Gát és gátlástalanság

A vörösiszapper vádlottjai az eljárás során végig tagadták felelősségüket.

Velkei Tamás
2016. 01. 19. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan másfél héten belül megszületik az elsőfokú ítélet a vörösiszapperben. Ez elenyésző idő ahhoz képest, hogy a tragédia öt éve történt, és a per is három és fél esztendeje zajlik már. Közel kétszáz tárgyalási napon vagyunk túl, ám az álláspontok megkövesedtek. Legalábbis ami a vádlottakat illeti. Felfogásuk fikarcnyit sem változott az évek során: meg vannak győződve ártatlanságukról, és elképzelésük sincs arról, „miért kellene most lakolniuk”, ahogy a harmadrendű vádlott, Fodor Józsefné fogalmazott a bíróságon. E meggyőződésüket jól tükrözik az utolsó szó jogán tett nyilatkozataik, amelyeknek érdemes némi figyelmet szentelni.

Az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán, aki nemcsak a vörösiszap-tragédia idején volt a Mal Zrt. vezérigazgatója, de azóta is ő tölti be ezt a posztot, vádlott-társai nevében – talán nem is fogadatlan prókátorként, hiszen a bírósági folyosón vagy veszprémi kávézókban a vádlottak folyamatosan egyeztetnek egymással – leszögezte: mindannyian méltatlannak tartják, végtelenül igazságtalannak érzik, ahogy a vádhatóság velük szemben eljárt. A vádlottak padján tisztességes, becsületes emberek ülnek. De mit is nehezményeznek a vádlottak? Vegyük sorra!

Bakonyi az utolsó szó jogán fél napon át kifejtett beszédében egész egyszerűen kijelentette: a vádhatóság gondolkodásmódja hibás. Az ügyészség, illetve Fejes Péter ügyész személyének bírálatában odáig merészkedett, hogy azt állította, a vádban megfogalmazott állításai „súrolták”, mit több, olykor „metszették” is a valótlanságot. – Mai napig nem tudtam megbarátkozni a gondolattal, hogy a vád törvényes volt-e – közölte. A vezérigazgató még az utolsó szó jogán is igyekezett ízekre szedni a vádpontokat, igaz, aki részt vett egyik-másik korábbi tárgyaláson, nem lepődött meg a hozzáállásán.
Szerinte a katasztrófát előre nem lehetett látni. Bakonyi csupán azt feledi minduntalan, hogy egy ilyen veszélyes üzem esetében joggal várják el az állampolgárok a fokozott és állandó monitoringot. A tárgyalások során elhangzott, mi több, tanúk és fényképfelvételek bizonyították, hogy a katasztrófa előtt fél évvel megjelentek már vörös folyások a gát falán. Ez egy felelős vezetőt legalábbis el kellett volna hogy gondolkodtasson. Jobb esetben szakértőket bízott volna meg az okok kiderítésével. A vezérigazgató szerint a gát alatti agyagos talaj minden előjel nélkül veszítette el szilárdságát, és fordult ki váratlanul a gáttest alól. Csakhogy a gát a vád szerint két helyen repedt meg, nem csak az építmény sarkán. Ezt persze a Mal vezetése tagadja.

Bakonyi Zoltán attól sem riadt vissza, hogy kimondja: szerinte az ügyészség kelet-európai módon működik, mással ugyanis nem tudja magyarázni, miért nem veszi figyelembe a vádhatóság képviselője, hogy számításai szerint egy a százmillióhoz volt az esély arra, hogy ráleljenek arra a pontra az üzem területén, ahol majd a baj bekövetkezik. A Mal Zrt. vezetője az ügyészség által neki felrótt egyórás késlekedést úgy jellemezte, mint a társadalom érzelmeinek felkorbácsolására tett kísérletet, hogy miután az ügyésznek sikerült a közhangulatot a vádlott(ak) ellen fordítania, erre hivatkozva várhasson majd a bíróságtól szigorú ítéletet. Összegzésében ismét aláhúzta: csúsztatásokkal teli a vád, az üzem szabályosan működött, s előfordulnak katasztrófák, amelyeket nem lehet elkerülni.

