Az irgalmasság evangéliuma

Menekültválság: felesleges volna hallgatnunk a bennünk élő aggodalomról.

Pethő Tibor
2015. 12. 25. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíriusz, Procyon, Pollux – próbálom megolvasni a csillagokat az égbolton, ahogy kisgyermekkoromban, téli estéken nagyapám tanította. A ködöt az imént néhány percre elfújta a jeges decemberi szél. A dermesztő hidegben feltűnik a Sarkcsillag pislákoló fénye. Megrendítő érzés. Akárhányszor nézek farkasszemet a százezer fényévnyi távolságban halványan vibráló apró pontokkal, a végtelen mindig ugyanúgy érint meg. Több évezredes emberi tapasztalat sűrűsödik össze a pillanatban.

Hasonló elfogódottsággal szemlélhették a napkeleti bölcsek is a mennyboltot, s vették észre a betlehemi csillagot, amely a Messiás jászolához vezette őket. Néhány nappal később Heródes, a negyedes fejedelem, trónját, hatalmát féltve a Szabadítótól minden újszülöttet kardélre hányatott. Üldöztetve, a hadra kelt idő robogó fegyverzajában menekült el a szent család Egyiptomba, hogy onnan évek múlva, a vész elültével térhessen csak haza.

Úgy tűnik, hadra kelt az idő napjainkban is, ha fegyverzaját csupán morajlásnak véljük is egyelőre. Családok, magányossá vált emberek százezrei kelnek útra a világ szerencsétlenebb feléből Európába. Akár Mária, József és a kis Jézus, földönfutóként, üldözöttként jönnek hozzánk. Mit tehetünk mi, Krisztus kései hűtlen-hűséges tanítványai, látván az emberi szenvedést, az egyre növekvő kétségbeesést? „Idegen voltam, és befogadtatok” – jut eszébe annak, aki valaha is forgatta a Bibliát, hallotta az evangéliumot. „Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek.” Végül a tanulság: „Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” S aki korunk autentikus keresztény üzenetére kíváncsi, vegye elő Ferenc pápa legutóbbi nyilatkozatát. „A migránsok és a menekültek kérdőre vonnak minket. A válasz az irgalmasság Evangéliuma” – üzente a szentatya a vatikáni rádió beszámolója szerint a január 17-i migránsok és menekültek világnapjára. A katolikus egyházfő reméli, hogy az irgalmasság evangéliuma felrázza lelkiismeretünket. Ferenc arra is figyelmeztet, hogy a másik ember befogadása Isten személyes befogadása, azt kéri ugyanakkor, hogy a bevándorlók is tartsák tiszteletben és ismerjék el a befogadó ország anyagi és spirituális örökségét, törvényeit.

Kétségtelen, hogy a pápai megnyilatkozások ellenére sok keresztény ember bizonytalan, amit nem csak bizonyos püspökök és az alsópapság egy részének a szentatyáéval ellentétes szavai váltanak ki; a borzalmas párizsi merényletsorozat legalább annyira hatással volt a hazai és az európai közvéleményre. Felesleges lenne hallgatni a bennünk élő aggodalomról: elismerjük ugyan a pápai intelmek evangéliumi igazságát, mégis tartunk az iszlámtól, az iszlám bizonyos köreinek szélsőséges hangadóitól, akik nyíltan, s nagy hangon szónokolnak az európai zsidó-keresztény gyökerű kultúra elpusztításáról. Sőt nemcsak szónokolnak, de tettekkel bizonyítják szándékuk komolyságát. Tegyük hozzá: aggodalmunk nem független európai létünk dekadenciájától, s a muszlim világ ezzel éppen ellentétes fiatalos dinamizmusától.

Történelmi párhuzamok jutnak eszünkbe: Tárik ibn-Zijád arab vezér 711-es gibraltári átkelése a Pireneusi-félszigetre, miután a Rásidún kalifák szolgálatában álló elődei elfoglalták Szíriát és Egyiptomot, s Bizáncig jutottak. Tárik megjelenve Délnyugat-Európában, egy esztendő alatt végzett a vizigótok királyságával, s Gallia alávetését is csupán Martell Károly seregei tudták megakadályozni a Poitiers-nál 732-ben kicsikart győzelemmel. Hogy szinte ugyanannak az ideológiai mákonynak a hatása alatt több mint ezer esztendő után nem jelentéktelen számú fegyveres alakulat hasonlóra készül, bár ijesztő tény, önmagában nézve, az erős, a közös atlanti hadaktól oltalmazott Európa számára még nem életveszélyes. De azzá lehet talán a közel milliós, iszlám vallású, bizonyos vélemények szerint könnyen fanatizálható nincstelen és elkeseredett menekült megjelenésétől.

Nem felejthetjük el az egészen kézenfekvő tényt sem, hogy a történelem mégiscsak vándorlások, népcserék, népkeveredések sorozata; az útra kelő csoportokat a túlnépesedés, a kedvezőtlen természeti, gazdasági változások, a háborúk kényszerítik mozgásra, amelyet ritkán ideológiai motívumok is kiegészíthetnek. A jelenlegi Európa, ha pusztán a történelmi analógiákat vizsgáljuk, nehéz helyzetben van. Azt, hogy kétségeinkkel, belső vívódásunkkal nem állunk egyedül, jól mutatja a kérdéssel kapcsolatos rendkívül finom visszatáncolás, amely a német kancellár, Angela Merkel megnyilvánulásaiban az utóbbi időben tapasztalható.

Keresztény embernek ebben a helyzetben sem szabad viszont figyelmen kívül hagynia az evangélium üzenetét, s Jézus ígéretét sem: a kereszténység, állítsa bármilyen megpróbáltatás elé a gondviselés, fennmarad az idők beteljesedéséig, amikor a tanítás szerint a csillagoknál is távolabb megnyílik az égbolt, s megjelenik a most született üdvözítő, a feltámadt Krisztus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.