A „trumpizmus” mint politikai jelenség

Stílusa brutálisan nyers, és kiszámítottan híján van az elitista jólfésültségnek.

Dobozi István
2016. 01. 01. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennek nevezték már Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsát. Bohóc a világ legnagyobb cirkuszában, az amerikai elnökválasztási kampányban. Főszereplő a saját politikai valóság-show-jában. Fasiszta demagóg és politikai szörnyeteg. Önimádó hatalommániás. Vakbuzgó, rasszista és idegengyűlölő. A félelem és politikai elégedetlenség hullámlovasa. Bár van némi igazság ezekben a jellemzésekben, nagy fogyatékosságuk, hogy megragadnak a felszínen. Többről, az amerikai társadalom mélyén zajló folyamatokról van szó. Ha Trump csak stílust és populista hetvenkedést testesítene meg, akkor már régen vége kellett volna hogy érjen az eleve tiszavirág-életűnek jósolt tündöklése. Ezzel szemben már fél éve toronymagasan vezeti a republikánus elnökjelölt-aspiránsok listáját. A „Tegyük újra naggyá Amerikát!” jelszó alatt egyértelműen ő tematizálja – egyesek szerint inkább vulgarizálja – az amerikai közbeszédet. Ahogy erre az angol The Economist is rámutatott: paradox módon szinte minden abszurd, olykor politikailag szélsőségesen inkorrekt kijelentését követően a politikai tetszési indexe feljebb kúszik.

Bár Donald Trump celebként mindig is vonzotta a reflektorfényt, a kialakult helyzet sajátossága az, hogy a mostani politikai műsora – amelyet trumpizmusnak is neveznek már – többet árul el Amerikáról, mint magáról az üzletemberről. A „trumpizmus” minden, csak nem egy koherens politikai eszmerendszer. Több benne az impulzus, mint a gondolat. Egy eklektikus nézeteket tükröző konzervatív populista mozgalom, amely az amerikai társadalomban meglévő, de jórészt kezeletlenül maradt bajokra és a velük járó közösségi félelmekre és elégedetlenségre épít. Létező problémákra reagál, amelyeket azonban vészjóslóan fölnagyít, a politikai korrektséget sutba dobva bűnbakokat nevez meg, és egyszerű megoldásokat kínál. Mindezt megspékelve egy karizmatikus, erősnek látszó vezetővel, aki azt mondja, amit a hívei hallani szeretnének.

Mik ezek a társadalmi bajok? A republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül Trump tudta a legnagyobb politikai tőkét kovácsolni az amerikai középosztály gazdasági helyzetének már két évtizede zajló jelentős romlásából, miközben a társadalom egy vékony rétege – az „egyszázalékosok” – javára további vagyonfelhalmozódás következett be. Trump nincs egyedül, amikor azt mondja, hogy Washington megszűnt a középosztály számára dolgozni. Pedig a 2008-as pénzügyi válságot követő „nagy recesszióból” Amerika már kilábalt, a munkanélküliség tízről öt százalékra süllyedt. Ám a globalizáció, a bevándorlás és a gyakorlatilag eltűnőben levő szakszervezetek miatt a munkabérek stagnálnak, sőt reálértékben tovább csökkennek. Az új munkahelyek többsége az alacsony fizetésű szolgáltatási ágazatokban jön létre. Felmérésesek szerint ma öt amerikai felnőtt közül egy szegény háztartásban él. A 2008-as válság óta hatmillióan csatlakoztak ehhez a széles társadalmi csoporthoz.

Bár 2008 óta a tőzsdeindexek a duplájára ugrottak fel, ennek a hasznát a tehetős rétegek tették zsebre. A leépülő középosztályon belül Trump különösen a kevéssé iskolázott, fehér bőrű férfimunkások rétegének elégedetlenségét aknázza ki sikeresen, akik már elvesztették hitüket az „amerikai álomban”. Ahogy azt egy észak-karolinai lelkipásztor találóan kifejezte: „A régi álom egy ház volt két kocsival. Az új álom egy állás.” Ez a lecsúszó, haragos réteg alkotja Trump támogatóinak a derékhadát.

