Háromszáz

Minden tüntetés és megmozdulás azt üzeni, hogy a magyarokkal nem lehet packázni saját szülőföldjükön.

Veczán Zoltán
2015. 12. 02. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokás keseregni azon, hogy a magyarokból hiányzik az igazi polgári aktivizmus. Hogy nagy eszmei sérelmek sosem, csak elvett filléreink visszakövetelése visz minket az utcára. Hogy a háromszáz forintos vizitdíj vagy a netadó miatt öklünket rázva félelmetes tömegbe verődünk, de fát lehet hasogatni a hátunkon, ha a jogainkról van szó Közeleg az évfordulója annak a napnak, amikor a szavazópolgárok kétharmada még arra se vette a fáradságot, hogy a népszavazáson egy iksszel álljon ki határon kívül rekedt honfitársainkért.

Ha viszont őket, a határon túli magyarokat nézzük, már árnyaltabb képet kapunk a nemzetről. Sokáig a hagyományosan legkeményebbnek tekintett székelyek vitték a prímet: a ceausescui állam kőkemény terrorja nem törte meg, utána az „elnyomás kicsiny körei” nem csüggesztették el őket. Vívják zászlóháborújukat a kőkobakú román prefektussal, harcolnak a marosvásárhelyi egyetemért, a Székely Mikó Kollégiumért, az elvett egyházi földekért, a kétnyelvű táblákért. Ha kell, zászlókkal, ha kell, fáklyákkal jelölik ki újra és újra földjük határait, és szembeszállnak azokkal, akik „úgynevezett Székelyföldről” beszélnek.

Igen: egészen addig senki sem foglalkozott a Heineken Ciuc söre és az Igazi Csíki Sör közötti jogvitával, amíg a holland multi román helytartója el nem követte azt a hibát, hogy identitásukban sértette meg a székelyeket. Így a harc már nemcsak az – egyébként részben szintén holland tulajdonú – Csíki Sörmanufaktúra harca volt, hanem nemzeti küzdelemmé magasztosult, a Heineken elleni bojkotthoz pedig a világ minden tájáról csatlakoztak a magyarok. A multi, bár keresetét továbbra is fenntartotta a kis céggel szemben, két napon belül rájött, hogy jobban jár, ha inkább bocsánatot kér a székelyektől – magyarul.

De megmozdult végre a Felvidék is: a sokak által beletörődőnek gondolt szlovákiai magyarok is kezdik hallatni a hangjukat. A Via Nova vagy a Kétnyelvű Dél-Szlovákia fiatal aktivistái magasra emelték a magyar nyelv zászlaját, és fáradságos munkával elkezdték felszámolni a közönyt, amely többet ártott a felvidéki magyarságnak, mint bármilyen kitelepítés, elnyomás vagy jogfosztás. Friss vér áramlott a fásult közösségbe, amely ma már ébredezik tetszhalott állapotából.

Ennek láthattuk nyilvánvaló jeleit a napokban Somorján. A magyar többségű településen ugyanis a Deichmann cipőbolt helyi kiskirálya elbocsátott egy dolgozót, aki anyanyelvükön köszöntötte az üzletbe belépő magyarokat. És ez csak a jéghegy csúcsa volt: az eset nyomán egész panaszáradat indult, amelyből kiderült, hogy sok üzletben már régóta félnek magyarul beszélni az eladók a belépő magyar vendégekkel.

Az interneten bojkott szerveződött a cég ellen, a somorjai Deichmann előtt tartott tüntetésen pedig háromszáz ember jelent meg. A városka lélekszámát tekintve ez óriási tömeg – Budapestre vetítve mintegy félszázezer embert jelentene –, ami láthatóan meghökkentette a multit. A menedzsment a szokásos lózungok mellett hevesen tagadta, hogy a magyar nyelv használata miatt bocsátották volna el az eladónőt – mégis, valahogy ezúttal sikerült magyarul is közzétenniük az állásfoglalást.

Noha e cikk írásának időpontjáig az elbocsátott hölgyet nem vették vissza az állásába – kérdés, ő maga visszatérne-e ezek után –, a multi azért rákényszerült, hogy üzleti érdekeit védve rákoppintson soviniszta képviselője orrára. Ez ugyan még nem bocsánatkérés, de biztató kezdet. Mert minden tüntetés és megmozdulás azt üzeni a kisantant nacionalistáinak, hogy a magyarokkal nem lehet packázni saját szülőföldjükön – és jobb, ha ehhez a tényhez mostantól az „úgynevezett Szlovákiában” is hozzászoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.