Romániai kormányválság: hogyan tovább?

Elindult a lavina Bukarestben.

Lukács Csaba
2015. 11. 04. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a lavina Bukarestben – Victor Ponta kormányfővel együtt az egész kormány lemondott, köztük az a belügyminiszter is, aki ellen már a tragikus bukaresti tűzeset előtt tüntettek. A miniszterelnök-helyettesi posztot is birtokló Gabriel Oprea a román sajtónak azt nyilatkozta: már tegnap este megbeszélte Victor Pontával, hogy „meg kell hallaniuk az utca hangját”, és nem fog szerepet vállalni a következő kormányban. A belügyminiszter ellen azért tüntettek, mert néhány napja rendőri felvezetéssel ment haza egy étteremből (ez a törvény szerint nem járna neki), és az autóját felvezető rendőrmotoros halálos balesetet szenvedett a bukaresti utcán.

Mellékszál, de a mai lavinában lemondott a román főváros negyedik kerületének polgármestere is – Cristian Popescu Piedonet tüntetők tegnap este azzal vádolták, hogy kerületi polgármesterként ő engedélyezte és egy éven át sosem ellenőriztette a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv klub működését.

Ezekben a percekben zajlik Bukarestben az a koalíciós tárgyalás, amelyen eldől, az eddigi koalíció tud-e újra többséget szerezni a Parlamentben és lehet-e továbbra is baloldali-liberális kormánya Romániának. Három párt kell megegyezzen: a baloldali PSD mellett a Gabriel Oprea vezette Románia Haladásáért Országos Szövetség és egy kisebb tömörülés, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE).

A román alkotmány 107. paragrafusa értelmében a most előállt helyzetben először az államelnöknek van dolga: Klaus Johannisnak meg kell bíznia egy személyt a most lemondott kormányból (ez bárki lehet, nem kell kötelezően Victor Pontának lennie) az ideiglenes miniszterelnöki teendőkkel, aki az új kormány létrejöttéig, de maximum 45 napig maradhat hivatalban. Ezalatt az idő alatt az államelnöknek tárgyalásokat kell kezdeményeznie a parlamenti pártok vezetőivel, hogy megalakulhasson az új kormány. A köztes időszakban az ideiglenes tisztségviselők csak olyan döntéseket hozhatnak meg, amelyek haladéktalanul fontosak a közügyek ellátáshoz.

Az alkotmány 103-as paragrafusa értelmében az egyeztetések végén az államelnök nevezi meg az új miniszterelnök-jelöltet – azt, akinek esélye van a többségi szavazatok megszerzésére. Ezek után a miniszterelnök-jelölt felkéri a parlamentet, hogy tíz napon belül szavazzanak az új kormányról és annak programjáról. Ha a Parlament mindkét házában többséget kap, akkor a kabinet tagjai letehetik az esküt. Ha nincs meg elsőre a többség, összesen hatvan nap van a kormányalakításra. Ha ez nem sikerül – vagy a Parlament legalább kétszer nem szavaz bizalmat az új kabinetnek –, akkor az államelnök feloszlathatja a kétkamarás törvényhozást és előre hozott választásokat írhat ki.

Klaus Johannis román elnök helyi idő szerint délután háromkor fog beszélni – ő egyébként már többször szorgalmazta mind Victor Ponta, mind a belügyminiszter lemondását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.