Az Egyesült Államok világszerepét egyre többen látják pesszimistán. Trump e tekintetben is felnagyítva tálalja az ország globális szerepét, amelyet az amerikaiak növekvő része hanyatlásnak és presztízsveszteségnek érez, követelve, hogy az USA több figyelmet fordítson saját belső problémáinak a megoldására. Trump szerint a mértéktelen katonai kiadások és emberáldozatok ellenére nincsenek amerikai győzelmek, sőt valójában egy sincs a második világháború óta. „Túl gyengék vagyunk a világban” – állítja. Szerinte Obama határozatlan és hátulról vezet, átengedve a kezdeményezést másoknak a világporondon.

A Közel-Kelet költséges káosz, ahonnan az Egyesült Államoknak katonailag ki kell vonulnia. Miközben Amerika az Al-Kaida ellen hadakozik, egy másik terrorszervezet, az Iszlám Állam saját államot létesített magának. Izolacionista külpolitikája mondatja vele, hogy a haszontalan külföldi katonai kalandokra fordított összegeket inkább a roskadozó hazai infrastruktúra felújítására és fejlesztésére kellene fordítani, hidakra, utakra és gyorsvasutakra. Ebben a kérdésben nagyon sok amerikai osztja az álláspontját.

Trumptól függetlenül az uralkodó politikai elitek iránti társadalmi ellenszenv – establishment-ellenesség – történelmi magasságokba emelkedett Amerikában. A közvélemény jelentős része az elitet vagy saját zsebre dolgozóként, vagy üzleti és politikai különérdekek kiszolgálójaként fogja fel. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok Kongresszusának tetszési indexe csupán tizenegy százalékon áll. A Republikánus Párt vezetőségének megítélése úgyszintén kedvezőtlen, különösen a legutóbbi két elnökválasztási vereség következtében, de amiatt is, hogy – kongresszusi többsége dacára – a párt nem tud felmutatni politikai eredményeket Obamával szemben. Trump épít erre a pártelit-ellenességre. Már a Teadélután (Tea Party) mozgalmat – mint alulról szerveződő konzervatív mozgalmat – is a republikánus vezetés tehetetlenségével való elégedetlenség szülte. Márpedig Trump és a mozgalom között komoly lelki rokonság van. Trump kész független jelöltként is indulni az elnökségért, ha a pártelit akadályozná.

A leszakadó rétegek és a konzervatívok szélsőséges nézetekre eleve hajlamos csoportjai Trumpban lelték meg az „erős embert”, aki erős államot ígér, közel egy illiberális rendszerhez. Az orosz elnökről – szinte csodálattal és hazabeszélve – mondja: „Putyin irányítja az országát, és vezetőként viselkedik, nem úgy, mint ahogyan ez nálunk van”. Az erős vezető gondoskodik az államhatárok védelméről: „Az az állam, amely nem tudja megvédeni saját határait, nem állam” – jelentette ki, utalva országa tizenegymillió illegális bevándorlójára.

Az amerikaiak nem kis részének elege van a távirányított, véleményüket állandóan a szponzorokhoz igazító politikusokból. Sokaknak imponál az, hogy Trump a saját hangján beszél, nem törekszik a politikai korrektségre, és gazdag különutasként nem kényszerül mások politikai elvárásainak megfelelni. Javarészt a saját pénzét költi, és csupán kis címletű adományokat fogad el. Stílusa brutálisan nyers, és kiszámítottan híján van az elitista jólfésültségnek. A riválisai közül senki nem merné kimondani „hazafiatlanul”, hogy a lehető legkisebb adó fizetésére törekszik, mert a kormányok elverik az adófizetők pénzét.

