Nyitott kapuk Európája

Kétségtelen, hogy a menekültek újraelosztásával kapcsolatos tervek mind ez ideig kevés eredményt hoztak.

Lóránt Károly
2015. 12. 21. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács múlt heti brüsszeli ülésén nyolc kérdés került napirendre. Ezek közül három érintette a migrációt, a többi az unió belső gazdaságával, vagyis az integráció további elmélyítésével (a gazdasági és monetáris unió befejezésével) és az uniós tagságról szóló, a közeljövőben esedékes brit népszavazással foglalkozott.

Ami a migránskérdést illeti, nem jutottak sokkal előbbre annál, hogy a határokat meg kell védeni, és hogy valamiképpen szilárd kormányokat kellene létrehozni Szíriában és Líbiában. A legkonkrétabb eredmény talán az, hogy a tanács rövid időn belül megvizsgálja az Európai Bizottságnak a külső határok védelméről, valamint egy „európai határ- és partvédelmi őrség” felállításáról szóló, most decemberben benyújtott javaslatait. A tervezett 1500 főt számláló határvédelmi őrségnek joga lenne az unió külső határának védelmében beavatkozni, ha azt az adott nemzet nem tudná megvédeni.

A javaslatot nem fogadta egyértelmű lelkesedés, Lengyelország és Görögország például aggodalmait fejezte ki, hogy a felállítandó uniós határőrség csökkentené nemzeti szuverenitásukat, és utaltak arra is, hogy az elvesztett nemzeti hatásköröket a migránskrízis elmúltával szinte lehetetlen lenne Brüsszeltől visszaszerezni.

Az uniós csúcsot megelőzte egy minicsúcs is, amely osztrák kezdeményezésre Ausztria brüsszeli uniós képviseletén jött létre a „hajlandók koalíciója” (coalition of willing) országainak részvételével. Ezek azok az országok, amelyek hajlandók elfogadni az Európai Bizottságnak a menekültek Törökországból való áttelepítésével kapcsolatos javaslatát, vagyis készek migránsokat befogadni közvetlenül a török menekülttáborokból. A minicsúcs résztvevői megállapították, hogy a menekültáradat ellenőrzés alatt tartásának legjobb módja a migránsok közvetlenül Törökországból történő áttelepítése, bár Németországtól eltekintve még ők sem mutattak különösebben nagy lelkesedést a tömeges befogadás iránt. Ezt a belga miniszterelnök, Charles Michel a következőképpen juttatta kifejezésre: – Néhány ország, mint Németország, kész arra, hogy még többet tegyen a menekültek letelepítésével kapcsolatban, Belgium esetében azonban nem ez a helyzet.

Kétségtelen, hogy a menekültek újraelosztásával kapcsolatos tervek mind ez ideig kevés eredményt hoztak: a tervezett 160 ezerből mindössze kétszáz főt sikerült más országba áttelepíteni, és hol van ez a szám a 2017-ig becsült hárommillió bevándorlótól? Igaz, az elmúlt hetekben a menekültáradat csökkent, és ezt sokan a török hatóságok erőteljesebb fellépésének tulajdonítják. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint eddig már 1700 embercsempészt tartóztattak le, és hamarosan egy olyan törvényt fogadnak el, amely lehetővé teszi a szíriai menekültek törökországi munkavállalását.

Nagyobb azonban a valószínűsége annak, hogy a migránsáradat csökkenésének fő előidézője Boreas, az északi szél, amely jelentősen megnehezíti a görög partokra való átkelést. Az igazi okok tavaszra majd kiderülnek. Ha azonban a migránsáradat mégsem csökkenne, elkerülhetetlen lesz, hogy az unió belső határainál ellenőrzést vezessenek be, ami a legnagyobb vívmánynak tekintett schengeni egyezmény végét jelentené.

A tervezett 1500 fős uniós határvédelmi egység amúgy sem biztos, hogy sokat tud tenni, ha migránsok ezrei egyszerre rohannak neki a határnak, ahogy az történik is, különösen, ha a jogvédő szervezetek minden határőr mellé még egy emberi jogi aktivistát is állítanak. John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója máris kifogásolta, hogy Törökország akaratuk ellenére visszairányítja a migránsokat oda, ahonnan jöttek. Egy, a Frontex kötelékébe tartozó őrhajó parancsnokának pedig vizsgálattal kell szembenéznie, mert az embercsempészekkel folytatott tűzharcban egy migráns meghalt.

Az Egyesült Államok nyolcméteres kerítéssel (ebből két méter a földfelszín alatt van), Ausztrália hadihajókkal védekezik a nem kívánt bevándorlók ellen, egyedül Európába lehet tömegesen és ellenőrizetlenül bejutni – alapvetően azért, mert hiányzik a politikai akarat a külső határok védelmére. Ezen lényegében a mostani uniós csúcs sem változtatott: a döntéseket kitolta a jövő évre. De még ha lesz is határőrség, az unió politikai vezetése demográfiai okokra hivatkozva továbbra is elkötelezett a tömeges bevándorlás mellett, ami hosszú távon lakosság- és civilizációcserét jelent Európában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.