Angyali nézőpont

Kis, csónakorr formájú emlékművek sorakoznak, és az egyiken azt találjuk magyarul: Köszönjük Neked, és Békét!

Lukács Csaba
2015. 12. 25. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szeretek egyedül lenni karácsonykor, de ezzel nem vagyok egyedül – ez a legkritikusabb időszak a depresszióra hajlamos, magányos emberek körében. Ilyenkor még erősebb a kontraszt a már-már kötelezően „boldog világ” és az egyéni kudarc között, nem véletlen hát, hogy ebben az időszakban megemelkedik az öngyilkosságok száma, és nagyüzem van a telefonos lelkisegély-szolgálatoknál is. Tavaly úgy alakult, hogy épp ebben az időszakban kellett elindulnom nagyon messzire, egy világot megrázó tragédia tízéves évfordulójára emlékező eseményre.

A szentestét megelőző nap késő délutánján szállt fel velem a gép, és valamiért tettünk egy nagyobb kört a kivilágított Budapest fölött. Hajlamos vagyok azt hinni, a pilóta ajándékozta meg így azokat, akiknek utazniuk kellett. Angyali perspektívából láthattuk hosszan a gyönyörű várost, és mindenki mosolyogni kezdett a gépen – még a business class feszült, örökké dolgozó utasainak a vonásai is megenyhültek. A következő állomás Bangkok volt – itthon éppen ajándékokat bontogattak szeretteik társaságában emberek, én egy szállodában vártam az álmot. Előtte hosszan kóboroltam a hektikus világváros utcáin, huszonpárfokos melegben furcsa volt a sok műhóval díszített plasztikfenyő. És persze szólt az elmaradhatatlan karácsonyi dallam a boltokból – a döntő többségében buddhista országban ez csak mélyebb tartalom nélküli kereskedelmi fogás, mint nálunk a Valentin-napi álhisztéria. A furcsa hangulatban azzal nyugtattam magam: a betlehemi kisded is utas volt egykoron.

Karácsony első napján még különösebb élményben volt részem. Egy olyan, radikális muzulmánnak nevezett régióba utaztam, ahova tíz éve még be sem engedték a magamfajta európait. Indonézia északi része, Aceh tartomány zárt katonai övezetnek számított, amikor jött a százezreket elpusztító földrengés és cunami. A nagy baj katarzist hozott a régiónak: a szeparatista erők és a kormány kiegyeztek, és a békének köszönhetően az élet tíz év alatt gyökeresen megváltozott. Újjáépítették a romba dőlt várost (a lakosság fele elpusztult a tragédiában!), amely immár külön engedély nélkül is látogatható az idegennek.

Érdekes volt látni Banda Aceh kis repülőterén azt, ami néhány éve még főbenjáró bűnnek számított volna: egy trópusi fa alá hatalmas, masnikkal átkötött csomagokat raktak, mintha oda is ajándékot hozott volna a Jézuska. A fejkendős muzulmán asszonyok pedig gyöngyöző kacagással fotózgatták mobiltelefonjaikkal a hatalmas dobozok előtt pózoló gyerekeiket.

A tízéves évfordulón egyébként roppant szimpatikus módon szerényen, de méltósággal emlékeztek a tragédiára. A város központjában lévő nagymecset imámja azt mondta: „A szökőár megtanított nekünk egy értékes leckét, éspedig azt, hogy le kell zárnunk a harminc éve zajló konfliktusainkat.” Valahogy ezt kellene mindenütt megtanulni: ha az, ami a másiknak fontos, nem ellenem van, akkor engem sem sérthet. Politikai korrektségből, félreértett toleranciából nem kell lemondani a hitünkről és gyökereinkről – ha nem tartjuk meg a karácsonyt, attól nemhogy jobb nem lesz a világ, de mindannyian kevesebbek leszünk.

A cunami áldozatain ötvenhárom ország próbált segíteni. A város egyik parkjában mindegyik országnak a saját nyelvén köszönték meg a feléjük nyújtott kezet. Kis, csónakorr formájú emlékművek sorakoznak, és az egyiken azt találjuk magyarul: Köszönjük Neked, és Békét!
Ennél szebb karácsonyi üzenetben ritkán volt részem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.