Az összeesküvés-elméletek elkényelmesítik a gondolkodást

A világgazdaság folyamatai meglehetősen összetettek.

Kiss Károly
2015. 12. 13. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti érzelmű körökbe járok, többnyire ilyen emberekkel érintkezem. De nehezen viselem, hogy amikor bonyolult kérdésekről esik szó, a bennfentességet sejtető, bizalmaskodó utalásokat hallok: hát igen, a 300 család, a háttérhatalom, a nemzetközi pénztőke, a szabadkőművesek, a zsidók

A 2008–2009-ben kitört pénzügyi-világgazdasági válságról is sokan azt feltételezték, hogy az a nagy bankok által kreált szándékolt válság volt, amelynek során az amerikaiak elvesztették megtakarításaik felét-harmadát, a bankok viszont tovább gyarapodtak. A bankok gátlástalan pénzéhségét nem akarom szépíteni, és azt sem, hogy szinte semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy növelhessék profitjukat. Amit nem fogadok el: hogy tevékenységüket egy szűk csoport irányítaná, s akár akaratuk ellenére is végre kellene hajtaniuk az onnan érkező utasításokat. Egyik szakterületem a világgazdaság, s történetesen elég jól ismerem a válság kirobbanásának hátterét és mozgatóit.

Azt megelőzően az évek során hatalmas pénzügyi buborékok keletkeztek: az emberek tömegesen vásárolták a jó befektetésnek ígérkező értékpapírokat, kötvényeket, részvényeket, majd vettek fel házukra jelzáloghitelt. A nagy kereslet miatt ezek ára egyre emelkedett, s így tulajdonosaik abban az illúzióban éltek, hogy egyre gazdagabbak lesznek. E buborékok nagysága minden elképzelhető mértéket meghaladt. Miközben 2007-ben a világon megtermelt összes termék és szolgáltatás (az összes GDP) 54,3 ezer milliárd dollár volt, csupán a New York-i tőzsdén jegyzett vállalatok értéke 25 ezer milliárd dollárt tett ki, a pénzügyi származékos ügyletek (derivatívák) világforgalma pedig majdnem elérte a 600 ezer milliárdot. Amikor azonban az addig jól jövedelmező értékpapír – vagy adott esetben az ingatlan – ára csökkenni kezd, a buborék kipukkan, a képzelt gazdaság elillan. Ezt tájékozottság híján vélhetjük felülről vezérelt, irányított folyamatnak is, de valójában – a pénzintézetek nyerészkedési szándékán túl – határozott gazdaságpolitikai nézetek és viták állnak mögöttük.

A válságot megelőző időszak pénzügypolitikájának meghatározó figurája Alan Greenspan volt, aki közel két évtizeden keresztül állt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed élén. Fő törekvése az volt, hogy fenntartsa a kereslet magas szintjét, ezért a buborékok képződése egyáltalán nem volt ellenére. Felfogása szerint a buborékok a sikeres, sőt a sikertől túláradó gazdaságokban keletkeznek, a bőség megnyilvánulásai. „A buborék annak köszönhető, hogy az emberi természet rendkívüli nyerészkedési lehetőséget lát az adott területen” – írta. Még a kilencvenes évek végén, Clinton elnöksége idején Laura Unger, az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke elkezdett aggódni a pénzügyi derivatívák piacának robbanásszerű növekedése láttán, és szabályozóintézkedések bevezetését tervezte. Ekkor azonban felkereste őt hivatalában Greenspan Robert Rubin akkori pénzügyminiszter és Larry Summers pénzügyminiszter-helyettes társaságában, és lebeszélték róla, hogy korlátozza a pénzügyi derivatívák terjedését. 2003-ban az amerikai szenátus kezdett aggodalmaskodni ugyanezen fejlemények miatt – Greenspan szenátusi meghallgatásán őket is lebeszélte arról, hogy a derivatívák kereskedelmét szabályozzák.

Greenspan, Rubin és Summers nem valamilyen titkos társaság igényeit szolgálták ki. Meggyőződésük szerint a buborékok keletkezése jót tett az egész amerikai gazdaságnak. Aki csak egy kicsinyke közgazdaságtant is tanult, az tudja, hogy a kapitalizmus fő problémája a bőség és az elégtelen kereslet, míg a szocializmusé a szűkösség és az elégtelen kínálat. Annak idején Jánossy Ferenc, a hetvenes évek neves közgazdásza ezt szemléletes példával ábrázolta: képzeljük el, hogy egy kútból feltartóztathatatlanul tör elő a víz (ez a kapitalizmus termelési oldala), és az a fő probléma, hogy nincs elég edény, amiben azt fel lehetne fogni (ez az elégtelen kereslet).

És mi lett a nóta vége? – kérdezheti a kedves olvasó. A buborékok kipukkantak, és a második világháború óta nem látott súlyos pénzügyi és gazdasági világválság következett be. E pénzügypolitika irányítói azonban úgy érvelnek, hogy a pénzbőségre építő gazdaságpolitika olyan hosszú és sikeres fellendülést hozott, amely összességében – a válság idején történt visszaesést is beleszámítva – pozitív időszak volt.

