November 4-e hazugságai

Az egész Kádár-rendszer harmincnégy éven át 1956. november 4-re és annak hazugságaira épült.

Ugró Miklós
2015. 11. 04. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akinek nosztalgiái támadnak a Kádár-korszak iránt, annak szívből ajánljuk, vegyen elő egy, az „ellenforradalom” történetét taglaló kiadványt. November 4-ről például megtudhatjuk, hogy a szovjet csapatok a legjobbkor érkeztek, szinte az utolsó pillanatban, hogy megakadályozzanak egy szörnyű vérengzést. A hírhedt Fehér Könyv felvilágosít arról, hogy a „felszabadítók” országszerte 2929 becsületes kommunistát szabadítottak ki az ellenforradalmárok fogságából. Az ellenforradalmárok arra készültek, hogy november 6-án, a Vérmezőn rendezik meg elesett társaik látványos, közös temetését, ahol Mindszenty József mondott volna gyászbeszédet, majd utána nagyszabású akció keretében tömegesen kivégzik a foglyokat.

Berecz János, aki oly elmélyülten kutatta a vonatkozó dokumentumokat, nemcsak arról tájékoztatta olvasóit, hogy közel háromezer személyt tartottak őrizetben, hanem arról is, hogy „tízezer főről állítottak össze halállistákat”. Azt a hétezer szabadlábon lévő becsületes komcsit nyilván 4-e és 6-a között akarták összeszedni. Abban, hogy tömeggyilkosságra készültek, senkinek a legcsekélyebb kétsége sem lehetett, hiszen korábban is folyamatosan vérfürdőket rendeztek. „Október utolsó napjaiban valósággal elszabadult a pokol: a fehérterror gátlástalanul garázdálkodott” – írta az Ez történt című brosúra, amely a Népszabadság 1956-ról írott cikksorozatának gyűjteménye. Ebben olvashattuk az alábbi, egy német lapból vett idézetet is: „Attól az időponttól fogva, hogy Budapestet elhagyták a szovjet páncélosok, szörnyűséges tömegmészárlás, valóságos Szent Bertalan-éjszaka kezdődött.” (A nyugati lapok már akkoriban is tudtak orbitális baromságokat írni.) Viszont érdekes, hogy a nagy utcai vérengzések ellenére a kádárista történészeknek soha nem sikerült összeszámolniuk, hogy a lincseléseknek hány áldozatuk volt. Gosztonyi Péter Svájcban élt magyar kutató adatai szerint a „népítéleteknek” 26-an estek áldozatul országszerte, közülük tizenhárman Budapesten.

Tizenkettőt a Köztársaság téri pártház ostroma során lincseltek meg, így az összes többi, Budapest utcáin leölt és a tömeg által meggyalázott áldozat száma egyetlenegy volt. (Tóth Ferenc áv. százados, akit a Lenin körút és az Aradi utca sarkán gyilkoltak meg.) Ez nem mentség, de „szörnyűséges tömegmészárlásról” aligha lehetett szó.

1956. november 4-én nemcsak a szabadságharcot fojtották vérbe, a nép reményeit tiporták el, de megsemmisítették a társadalom igazságra való törekvését is. Miután a szabad rádió bevallotta, hogy „hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon”, az emberek szerettek volna igaz szavakat hallani és igaz szavakat szólni. November 4-e mindenkire hazugságot kényszerített. Mert az egész Kádár-rendszer harmincnégy éven át 1956. november 4-re és annak hazugságaira épült. Hiába konszolidálódott a helyzet, hiába nőtt az életszínvonal, hiába lettünk a legvidámabb barakk, november 4-e hazugsága érintetlenül megmaradt. Október 23-a és november 4-e között az emberek többsége bizonytalan volt: hová álljon? A párt által képviselt hatalom vagy a forradalom mellé? Sokan döntöttek az előbbi mellett, mert elhitték, őket csak ez a rendszer tanította, támogatta, karolta fel, ragadta ki a szegénységből és az elmaradottságból. Már ez is hazugság volt, ám emellett szóltak a tapasztalataik. De november 4-e után nem lehettek többé kétségeik. Akik saját népük ellen idegen hatalom fegyveres erejét vetik be, azok hazaárulók. És azok a hazaárulók szívós és gátlástalan hazudozások árán elérték, hogy a társadalom tudomásul vette, övék a hatalom – de az igazság semmiképpen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.