Be nem váltott remény

Sokan bíztak Klaus Johannis megválasztásakor egy új kisebbségi politikában.

Lukács Csaba
2016. 03. 18. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még ha magyarok is”
Emil Boc, volt miniszterelnök

Gyakran előfordul – Romániában különösen –, hogy a választópolgárok nagy reményekkel, messianisztikus csodavárással hatalomra emelnek valakit, aki aztán hamar bebizonyítja, ő is csak olyan balkáni politikus, mint az összes többi.

Hasonlóan jártak az erdélyi magyarok a jelenlegi román államfővel, Klaus Johannisszal. A benne való csalódás azért különösen fájó, mert a megválasztásakor erős szerepet játszott egyfajta kisebbségi szolidaritás is – Nagyszeben egykori polgármestere ugyanis szász. Erre rá is játszott a választási kampányban: szászságát, pontosabban a német kultúrához való kötődését egyfajta minőségi garanciának próbálta láttatni. Alaposságot, németes precizitást sugallt, a „jól elvégzett dolgok” Romániáját ígérve. Gyanítom, sokan emiatt szavaztak rá a többségi nemzet tagjai közül is, hiszen Nagyszeben valóban kiemelkedik a balkáni káoszból, és a szavazók azt remélhették, amit sikerült a politikusnak kicsiben megvalósítania, azt át tudja verni Bukaresten is. Személye egy újfajta politikai kultúrát ígért, kiszámíthatóságot, nyugat-európai stabilitást, jobbközép biztonságot a baloldal simlissége helyett.

Ma már tudjuk, a Klaus Johannis-jelenség egy illúzió, sokféle tekintetben. Az erdélyiek szemében különösen – a szintén kisebbségi sorból érkezett elnöknek egyetlen szava sem volt az ország legnagyobb kisebbségéhez, a romániai magyarokhoz egyik legnagyobb ünnepükön, március 15-én. Hirtelen nem is emlékszem, a rendszerváltást követően volt-e ilyen hallgatag elnök – annak idején még a magyarbarátságáról nem éppen híres Ion Iliescunak is volt pár udvarias, semmitmondó mondata a magyarokhoz március közepén az egymás iránti tiszteletről és együttélésről.

Ez a gesztus (vagyis annak hiánya) még akár szimpatikus is lehet a többség szemében, de a kisebbségnek azt üzeni: mondjanak le az identitásukról, ahogy ő is megtette. Johannis ugyanis az utóbbi időben románabb lett a románoknál – sokak megdöbbenésére kiállt például a gátlástalanul nacionalista, baloldali Antena3 televízió mellett egy napnál is világosabb ügyben. A médiavállalkozás tulajdonosa börtönben van korrupció és adócsalás vádjával, az adó- és pénzügyi hivatal pedig megpróbálta behajtani a hatvanmillió eurós tartozás egy részét azzal, hogy lefoglalja az épületet. Ezt az államfő egy bukaresti rendezvényen úgy értelmezte, hogy a sajtószabadságot korlátozzák egy „banális adminisztratív okra”, vagyis a jogerős bírósági ítéletre hivatkozva!

Johannis a múlt héten onnan kapott egy meglehetősen nagy pofont, ahonnan a legkevésbé várta: Németországtól. A Spiegel online kiadása A dilettáns címmel írt meglehetősen vitriolos publicisztikát a jelenlegi román elnök alkalmatlanságáról, felemlegetve, hogy jelentős reformokat ígért ugyan, de államfőként csődöt mondott. Emlékeztettek arra is, hogy Johannis „a jól végzett munka országának” ígéretével nyerte meg 2014-ben a választásokat, demokratikus jogállamot, határozott korrupcióellenes fellépést ígért, ám eddig az átgondolatlan döntések jellemzik. „Nagyon sok választója csalódott benne. Szemére vetik a dilettáns lépéseit és a hosszas hallgatásait” – olvasható a német magazinban.
A szász politikus nemcsak hitelességét veszítette el, de lassan közröhej tárgyává is válik. Pár napja tele a világháló egy meglehetősen balul sikerült mondata kapcsán született viccekkel. A politikus Izraelben a Dávid Király Szállodában ugyanis szó szerint arról beszélt: „feleségemmel, Carmennel sokszor gondolkoztunk azon előző életünkben, hogy milyen lenne Jeruzsálembe látogatni”. Nem félrefordítás – az eseményen készült videó megtalálható a hivatalos elnöki honlapon. A kommentelők nem hagyták ki a reinkarnálódott államfővel kapcsolatos magas labdákat: „nem tudom, mivel foglalkozott Johannis egy előző életben, de az az érzésem, hogy újabb elnöki mandátumot csak egy következőben szerezhet” – írta valaki. Egy másik élc: „a románok többsége azt kéri Johannistól, hogy még ebben az életben próbáljon meg elnök lenni!”

Úgy látszik, a hülyeség ragadós Romániában – Emil Boc volt miniszterelnök, Kolozsvár jelenlegi polgármestere beszédet mondott ugyan március 15-én a helyi magyarok ünnepségén (és ezért minden tiszteletet megérdemel), de elkövetett egy súlyos hibát. A Saul fia című film sikere kapcsán (amelyben egy erdélyi magyar színész is szerepel) így fogalmazott: „Kolozsváriként rendkívül büszke vagyok rá, hogy egy kolozsvári társunk, Molnár Levente, még ha magyar is, Oscar-díjat kapott”. Képzeljük el, mi lett volna, ha hasonlóan fogalmaz egy másik nemzetiség esetében, mondjuk: rendes ember, még ha zsidó is.
Nem csoda, ha a Romániában élő nemzettársaink nem érzik magukat jól a szülőföldjükön. Nehéz is lenne egy olyan országban, amely másodrendűként kezeli őket. „Még ha magyarok is” – mondják felelős politikusok, és csodálkoznak, ha a magyarok nem repesnek a boldogságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.