Pezsgő és félelem

Van, aki erőt próbál mutatni – furcsamód nem a terroristák ellen.

Veczán Zoltán
2015. 11. 22. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Durran a pezsgő, sírva vigad a francia. A Charlie Hebdo címlapján egy férfi nyakalja a habzó italt, míg testéből szökőkútként spriccel a golyó ütötte lyukakon át a nedű. „Nekik fegyverük van, b ák meg, nekünk meg pezsgőnk!” – szól a felirat. A hecclap egyik rajzában arra is megkéri a kedves együtt érzőket, hogy ne imádkozzanak Párizsért, nem kell az a sok vallás, inkább szórakozzanak és igyanak!
Kérdés, mennyire hiteles ma ez a hisztérikus életigenlés, mennyire hihető ez a vidám pezsgőzés reszkető kézzel, amikor a mély istenhittel nem vádolható franciák közül is sokan imára kulcsolják a kezüket a mécsesek lángja fölött – már aki ki mer menni az utcára. Van, aki erőt próbál mutatni – furcsamód nem a terroristák ellen.

A gyűlölet, a bosszú csak erőt ad a terroristáknak, a tolerancia és az összefogás az, amitől félnek – olvasható a liberális médiában. Még olyan is akad, aki szerint az a legfontosabb, hogy a sajtó polkorrektebb nevet használjon az Iszlám Állam elnevezés helyett, amely sérti a többi muszlimot. Franciaország, a kontinens legvilágiasabb állama őskeresztényi jámborsággal botorkál be az arénába, népe pedig bárgyún nézi a közeledő oroszlánokat. Sokan erővel nyomják el félelmüket, mások indulataikat, nehogy megsértsék a vegetáriánus oroszlánokat, mert bizonyára azok alkotják a falka többségét. Csak tesztelni kell őket, odanyújtott kézzel, melyik harap.

Nehéz az önkontroll: bár a félelmüket vagánysággal leplezők agyát tompítja a szivárványköd, ösztöneik kétségbeesetten kongatják a vészharangot. Nem véletlen, hogy masszív vedeléssel támogatják azt az illúziót, hogy majd az évszázados demokrácia megszelídíti barbár szokásaikat, csak töretlenül ki kell tartani a humanizmus mellett. Hasonlóképpen gondolhatták az új-zélandi moriorik is, akik a maori törzsekből a pacifista Nunuku-whenua vezetésével kiválva háromszáz évig éltek az erőszakmentesség parancsai szerint. Utóbb a maoriknak eszükbe jutottak jámbor rokonaik, és egy kis felfegyverzett csoportjuk átkelt a Chatham-szigetekre. A moriori férfiakat sorra lemészárolták, asszonyaikat pedig a maori harcosokhoz kényszerítették. Néhány moriori ifjú ugyan ellenállt volna, de az idősebbek lefogták a kezüket, ragaszkodva Nunuku tanításaihoz. „A gyűlölet csak őket erősíti” – talán éppen ezt mondták, bátorító pálmabort szürcsölgetve, de ezt már sosem tudjuk meg, mert az utolsó moriori halálával nyolcvankét éve kihalt a törzs. Ami azért is kár, mert így nem találkozhattak a francia pacifistákkal, pedig bizonyára sok közös témájuk lenne. Koccinthatnának is, a morioriak pálmaborral, a franciák pezsgővel, de közös szelfikkel, színezett profilképekkel is küzdhetnének az újabb mészárlások ellen. Majd dacból ivással állhatnának ellen a terroristáknak, bízva abban, hogy ha elég részeg ember tántorog a francia utcákon, azok majd megrettennek a hedonista hadosztály bátorságától, és belátják, hogy a harcuk értelmetlen.

Ami a pezsgőt és a valódi bátorságot illeti, volt példa ezek találkozására, de az nem Párizsban történt. A legenda szerint 1849-ben Klapka Györgyöt, Komárom védőjét egy becsapódó osztrák ágyúgolyó „zavarta meg” a vacsorázásban. A tábornok erre pezsgőt hozatott, és azzal durrogtatott vissza a császáriaknak, hogy jelezze: a várbeliek nem félnek, és nem engednek a terrornak. Aztán katonáival kitört az erődből, és véres csatában Pozsonyig kergette az ostromlókat. Mentségére szóljon, hogy ő csak egy maradi nacionalista volt, akinek nem mondta el a média, hogyan kell európai módon harcolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.