Új vendég Nyugaton: a félelem

Európában a willkommenskultur helyét átvette az elhallgatás kultúrája.

Lukács Csaba
2016. 01. 28. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságírókkal gyakran előfordul, hogy amikor egy témán dolgoznak, az alanyok nehezen akarnak kötélnek állni, de amikor végül verejtékes munkával megszületik a cikk, utólag tömegével jelentkeznek olyanok, akiknek vannak hasonló történeteik, és ezt el is akarják mondani. Így jártam én is a kölni utamat követően – magyarok tucatjai jelentkeztek Nyugat-Európából, hogy meséljenek arról, mekkorát változott az életük a tavalyi migrációs hullám után. Egy közös jellemzője van ezeknek a történeteknek: a félelem. És nem – vagy nem csak – a migránsoktól, hanem valami olyasmitől, amitől a szabadnak és demokratikusnak gondolt Nyugaton egyáltalán nem kellene tartani: a politikai korrektség diktatúrájától, a saját tévedhetetlenségének hitében megrészegült elittől.

Az egyik barátom mesélte, hogy Németországban élő nagynénjét hívta telefonon, és megdöbbentő dolgot tapasztalt. A Felső-Bajorországban, egy tizenhétezres fürdővárosban élő rokon felvette a kagylót, de másodpercekig nem szólt bele. Amikor kiderült számára, hogy családtag hívja, hallhatóan nagy kő esett le a szívéről, és előbb halkan suttogva, majd egyre hangosabban ömleni kezdett belőle a panasz. Elmondta, hogy gyönyörű városkájukban élhetetlenek lettek a hétköznapok, mióta kétezer menedékkérőt telepítettek oda. Ő például sötétben már nem mer kimenni az utcára, és a bevásárlást sem intézi egyedül, inkább többen összeszövetkezve indulnak el, hogy nehezebben tudják őket kirabolni. A társasházukba is érkezett egy háromfős család, és a németül jól beszélő migráns családanya elment a lakógyűlésre is. Ott arról beszélt, hogy elég volt a bűnös, dekadens jólétből, és ők azért jöttek – és még milliónyian fognak jönni –, hogy itt is helyreálljon az Allahnak is tetsző világ. Amikor észrevette, hogy a hátsó sorokban valaki videóra rögzíti a beszédét, azonnal ügyvéddel és súlyos megtorlással kezdett fenyegetőzni. A lakók most igyekeznek az új szomszédokat elkerülni, és nem nyitnak ajtót, ha becsenget hozzájuk valaki.

Mások arról beszélnek, immár a munkahelyükön sem oszthatják meg nyíltan aggályaikat vagy kételyeiket a migrációval kapcsolatban, mert kirúghatják őket az állásukból. Ezt erősíti meg az a hír, amelyet holland lapok írtak meg: rendőrök kopogtatnak be azokhoz, akik a különféle közösségi csatornákon kritikus gondolatokat fogalmaznak meg a feltétel nélküli befogadáspolitikával szemben. Nem csak kopogtatnak: fel is szólítják őket arra, hogy fejezzék be a „rendszerkritikus” tevékenységet. Tisztára 50-es évek – tehetné hozzá a szocializmuson szocializálódott kelet-európai polgár.

Az NRC Handelsblad című napilap például arról írt: egy 28 éves holland fiatalembert azzal hívott fel az édesanyja, hogy jöjjön haza, mert keresik a rendőrök. Mark Jongeneelttel végül a munkahelyén beszélgettek el az egyenruhások, arra utasítva őt, hogy ne folytassa „lázító hangvételű” Twitter-üzeneteit. Ő nem uszított, mindössze annyit írt, nem örül annak, hogy városában 250 menedékkérőt terveznek elhelyezni. A lapnak a rendőrség szóvivője elismerte, hogy tízfős digitális detektívcsoportot tartanak fenn, amelynek tagjai elsősorban az ilyesféle tartalmakra figyelnek. Mintha nem lenne elég pedofil, kiberbűnöző és egyéb világhálós betyár – most az a prioritás, hogy elhallgattassák a korlátlan befogadással szemben kritikus hangokat.

