Elveszített nemzedék

Áll a bál a nemrég alapított Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. körül.

R. Kiss Kornélia
2016. 02. 14. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áll a bál a nemrég alapított Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. körül. Pedig még sem a szakmai koncepció, sem az oktatók vagy a mentoráltak neve nem került nyilvánosságra. Azt pedig pláne nem lehet tudni, ki mennyit nyer majd a 150 milliós támogatással induló vállalkozáson. De lassan talán nem is ez a legfontosabb kérdés. És nem is az, hogy az irodalmi tehetséggondozó program vezetőjét, Orbán János Dénes költőt politikai kapcsolatai segítették-e hozzá az állami forrásokhoz. (Nyilván igen, annál is inkább, mert ezt ő sem tagadja. Sőt természetesnek veszi, hogy Magyarországon ez az útja egy komolyabb vállalkozás keresztülvitelének.) A kérdés most már sokkal inkább az, mit nyerhetnek és mit veszíthetnek ezen a helyzeten azok, akikért az egész elvileg létrejön: a fiatal írók és költők.

A tehetséggondozó ügyét már minden szempontból körüljárta a sajtó, záporoztak Orbán János Dénesre a kérdések. Közülük vagy egy tucatot a vitatott vállalkozás nagy ellenzője, Krusovszky Dénes író-költő tett fel. Kapott is rá kimerítő válaszokat, amelyek között volt egy elgondolkodtató elszólás: az egyik fiatal íróról volt szó, aki Orbán elmondása szerint köszönte szépen, de nem akart elindulni a meghívásos pályázaton. Azt kérte, inkább írjanak ki nyílt pályázatot, amelyen nemcsak meghatározott, a tehetséggondozó által kiválasztott fiatal alkotók indulhatnak, hanem bárki. Azon ő is elindulna. Ha az illető csak a látszatot akarta megőrizni, már az is valami. De sokkal valószínűbb, hogy ez a fiatal író egy olyan generáció tagja, amelyik úgy nőtt fel, hogy versenyez, és azért nyer, mert jó valamiben. Vagy veszít, mert nem elég jó.

Ez a nemzedék most érezhetően zavarban van. Bizonyára azon tűnődik, hogy ezek a villongások milyen hatással lesznek a karrierjére. Ha pályázik az új tehetséggondozóhoz, nem lehetetlenül-e el teljesen a „ballib” oldalon. Ha helyteleníti vagy akár csak kellemetlen kérdéseket tesz fel, akkor „kormánypárti” körökben néznek majd rá ferde szemmel. Vagyis a fiatal író azzal foglalkozik, amivel egyáltalán nem kellene foglalkoznia. Neki írnia kellene, nem azon tűnődnie, hogy kinek adja el magát.

Ez a helyzet nem most alakult ki, hanem a rendszerváltáskor és azt megelőzően, és nemcsak az irodalmi életet jellemzi, hanem az egész magyar szellemi életet. Jellemző, hogy senki nem gondolt bele: talán az új tehetséggondozó sem javít, hanem ront majd ezen az amúgy is szerencsétlen helyzeten. Ahogy abba sem, hogy a magyar irodalom és közélet talán most veszíti el azt a nemzedéket, amelyik ebben az egész játszmában nem akar részt venni. Vagy ami még rosszabb: most neveli ehhez a torz rendszerhez az utánpótlást, amely folytatja majd a marakodást, hasonló törésvonalak mentén. Nem igaz, hogy képtelenség lett volna egy olyan tehetséggondozó rendszert létrehozni, amely a köztudottan alulfinanszírozott és túlérzékeny magyar irodalmi életben nem veri ki a biztosítékot. Legalább meg kellett volna próbálni. Sok más mellett ezt hívják kulturális politikának.

Lehet, hogy a szakmai-anyagi függetlenség a szellemi pályákon csak álom a boldogabb országokban is. De az sem mond igazat, aki azt állítja, hogy ennek nincsenek fokozatai, hogy ne lennének különbségek a mozgástérben. A személyes kapcsolatok persze mindenhol a világon fontosak, és vannak ellenérdekű csoportosulások egy-egy szakmán belül. De nem mindegy, hogy legalább egy vékonyka rétege a művészeknek képes-e felépíteni egy elfogadható egzisztenciát úgy, hogy ne találja szembe magát olyan kérdésekkel, amilyenekkel most ezek a fiatal szerzők szembesülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.