Donald Trump a nagyarányú illegális bevándorlás teljes felszámolását ígéri, beleértve egy fal felhúzását a mexikói határ teljes hosszában, és a tizenegymillió illegális bevándorló deportálását, akiknek egy részét közönséges bűnözőknek tartja. Itt a szélsőjobboldali, rasszizmusba hajló támogatói alá játszik. Szélsőséges és megvalósíthatatlan álláspontjával sikerült végképpen elidegeníteni magától a latin-amerikai eredetű szavazókat, akikkel a pártjának már régóta gondjai vannak. Pedig nélkülük már nem lehet az egyre multikulturálisabbá váló Amerikában elnökválasztást nyerni.

A politikus a terrorizmushoz való hozzáállásával keltette a legnagyobb vihart. A Párizsban és a kaliforniai San Bernardinóban végrehajtott támadásokat és az általuk kiváltott félelmet azonnal mozgósította a saját politikai céljára, kiaknázva – de mértéktelenül túl is reagálva – az érthető aggodalmakat. A világnépesség egyötödének vallását is támadta: az összes muszlim Amerikából való kitiltásának irreális ötlete miatt lavinaként zúdult rá a bigottság és a rasszizmus jogos vádja. A latin-amerikai bevándorlás kezelése mellett ezzel követte el a legnagyobb politikai hibát a kampányában. Túl sokat tulajdonított annak, hogy az amerikai közvéleményben a muszlim kisebbség iránt a legalacsonyabb a rokonszenv.

A tapasztalatok szerint egy évvel a választás előtt az amerikaiak többsége nem mutat komoly érdeklődést az előválasztási helyezkedések iránt. Az ilyenkor közölt közvélemény-kutatási adatok nem nyújtanak megbízható előrejelzést a végső elnökjelölt személyére. A februárban induló jelölőgyűlések és előválasztások eredményei sokkal fontosabb mércéül szolgálnak majd.

A választási matematika nem kedvez Trump számára. Szélsőséges nézetei miatt a bejegyzett választók körében csupán 14 százalékos a támogatottsága, azaz itt korántsem olyan népszerű, mint a bázisát képező erősen konzervatív rétegekben. Hillary Clintonnal, a demokraták szinte biztosra vehető elnökjelöltjével szemben jócskán alulmarad a közvélemény-kutatásokban. Marco Rubio floridai szenátor az egyetlen republikánus jelölt, aki következetesen nyerésre áll Clinton ellen. Emiatt és a latin szavazatok megszerzésének a reményében Rubio lett a pártelit új favoritja a leszerepelt Jeb Bush helyett. Saját pártjának vezetése teljesen kilátástalannak látja Trump győzelmét Clinton ellen, ezért mindent elkövet annak megelőzésére, hogy ő legyen a jelölt a Clevelandben júliusban tartandó elnökjelölő konvención. A vezetés abban a forgatókönyvben reménykedik, hogy Trump 35 százalékos támogatottsága nem nő már tovább, és a maradék 65 százalékból kinő egy jelölt – minden jel szerint Rubio vagy Ted Cruz texasi szenátor –, aki majd győzelmi eséllyel indulhat Clintonnal szemben. Trumpnak azonban döntő szava lesz abban, hogy ki lesz a párt jelöltje.

A másik forgatókönyv szerint a konvención – tiltakozásul a pártvezérkar számára hátrányos jelölési manipulációja ellen – Trump „ünneprontóként” független jelöltként indul a novemberi elnökválasztáson, Ross Perot 1992-es modelljét követve. A Trumphoz sokban hasonlító Perot nélkül – aki független indulóként tekintélyes 19 százalékot ért el – Bill Clintonból soha nem lett volna amerikai elnök az „első” Bush ellenében. Nagyon úgy tűnik, hogy Trumpra hasonló szerep vár abban, hogy a „második” Clintont is a Fehér Házba juttassa a republikánus szavazók megosztásával, akár a pártban maradva, de még inkább akkor, ha önálló jelöltként száll ringbe az elnökségért.

A szerző a washingtoni székhelyű Világbank volt vezető közgazdásza és jelenlegi főtanácsadója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.