Egy svéd ismerősöm egy érdekes stockholmi esetet ajánlott figyelmembe. A nyáron egy rendőrségi alkalmazott, egész pontosan egy pszichológus végigkilincselte a svéd sajtót azzal, hogy döbbenetes csoportos nemi erőszak történt egy augusztusi ifjúsági fesztivál koncertjén. Még a színpad közvetlen közelében is történt kierőszakolt aktus, miközben egy feminista művész, Zara Larsson és az OIAM nevű rapper adott elő. Egy újságírónak csemege egy ilyen sztori, de Svédországban nem érdekelte a fősodratú médiát az ügy – az volt a probléma, hogy az elkövetők, akik több tucat fiatal (köztük például egy 11 éves!) svéd lányt molesztáltak és erőszakoltak meg, migránsok voltak. Hordákba verődve, mint szilveszterkor Kölnben. Az esetet végül a Nyheter Idag írta meg, hozzátéve, hogy a legnagyobb svéd napilap, a Dagens Nyheter újságírói bizonyíthatóan tudtak az ügyről. Az már csak hab a tortán, hogy a Dagens a botrány kirobbanása után a rendőrséget vádolta meg azzal, hogy el akarták tussolni az ügyet. (Amikor a Nyheter Idag publikálta a pszichológus és az újságíró levelezését, utóbbi azzal védekezett, hogy ő megpróbálta a sztorit átadni egy kollégájának, mert éppen nem ért rá, és egyébként is a stockholmi rendőrség huszonnégy órás sajtószolgálatánál nem vették fel a telefont.)

Hogy a helyzet mennyire súlyos egész Nyugat-Európában, azt jól jelzi a német Bild összeállítása. A lapnak egy 22 éves rendőr nyilatkozott, akit gyakran osztottak be migránsok mellé. Szerinte az esetek kilencvenöt százalékában életerős fiatal férfiak érkeznek iratok nélkül, és a német rendőrségnek nincsenek eszközei arra, hogy a kisebb vétségek elkövetése miatt megbüntesse őket – egyszerűen kiröhögik az egyenruhásokat. Nincs veszítenivalójuk, mert őrizetbe nem vehetik őket, ráadásul a jelenleg érvényes jogszabályok szerint csak akkor toloncolhatják ki őket az országból, ha súlyos bűncselekményeket követnek el.

Nagyon úgy tűnik, hogy Németországban – de talán egész Nyugat-Európában – a willkommenskultur, vagyis a migránsokat kitörő örömmel fogadó hurráoptimizmus helyét átvette az elhallgatás kultúrája. A hatalom abban a tévhitben van, hogy amiről nem szabad beszélni, az nem is létezik – lehet, hogy ez működött az elmúlt évtizedekben, de most kudarcosnak tűnik a stratégia.

Angela Merkel népszerűsége soha nem látott mértékben zuhan: a ZDF mérése szerint Köln után radikálisan megváltozott a közhangulat az országban, és 46-ról 60 százalékra ugrott azoknak az aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültáradattal. A kancellár menekültügyi tevékenységével elégedetlenek aránya 56 százalékra emelkedett (decemberben ez még csak 49 százalék volt), és ma már csak a megkérdezettek kevesebb mint 40 százaléka gondolja azt, hogy a politikus jól végzi a dolgát ebben a vonatkozásban. A felmérések ellenére Merkel asszony optimizmusa töretlen: egy keddi rendezvényen Berlinben arról beszélt, hogy a németeknek egyensúlyt kell találniuk, és nem lehetnek túl gyorsan pesszimisták. Szerinte országa kezelni tudja a problémát, de idén már érezhetően csökkenteni kell a hozzájuk érkező migránsok számát.

Tegnap láttam egy elgondolkodtató videót, amely az Európai Parlament polgárjogi bizottságának ülésén készült, ahol a dán kormány azon tervéről vitáztak, hogy elvegyék a segélyt kérő migránsok értékeit, és ebből fizessék az ellátásukat. Az ülés végén a belga liberális Louis Michel vörös fejjel kiabálni kezdett, és még az őt rendreutasítani akaró ülésvezetőt, Gál Kinga fideszes EP-képviselőt is leordította. A magából kikelt politikusnak azt volt a baja, hogy szerinte nem tudták kellőképpen földbe döngölni a dánokat, akik megengedhetetlenül viselkednek a migránsokkal szemben. És lám, amikor elfogynak az érvek, jön a kidagadt nyaki erekkel történő ordítozás – ilyenkor még az sem probléma, ha a cél érdekében egy nőt, jelesül a magyar képviselőt kell megalázni.

Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy Nyugat-Európa politikai elitjének nagy része megbolondult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.