Követendő példa

Igenis lehet kulturáltan, követendő formában is buzdítani a sajátjainkat.

B. Molnár László
2016. 03. 05. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sokszor és nagyon sokan mondták már, a sport képes arra, hogy minden emberi ellentétet elsimítson, ugyanakkor arra is, hogy olyan gyűlöletet hozzon felszínre, amelyet jobb lenne mélyen a föld alatt tartani. Ez az óhaj elsősorban a szurkolókra értendő.

Amikor a múlt hét végén a női kézilabda Bajnokok Ligája magyarokat érintő utolsó csoportmeccseinek sorsolására pillantottam, bevallom, előtört belőlem a félelem. Két magyar csapat került szembe két romániaival. A győriek Bukarestbe látogattak, míg az erdélyi Nagybánya a Fradihoz érkezett. Lelki szemeim előtt azonnal megjelent a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező szeptemberi, románok ellen vívott találkozója. Aki akkor a Groupama Aréna környékén járt, az tudja, miről beszélek. Szinte háborús állapotokat éltünk át, és a két oldal fanatikusai csak azért nem estek egymásnak, mert a magyar rendőrség több kordonnal, a legmagasabb készültségi fokozattal, valamint elképesztő létszámmal ezt megakadályozta. És ne higgyük, hogy bármelyik fél jobb, nemesebb lett volna a másiknál, a román „szurkolók” még arra is képesek voltak, hogy egymást üssék.

Ha már egy magyart sem tudtak a kezük közé kaparintani.

Akkor hajnalig a stadion szomszédságában található szerkesztőségben ültünk, mert az utcán dúló háború miatt nem mertük elhagyni a biztonságot jelentő épületet. Az akkor tapasztalt gyűlölet azóta is kísért, és sosem felejtem el azt az erdélyi fiatalembert, aki sírva szállt le a 24-es villamosról, miközben borgőzös „magyar drukkerek” mocskosrománozták.

Az ő szomorú pillantása futott át rajtam, amikor a Syma Csarnok felé igyekeztem a Fradi–Nagybánya meccsre, hiszen biztos volt, hogy az ellenfél szurkolói eljönnek a számukra is létfontosságú mérkőzésre. Aztán a csarnokba érve a félelmem egy csapásra elmúlt. A vendégszurkolóknak elkülönített szektornál beszélgettek a két tábor szurkolói. Beszélgettek! És ekkor megtörtént a csoda. A magyarság összetartozásának himnuszává nemesedett Nélküled című dal csodát tett. Amikor felcsendült, hogy „Mint a leszakított, haldokló virág, / mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág, / Mint porba hullott mag, mi többé nem ered, / ha nem vigyázol ránk, olyanok leszünk mi is nélküled”, a nemzeti színekben pompázó Fradi-tábor és a nagybányai drukkerek szinte eggyéolvadtak. Mindkét fél vigyázzban állva, ütemes tapssal kísérte az Ismerős Arcok együttes méltán örökzölddé vált dalát.

Mindkét fél tudta, értette, miről szól a Nélküled. Abban a pillanatban rájöhettünk, nem vagyunk egyedül a világban, az összetartozás érzése mindennél fontosabb. Igazi, kézzelfogható értelmet nyert, „milyen jó, hogy itt vagyunk, / s mint a régi jó barátok, egyet mondunk, s egyet gondolunk”. És ettől kezdve mindenki pontosan tudta, itt aznap nem lesz balhé. Abban a pár percben ott együtt énekelt az anyaországban élő magyar és a határainkon kívül rekedt honfitársunk. Végre megértették, hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk. Másnap Bukarestben a győrieket sem érte semmilyen inzultus, pedig ott sem vontak fel többszörös kordont a szervezők. Mégsem dobáltak egymás felé műanyag poharakat vagy a csarnok előtt utcai közlekedési táblákat az ellentétes érzelmű szurkolók. Mondják, a két sportág, mármint a labdarúgás és a kézilabda más és más tömegeket vonz, és nem ugyanolyan érzelmeket vált ki. A szeptemberi meccs válogatottak összecsapása volt, míg a mostani klubcsapatoké. Nem tudom, számít-e mindez. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy igenis lehet kulturáltan, követendő formában is buzdítani a sajátjainkat. Amikor nem a vak gyűlölet, hanem a sport és a csapatod iránti szeretet vezérel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.