fanatikusokat? A terrorizmus elleni harcot nemcsak fegyverrel, hanem szellemi szinten is meg kell vívnunk. Megengedhetetlen, hogy a gyermekeink félelemben és gyűlöletben nőjenek fel, s az is, hogy közönyösek, defetisták vagy naivak legyenek. És bár e furcsa háború okait és értelmét aligha tudjuk megmagyarázni nekik, legalább erősítsük meg őket a hitünkben és a hagyományainkban – ezeknél jobb kapaszkodó nincs az életben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.