A vaspánttól a vonalkódig

Budapesten hétköznap este csak a nemzetközi pályaudvarnak kikiáltott Keletiben lehet nemzetközi vonatjegyet venni.

Kuthi Áron
2016. 03. 13. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest székesfővárosban hétköznap este háromnegyed hat után csak a nemzetközi pályaudvarnak kikiáltott Keletiben lehet nemzetközi vonatjegyet venni. Ezzel akkor szembesültem, amikor egy februári kora este vastag vaspántot találtam a nemzetközi jegypénztár lengőajtaján a Nyugati pályaudvaron. Mellette kijózanító felirat: nyitva 17.45-ig. Naivan azt gondoltam, talán a nagy teret este már nem fűtik, a nemzetközi jegyeladást átveszi valamelyik mezei jegykiadó ablak. Egy aprócska felvidéki utam lett volna Érsekújvárig (Szobtól kurta 25 perc a menetidő, öt perc párkányi várakozással), ez bizony szigorúan nemzetközi viszonylat, tehát tovább kerestem a lehetőséget, hol adományozhatok ezért 3300 forintot a MÁV-nak. Az információs ablaknál egy szűkszavú alkalmazottat találtam, aki a Keleti pályaudvarra irányított.

Mondtam magamban, rendben, pont ezt akartam elkerülni, mivel igen kényelmes módon innen, a Nyugatiból is el lehet érni a keletiből induló EuroNightot, mégpedig Vácon átszállva. Ráadásul a Nyugatiból harminc perc alatt Vácon van az ember, míg a Keletiből a Körvasút soron haladva ötven perc alatt kecmereg ki Budapestről a szerelvény. És akkor szikraként pattant ki agyamból az ötlet: mi lenne, ha az előtte lévő számítógép segítségével az interneten azon nyomban jegyet vennénk? Kiderült, hogy ilyet nem lehet. Kezdett hirtelen kafkaivá válni a helyzet: van két pályaudvar, az egyiken nem lehet nemzetközi jegyet venni, a másikra átmehetnék, de ha beleszámítom, hogy még haza kell ugranom néhány holmiért, akkor máris késésben vagyok. Megkérdeztem, esetleg Vácon lehet-e nemzetközi jegyet venni. Mondta, nem tudja. De nem ám hogy felvenné a telefont, és átcsörögne Vácra!

Ráhagytam, hiszen neki tényleg nem fontos. Elköszöntem a reménytelen esettől, mert a sajátom is kezdett egyre inkább annak tűnni. Láttam, itt ma este mindenképp a Körvasút soron fogok végigzötyögni. Na de fel gyorsan a mobilinternetre, hátha veszek ma este még jegyet! Az online jegyvásárlás tudnivalóit kezdtem olvasni, és kiderült, hogy nemzetközi jegyet otthon egyáltalán nem lehet kinyomtatni, mint a színházjegyet, hanem egy tízjegyű kódért cserébe az állomáson található jegykiadó automata köpi elém. Mivel vásárlás előtt regisztrálni kell a MÁV-Start honlapján, ez még jó tíz perccel vetett volna hátra, ráadásul ellenőriznem kellett volna egy listán, hogy a Keletiben van-e nemzetközijegy-kiadó automata (egyébként van). Az internetes nemzetközi jegyvásárlás rejtelmeit bújva rájöttem, hogy nagyon időigényes a procedúra – a Hogyan vásárolhatok nemzetközi jegyet? című útmutató 15 pontja egy kissé elbizonytalanított. A Fontos információ nem magyar anyanyelvű felhasználók részére nevű linken aztán már végképp elcsúsztam. Nekifutottam még egyszer, de végül feladtam. Itt a kafkai labirintus legmélyére érkeztem.

Nem maradt más hátra, mint hogy könnyű léptekkel kimenjek a Keletibe, ott megváltsam a kézzel írott, harminc napig érvényes menettérti jegyet, és élvezzem az esti fényeket. Igen, Magyarországon kézírást látunk a nemzetközi jegyen, ami szép, hagyományőrző szokás. Ennek nem is lenne különösebb jelentősége, csak amikor mondjuk a Sziget Fesztivál idején háromórás sorban állás után könyörgünk azért, hogy végre elindulhassunk, akkor belátható, mennyire lassítja a jegyeladás folyamatát a kézírás. Szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban vonalkódos, otthon nyomtatott jegyet vagy okostelefonon megjelenített QR-kódot olvas be a kalauz a vonaton. Sőt talán akkora szerencse sem kell hozzá: ma már Érsekújváron is nyomtatóból érkezik a nemzetközi jegy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.