A millenniumi nemzedék

Többnyelvű, globálisan gondolkodó digitális bennszülöttek lesznek e generáció elitje.

Kiss Károly
2016. 02. 21. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sosem voltak még ilyen okosak és iskolázottak a fiatalok, mint most, de az idősebbek és a munkajogi szabályok gyakran megakadályozzák, hogy kifejtsék tehetségüket – olvashattuk az Economist január 23-i számában. A világ egynegyede, 1,8 milliárd ember tartozik a 15–30 év közötti korosztályba, és bár az egyes országokban sorsuk, helyzetük igencsak eltérő, sok bennük a közös vonás is. Valamennyien az okostelefonok korában és a fenyegető pénzügyi világválság árnyékában nőttek fel, jó oktatásra, stabil munkahelyre, otthonra és társra vágynak. Rugalmas munkaidőben szeretnének dolgozni, és napi hat órát online eltölteni. A vállalatok – a világ bármely táján – egyre nehezebben értik meg az „ezredfordulósokat”, viselkedésük egyre több gondot okoz. Szeretik a közösségi élményeket, mindent „megosztanak”, szeretnek hálózatban dolgozni, szórakozni, és állandóan dicséretre, elismerésre vágynak. Mivel otthon ezt meg is kapják, félő, hogy később sok kudarc éri majd őket. A gazdag országokban szinte sohasem akarnak kinőni a kamaszkorból, és még egyetemi tanulmányaik során sem szívesen konfrontálódnak a kellemetlen eszmékkel, gondolatokkal. A liberalizmus a fejlődő országokban is hódít körükben, kevésbé rasszisták, mint szüleik voltak, és talán túlzottan is érzékenyek a társadalmi gondokra.

A mérhető intelligencia sok országban évtizedek óta nő a jobb táplálkozásnak és a tömeges beiskolázásnak köszönhetően. A fiatalok még sohasem voltak ilyen műveltek, mint most. A 25–34 évesek Japánban közel 60, Nagy-Britanniában közel 50 százalékának van felsőfokú végzettsége. (1970-ben e két országban még csak 15, illetve 18 százalék volt az arányuk). Amerikában 45, Nyugat-Európában 30-40, Brazíliában 15 százalék a diplomás fiatalok aránya korcsoportjukban, nálunk 30 százalék. Ugyanakkor e művelt és képzett fiatalok jelentős része nem jut munkához. A világ legtöbb részén körükben kétszer olyan magas a munkanélküliség, mint az idősebbeknél. A közepes jövedelmű országokban a fiatalok több mint 25, a gazdag országokban 15 százaléka már nem tanul, de még nincs munkahelye. A görögöknél és spanyoloknál a fiatalok 48, az olaszoknál 40 százaléka munkanélküli. Magyarországon helyzetük javult (már csak 20 százalék az állás nélküli fiatal), de ez részben a növekvő külföldi munkavállalásnak köszönhető. A munkaerőpiacon sohasem volt olyan erős a verseny, mint most, és a szabályozások a már munkában állóknak kedveznek, az idősebbeket védik a felmondástól, a fiatalokra pedig sok esetben csak az ismételt gyakornoki vagy a státus nélküli szerződéses állás vár. Kegyetlen dolog jól képzetten, de évekig munkára várva kezdeni az életet.

Az oktatás olyan drága, hogy sok fiatal csak súlyos eladósodás árán tud diplomát szerezni. A legjobb állásokat és szórakozási lehetőségeket a nagyvárosok kínálják számukra, ahol csak drágán lehet lakáshoz jutni. A kor viszont a millenniumi generáció elitjének határozottan kedvez. Ők a többnyelvű, globálisan gondolkodó digitális bennszülöttek. A facebookos Zuckerberg, a google-os Sergey Brin és Larry Page, az instagramos Kevin Systrom már azelőtt megváltoztatták a világot, mielőtt még harmincas éveikbe léptek. A világgazdasági folyamatok nem csupán nekik kedveznek; azokat ők alakítják. A digitális startupok világában egy jó ötlet gazdája sokkal hamarabb lesz milliomos, mint annak idején a Rockefellerek és a Carnegie-k.