E hosszas és részletes fejtegetést azért adtam elő, hogy érzékeltessem: a gazdaság- és pénzpolitika konkrét vezető szereplői irányították a folyamatokat, és szó sincs arról, hogy valakinek vagy valamilyen csoportnak a bábjai lettek volna. A döntések egyéni vélemények, meggyőződések és törvényhozási viták eredményeként születtek. Nem akarom megkerülni a „titkos társaságok” ügyét (mint amilyen a Trilaterális Bizottság vagy a Bilderberg-csoport). Ezek működnek, és az ott folyó egyeztetések nyilvánvalóan hatással vannak tagjaikra. De nem hoznak az egyes országokra vonatkozó döntéseket. Közülük a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankját (NFB) ismerem jobban. Ez a világ 55 nagy jegybanki vezetőjének exkluzív konzultációs szervezete, az állami pénzügyek egyfajta Vatikánja. Itt 2006-ig természetesen Greenspan vitte a prímet, ő volt a szupersztár, az élő legenda, döntései megfellebbezhetetlenek voltak. De az NFB maga nem hoz döntéseket, a véleménykoordinálás ozmózisszerűen történik, azaz a nézetek hatnak egymásra.

Manapság a migrációs hullám kapcsán keletkeznek összeesküvés-elméletek. Nem zárható ki – sőt nagyon is valószínű –, hogy az áradatot a gazdag arab országok pénzelik, és távolabbi céljuk „Eurábia” megteremtése. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Amerika azért pártfogolja ennyire a migránsok befogadását, hogy ezzel is gyengítse gazdasági versenytársát. Azt a feltételezést azonban, hogy Angela Merkelt valamifajta páholyok tagjai kényszerítik rá, hogy menekültek és bevándorlók százezreit hívja be Németországba, annyira valótlan fantazmagóriának gondolom, hogy még azt a fáradtságot sem veszem magamnak, hogy megnézzem a Wikipédián, léteznek-e ma még szabadkőműves páholyok.

Németország – sajnos, hazánkkal együtt – Európa egyik leggyorsabban elöregedő országa. Ma még 50 milliós munkaereje az előrejelzések szerint 2030-ra közel a negyedével fog csökkenni: az iparból és szolgáltatásokból tízmillió munkás, az államigazgatásból pedig egymillió magasan képzett hivatalnok fog hiányozni. Ez számtalan gondot okoz majd: lesz-e elég befizetés a nyugdíjalapokba, ki fogja működtetni a kiépített termelőkapacitásokat, miből fogják fenntartani egyes elnéptelenedő vidékeken az egészségügyi, oktatási, közlekedési infrastruktúrát, amelyek működése a megfelelő népességszám függvénye stb. Ma pedig 600-650 ezer ember hiányzik a német gazdaságból. Amikor a német kancellár arra az elhatározásra jutott, hogy országa korlátlanul beengedi a menekülteket, bizonyára ezek a borús kilátások motiválták. És az is joggal feltételezhető, hogy úgy gondolta, ezzel a fantasztikus emberbaráti gesztussal a náci múlt szégyenfoltját is sikerül elhalványítani. Szerintem ez éppen elég magyarázat arra, amit tett (bár azt magam is őrültségnek tartom).

Ugyanakkor a helyzet tragikomikuma, hogy a társadalom elöregedéséből származó gondok a migránsok beengedése nélkül is megoldhatók lennének. Sokan felvetették már, hogy az EU déli országaiból át lehetne irányítani a munkanélkülieket Németországba. Magam e rovatban szeptemberben egy olyan számítást idéztem fel, miszerint ha a németek a nyugdíjkorhatárt két évvel megemelnék, a fiataloknak a felsőfokú oktatásban eltöltött, indokolatlanul hosszúra nyúlt éveit pedig kettővel lecsökkentenék, a német munkaerőhiány megoldható lenne. Továbbá az automatizáció és az informatika egy-két évtized múltán tömegesen teszi majd feleslegessé még a mai munkaerőt is. A magyarázatot mégsem a páholyok környékén keresem; szerintem Németország múltjának tisztára mosása felülírta az egyéb megfontolásokat, az informatika munkahelyeket megszüntető hatásáig pedig még várni kell.

Sigmund Freud a viccről írt fejtegetéseiben a lejátszódó lelki folyamatot így magyarázza: a vicc egy adott helyzet kezdetét és végpontját jeleníti meg, anélkül hogy részletezné az oda vezető utat. Ha a vicc hallgatója kellő intuícióval és találékonysággal erre rájön, akkor felszabadul az az energia, amely a részletes megértéshez szükségeltetett volna. A megspórolt energia pedig nevetés formájában tör ki belőlünk. Ha bonyolult társadalmi-gazdasági folyamatok okainak lusták vagyunk utánajárni, akkor energiát takarítunk meg. Ennek eredményeként jön létre az összeesküvés-elmélet, amely az esetek többségében egy vicc.

A szerző közgazdász, társadalomkutató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.