Jobb lenne őszintén félni

A párizsi és brüsszeli merényletek után az EU-tól most már határozott lépést várnánk.

Körmendy Zsuzsanna
2016. 03. 25. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új motívum jelent meg a terrorizmus elleni harcban. S mivel az Európai Unió Pató Pál úr módjára halogatja teendőit, köreikben népszerű lesz az a gondolat, hogy az iszlamista szélsőségeseket fékezzék meg maguk a muszlimok. Miért is tétlenkednek? Tegyenek rendet ők. Európa mossa kezeit.

A délibábos konfliktuskerülés új hajtása ez. Már szárba szökkent Ankara és az EU múlt heti megállapodása után, de mérgező virágai még nem nyíltak ki teljes pompájukban. A felvilágosítás bigott hívőinek legújabb ötlete ez. Ott a helye a múlt század naftalinos illúziói mellett. Hogy a parasztság a haladás gátja, visszahúzó erő, lassú elsorvadását hagyni kell. Hogy el fog tűnni a falu és a város közti különbség. Az ilyen típusú illúziók foglyai mindenkor úgy akarják átalakítani a valóságot, hogy annak lényegétől tekintenek el. A huszadik század harmadik harmadában aztán világossá vált, hogy nem annyira jó egy városokká változott világban élni, különösen ha azok egyre kevésbé élhető helyek.

Laptársunk, a Népszabadság a terrorcselekmények másnapján az „Erős mondatok” rovatban számos jeles vagy jelet maga után valószínűsíthetően nem hagyó, mindenesetre közismert személyiségtől, elsősorban politikustól közölt közvetlen reflexiókat. Van köztük miniszterelnök és uniós kül- és biztonságpolitikai megbízott, de a mondataikkal megidézettek körében ott van a pápa és a magyar külügyminiszter is. Összeszedtük a jellemző megnyilvánulások fő motívumait. Érthető, hogy a szavakat a megrendülés diktálja, de vegyük észre, milyen kínosan túltengenek az együttérzés kliséi, a tanácstalanság közhelyei. S ez a következő napokban csak folytatódni fog. A tavalyi párizsi, majd a közelmúltban történt ankarai terrortámadások után most már valami férfiasabb megnyilvánulást várnánk.

Szomorúság, szolidaritás, félelem és a félelem tagadása, összefogás. Továbbá megtudjuk, hogy az erőszak nem megoldás. De kinek szól ez az üzenet? A radikálisok ezt nem hallják meg, a metrón utazni akaró brüsszeli vagy budapesti átlagpolgár pedig nem mondható erőszakosnak. Az „erős mondatok” tükrében aktivitás mindössze két embernél jelenik meg: Donald Trumpnál, feltételes módban („én lezárnám a határainkat”), és a magyar miniszterelnöknél, akinél a „küzdés” szó szerepel. Obama támogatást ígér, arról nem szól, hogy Európának az lett volna nagy segítség, ha Amerika nem támogatta volna a szíriai polgárháborúban az ellenzéket, ezáltal nem növelte volna az áldozatok számát és az Európának nekiinduló migránsok tömegét.

Mindazok, akik a tavaly novemberi párizsi és most a brüsszeli merényletek után afféle passzív rezisztenciára szólítják föl Európa őshonos polgárait, kerülőútra tévedtek. „Megmutatjuk, hogy nem félünk” – szajkózzák egymás után politikusok és egyszerű állampolgárok, de a hangjuk remeg, a mosolyuk hideglelős. Csakhogy más dolog nem félni testőrökkel körbevéve egy páncélozott autóban, és megint más nem félni abban a metróban, ahol robbantottak. Egy Brüsszelben dolgozó magyar a párizsi merénylet után úgy döntött, nem száll metróra. Nem akarnék az áldozatok kontójára bon mot-kat gyártani, de az tény, hogy a merényletekben meghaltak több mint fele azokból került ki, akik a londoni, a madridi meg a párizsi merényletek után bátran metróra ültek, és megmutatták, hogy nem félnek.

A híradókban bejátszott rémisztő felvételeknél a sötét, füstös, pokoli metróalagútban érdemes figyelni a hangokra is. Kihallatszik a sikoltozások közül egy vagy több gyerek iszonyú, kétségbeesett sírása. Hol voltak azok a gyerekek? Anyjukért, apjukért sírtak a metróalagút valamely sötét sarkában, akik hozzájuk hasonló kétségbeeséssel keresték a robbantásban elvesztett magzataikat. A nagyokos politikusok és közéleti emberek, akik most arról fecsegnek, hogy a radikális iszlamistáknak kell legyőzniük saját szélsőségeseiket, menjenek le a brüsszeli metróalagútba, és maradjanak ott addig, amíg meg nem hallják a kétségbeesett gyereksírást. Ha ez megtörtént, jöjjenek fel a fényre, és ismételjék el: nem félünk, a radikális iszlamistákat meg győzzék le a kevésbé radikálisak.

Azt szokták mondani, ha egy nő kudarcot vall érveivel, racionális indokaival, akkor neki még mindig van egy utolsó eszköze, lehetősége: elsírja magát. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő ehhez a végső érvhez fordult, de mivel túl fontos pozíciót tölt be, hasznos lenne, ha záros határidőn belül vagy az asztalra tenne egy épkézláb tervet Európa megvédésére, vagy sírdogáljon inkább a háttérben. Ja, és még egy: Brüsszel sosem volt Európa szíve. Párizs igen, akár Bécs is, vagy Róma. Brüsszel Európának még csak nem is agya. Talán inkább a kontinens elrontott gyomra, esetleg Európa füle, amely belelóg az Északi-tengerbe, de néha kiemeli onnan, hogy jobban hallja a magvas tengerentúli üzeneteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.