A 15–30 év közötti fiatalok döntő része, 85 százaléka a fejlődő országokban él. Körükben inkább a beiskolázási arányok növekedése a figyelemre méltó, nem annyira a műveltségé és a képzettségé. (Indiában például több év iskolába járás után sem tud a gyerekek jelentős része írni és olvasni, egy finn iskolás 170-szer nagyobb eséllyel teljesíti jól a PISA-tesztet, mint egy mexikói.) Afrikában és az arab országokban a magas munkanélküliség miatt sok fiatal férfi az anyagi feltételek híján nem tud megnősülni – a frusztráltság és a szexuális kielégítetlenség pedig az Iszlám Állam, a Boko Haram és más fegyveres csoportok kötelékébe hajtja őket. Kínában és India egyes vidékein a nemi arányok megbomlottak, és fiatal férfiak milliói örök legénysorsra vannak ítélve. Ez az előbbihez hasonló, súlyos konfliktusképző tényező. A jelenség biológiai hátterét „reprodukciós kudarcnak” nevezik.

A felnőtté válás útja a mai fiatalok számára göröngyösebb, mint korábban. Sokan tanulnak húszas éveik közepéig, és a gyermekvállalást harmincas éveik végére halasztják. A születések száma Észak-Amerikában, de főként Európában alacsony szinten stagnál, és erre süllyedt le a kínai mutató is. Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában is kevesebb gyermek születik. Mindezek következtében a globális termékenységi mutató, amely 1960-ban még 5 gyermek volt egy nőre számítva, ma már csak 2,5. Az OECD-hez tartozó fejlett ipari országokban a házasságon kívül született gyerekek aránya 1980 és 2007 között megháromszorozódott (33 százalék), miközben a válásoké duplára nőtt. Ez súlyos gondok kiindulópontja: akit nem a saját apja és anyja nevel fel, az gyengébb lesz a tanulásban, felnőttként kevesebbet fog keresni, és majdani házassága is ingatagabb lesz.

Érdekesen alakulnak az „intergenerációs transzferek”. A történelem során mindig az idősek támogatták a fiatalokat. A családon belül ez most is így van. A gazdag országok költségvetése azonban az elöregedés következtében már többet költ az idősek nyugdíjára és egészségi ellátására, mint a fiatalok oktatására. Ezt a költségvetés hitellel fedezi, az eladósodás pedig majdan a fiatalok nyakába zúdul. Egy nemzetközi kutatás szerint Magyarország is azon országok közé tartozik, ahol a közösségi erőforrások nettó folyama már az öregeknek kedvez.

Meglepő, hogy a fiatalok kevésbé vesznek részt a politikában, nem bíznak a pártokban. Amerikában a 2014-es időközi választásokon a 18–34 éveseknek csak a 23 százaléka szavazott, szemben a 65 éven felüliek 59 százalékával. Nagy-Britanniában 2015-ben a 18–24 évesek 43 százaléka, a 65 felettiek 78 százaléka voksolt. Nálunk a 25 év alattiaknak csak a fele megy el szavazni, és a hajlandóság az életkor emelkedésével nő. Nagyobb az esélye a győzelemre annak a politikai pártnak, melyet az idősek támogatnak. Ez pedig döntő hatással van az erőforrások nemzedékek közötti elosztására. (Ezen választási reformmal lehetne változtatni: ha a szülők kiskorú gyermekeik nevében is szavazhatnának – néhány évvel ezelőtt ez nálunk is vitatéma volt.)

Miközben egyes szegény országok munkanélküli fiataljai hivatásos gyilkosnak állnak, a gazdag országokban beletörődnek sorsukba: semmi lázadás, semmi nemzedéki forrongás. Pedig korábban a fiatal nemzedékek kikövetelték maguknak a jövőt. Most mintha félnének tőle. Lehet, hogy érzik, ez már nem az ő világuk lesz. Az elit még kihasználja majd az információtechnológián és DNS-manipuláción alapuló változásokat, de a többség helyébe szoftverek, algoritmusok és robotok lépnek.

A szerző közgazdász és társadalomkutató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.