A másodrendű vádlott, Deák József műszaki-stratégiai vezérigazgató-helyettes jóval szűkebbre szabott beszédében nemcsak hogy csatlakozott az előtte szólóhoz, de azt is szóvá tette, miért csak a Mal Zrt. vezetői és dolgozói ülnek a vádlottak padján. – Hol vannak a települések polgármesterei, akik polgárvédelmi oktatással elkerülhették volna a tragédiát? – tette fel a költőinek szánt kérdést. A vezérigazgató-helyettes csupán arról feledkezik meg, hogy mivel egyes kazetták mindössze pár száz méterre épültek Kolontártól, a vörös ár néhány perc alatt elöntötte a község mélyebben fekvő részeit. A falu szélén lakóknak csak akkor lett volna idejük biztonságos helyre menekülni, ha éppen kint állnak az udvarukon, rögtön észlelik a közelgő veszélyt, és emellett még elég jó a kondíciójuk is. Arról nem is beszélve, hogy még ha a lakosság életét, testi épségét sikerült is volna megóvni, a vörösiszap pusztítását a településvezetők semmilyen eszközzel nem tudták volna megakadályozni.

Bár ártatlannak érzi magát, lényegében a vádemelésnek köszönheti, hogy „szellemileg topon maradt” – fogott érdekes fejtegetésbe Fodor Józsefné, a vállalat korábbi környezetvédelmi és laboratóriumi vezetője. A harmadrendű vádlott hangsúlyozta: a szavakat érti, de még ma sem tudja, mivel vádolja az ügyészség. Majd egy érdekes történettel támasztotta alá, hogy minden esetben igazat mond: leánykorában egy búcsún félrelépett, ami a kis faluban hamar szülei tudomására jutott. Egy anyai pofon ráébresztette, hogy mindig igazat kell mondania, és vállalnia kell mindenért a felelősséget. Ez esetben azonban nem követett el olyan hibát, ami a katasztrófa bekövetkezéséhez vezetett.

Ez szó szerint még akár igaz is lehet, hiszen Fodor Józsefné nyilván nem segítette elő tevékenyen a gát falának átszakadását. A vádirat azonban az ő esetében is világosan fogalmaz, még ha a vádlott nem is érti: üzemeltetési, ellenőrzési és intézkedési mulasztásai folytán másokkal egyetemben felelős a közveszély előidézéséért, illetve annak következményeiért. A cég elmulasztotta a veszélyes ipari üzem azonosítását és bejelentését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, ami – többek között – ugyancsak a vádlott lelkén szárad. A cég üzemeltetési szabályzatai nem számoltak azzal, hogy a gát falának átszakadása nemcsak terrortámadás vagy földrengés, hanem emberi mulasztás miatt is bekövetkezhet. A szabályzatok nem tartalmaztak továbbá részletes rendelkezéseket katasztrófa esetén az emberi élet és a testi épség megóvására. E mulasztásokért a vádirat szerint az első-, másod- és harmadrendű (így Fodorné), valamint az ötödrendű vádlottak felelősek.

Diczig József ötödrendű vádlott, a Mal Zrt. hidrátgyártásidivízió-igazgatója szintén arra mutatott rá, hogy a tőle elvárható módon tette a dolgát, sőt számos fejlesztés az ő nevéhez köthető (legalábbis a vádlott végig egyes szám első személyben fogalmazott). Érdemeként említette, hogy a katasztrófa után ő állíttatta le a termelést (még szép, hogy leállíttatta!), továbbá aktívan részt vett a kárelhárításban és az ideiglenes gát építésében. Köszönjük. Ez azonban őt sem menti fel a felelősség alól, még ha szipogva, könnyek közt fényezte is szerepét a bíróságon.

Ilyen előzmények után nem meglepő, ha minden főbb vádlott kételkedett a vádak megalapozottságában, ártatlannak érezte magát, és arra kérte a bíróságot, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel a vádak alól. S nem mulasztották el egységesen méltatni a Veszprémi Törvényszéket, amiért az rendben lefolytatta a bizonyítási eljárást Látható, hogy a vádlottak vagy valóban nincsenek tisztában felelősségükkel (ez esetben ab ovo alkalmatlanok magas pozíció betöltésére), vagy kiválóan játszották szerepüket, így igyekezve meggyőzni a bíróságot. Hogy ez mennyire sikerült, annak megállapításához az ítéletig kell várni.

Nem árt azonban rögzíteni: tíz ember életét követelte a vörösiszap-tragédia, több mint kétszáz ember szenvedett sérülést, ezrek otthona vált rommá. Magyarország történetének legborzalmasabb ipari katasztrófájáról beszélünk. Nem gondolhatják komolyan a vádlottak, hogy a gát és a talaj volt a hibás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.