Saját halottaink

Ha a végtisztességet a mindenkori Kreónok miatt nem tudjuk megadni a halottainknak, az tragédia.

Pápay György
2016. 02. 19. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halottakat el kell temetni. Ha máshonnan nem, hát legalább az Antigonéból tudjuk, hogy ez olyan erkölcsi parancs, amely felette áll az emberi törvényhozók kénye-kedvének. A magyar nebulók persze leginkább azt az üzenetet viszik magukkal útravalóul a szophoklészi tragédiából, hogy sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb. Pedig nem árt tudnunk, hogy a görög eredetiben szereplő kifejezés egyszerre jelent „csodálatost” és „hátborzongatót”, „rettenetest”.

Talán azért sem tudjuk magunk mögött hagyni a csodálatos XX. századot, mert nem vagyunk képesek eltemetni a halottainkat. Ahelyett, hogy békében nyugodhatnának, folyton előráncigáljuk őket, hadrendbe állítva az aktuális közéleti csatározásokban. És ahogy saját törésvonalaink alakulnak, úgy játsszuk ki őket egymással szemben: a mi halottaink, a ti halottaitok. Itt nem pusztán a „véralgebraként” ismert gyakorlatra gondolok, hogy tudniillik mely önkényuralmi rendszer vagy elnyomó gépezet áldozatai voltak többen. Inkább arra a folyton visszatérő, kölcsönös vádra-sérelemre, hogy márpedig „ti” soha nem gondoltok a „mi” halottainkra. Valahogy mindig ide jutunk vissza, ebbe a zsákutcába vezet az emlékezetpolitikának nevezett, egyre inkább hiábavalónak tűnő időtöltés minden útja, legyen szó szovjet felszabadítási vagy éppen német megszállási emlékműről. (Ahogy persze az is sokat elárul rólunk, hogy a szabadságról elnevezett terünkön embertelen diktatúrák mementói díszelegnek, de nem az emlékezés és az emlékeztetés helyeiként szolgálnak, hanem mindennapos botránykőként. Szegény Ronald Reagan meg csak néz, hogyan keveredett ő ide.)

Az már csak szimbolikus hab a rég lejárt szavatosságú tortán, hogy a jelek szerint a szó legszorosabb értelmében sem vagyunk képesek eltemetni a halottainkat. Korábban az Index, majd a héten a Népszabadság is hírt adott arról, hogy a Margit híd felújítási munkálatai során 2011 júniusában talált emberi maradványokat – a nyilasok által a Dunába lőtt, többségében zsidó áldozatokról van szó – a mai napig nem sikerült méltóképpen nyugalomra helyezni. A végtisztesség megadását szorgalmazó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség négy és fél év elteltével közleményben kérte az illetékesnek vélt Nemzeti Örökség Intézetét a helyzet rendezésére. Utóbbi azonban csak az Igazságügyi Szakértői és Kutatóintézetek felkérésére foglalkozik az üggyel, s álláspontja szerint az, mint temetkezési kérdés, a területileg illetékes önkormányzat hatáskörébe tartozik. Időközben pedig a Miniszterelnökség egyenesen Tarlós István főpolgármesterhez irányította a nála tudakozódó zsidó szervezeteket.

A helyzet tehát bonyolultnak látszik, pedig valójában nagyon egyszerű. A halottakat el kell temetni. S ha a mai magyar állam alaptörvényében utasítja is el a jogfolytonosságot azzal az államgépezettel, amely polgárait a halálba küldte, annál inkább elvárnánk tőle, hogy tegyen meg mindent az áldozatok végső nyugalmának mielőbbi biztosításáért. Ha a végtisztességet a mindenkori Kreónok miatt nem tudjuk megadni a halottainknak, az tragédia. Ha a bürokrácia miatt, az egészen másként, de ugyancsak tragikus. A legszomorúbb persze az lenne, ha ebből az ügyből megint a politika kovácsolna tőkét, és újra arról kellene vitatkoznunk, kiknek a halottairól van is szó (vagy éppen nincs szó).

Tegyük hát világossá: ebben a kérdésben nem lehet „ti” és „mi” – a saját halottainkról beszélünk. Nem a zsidó szervezetek belügyéről, hanem közügyről, a mi közösségünk ügyéről. Amíg ez nem evidencia, addig nincs esélyünk arra, hogy végre nyugalomra helyezzük a XX. századot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.