Országomat egy arcért!

A helyrehozhatatlanság réme kísért az uniós politikában.

Körmendy Zsuzsanna
2016. 03. 17. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hatodik kerületi házban gyűlést tartottak arról, hogy lift kellene a háromemeletes épületbe. Ez már a harmadik csúcsértekezlet volt. A földszinten lakók mélyen ellenezték a költséges tervet. Az első emeletiek sem forszírozták túlzottan, kivéve egy háromgyerekes családot, ahol az anyuka a közeli játszótérre mindennap levitte a gyerekeit, s nem bánta volna, ha liftbe pakolhatja őket, és nem kellene a lépcsőházban hagyni a nehéz babakocsit, amikor a legkisebbet fölviszi a karjában. A második emeletiek már nem tartották bolondságnak a liftet, de a harmadik emeletiek egészen meg voltak vadulva érte. A földszint és a harmadik emelet durva megjegyzésekkel illette egymást, előbbiek felelőtlenséggel, utóbbiak pedig a szolidaritás megdöbbentő hiányával vádolták a másikat.

Mintha ugyanezen a szánalmas társasházi szinten vesződne problémáival az Európai Unió, midőn nem képes olyan megoldást találni, amelyik minden tagállamnak megfelel. Németországban a vasárnapi tartományi választások megmutatták a kancellár bevándorlási politikájával való elégedetlenség növekedését. Vannak, akik sikítoznak az Alternatíva Németországnak (AfD) megerősödése miatt, azt állítva, hogy az még az újnáci pártnál (NPD) is veszélyesebb – az establishment szempontjából egy párt kétségkívül veszélyessé válik, ha vonzza a szavazókat. És az AfD a vasárnapi választásokon igen jó eredményeket ért el: két tartományban tíz, a harmadikban húsz százalék fölött volt. A Merkel vezette kereszténydemokraták (CDU) két tartományban is a második helyre szorultak: Baden-Württembergben és Rajna-vidék–Pfalzban. Jegyezzük meg, hogy ahol a CDU nyert (29 százalékkal), az Alternatíva Németországért ott is látványosan előretört (23 százalék).

De Merkelnek juszt sincs B terve. Lapunk március 11-i száma interjút közölt Tilman Mayer politológusprofesszorral, aki szerint a kancellár azért tart ki eredeti elképzelései mellett, mert „nem veszítheti el az arcát”, s egy B terv „saját magának a kiigazítását, felülírását is jelentené”. Érdekes okfejtés. Benne van a hallgatólagos elismerés, hogy Merkel hibázott, a professzor azonban mégis arra keres és persze talál érveket, hogy a kancellár most már nem tehet mást. Hogy is van ez? Egy politikus, aki ráadásul nemcsak saját országának lakosságáért felelős, hanem az uniónak is az egyik, ha ugyan nem a legtekintélyesebb politikusa, azért nem ismerheti el a hibáját, mert akkor elveszítené a tekintélyét? Bocsánat, nem akkor veszítette el a tekintélyét, amikor nagyot hibázott? Egy másik politológusprofesszor, bizonyos Jürgen Falter a mainzi Gutenberg Egyetemről viszont a tartományi választások után telefonon azt nyilatkozta a New York Timesnak (2016. március 13.), hogy az Alternatíva Németországért választási sikereit Merkel figyelmeztető lövésnek (warning shot) veheti a menekültpolitikáját illetően.

Mintha a helyrehozhatatlanság réme kísértene a rugalmatlan európai politikában. A valóság nem foglalkozik egyes politikusok arcvesztésével. A menekültek szűnő áradását illetően sok illúziónk az idén sem lehet. Ha volna idő a tötyörészésre, kivárhatnánk, mit hoz a nyár, passzol-e már a valóság Merkel politikai arculatához. Ami, olvastunk erről, oly „humánus”. (Kérdés, kikhez. Merthogy Németország őshonos lakosaihoz és a következő generációkhoz nem az, azt a tartományi választási eredmények világosan jelzik.) Az sem tűnt nagyon humánusnak, amikor Merkel tavaly szeptemberben a csillagos eget határozta meg határnak a befogadandó menekültek számát illetően, s ezzel a szólószámmal az egész uniót cserbenhagyta, minket pedig, uniós szabálykövetésünk miatt, egy szerencsére ideiglenesnek bizonyuló összeurópai gyűlölethullámnak tett ki. Félt a „humanitárius katasztrófától”? Akkor most is félhetne. Mert a humanitárius katasztrófa réme nem múlt el, sőt. Törökország az EU-n kívül, Görögország az EU-n belül válik egy hatalmas menekülttáborrá. A törököknél kétmillió menekült tartózkodik, és várja, hogy továbbjusson Európába. Az EU a menekültáradat visszatartására a megígért hárommilliárd euró mellé szánalmas igyekezettel kilátásba helyezte Törökország majdani felvételét az EU-ba. Közel az idő, amikor a Boszporusz Gibraltárba helyezését is megígérné Brüsszel, csak maradjon a migránstömeg a törököknél. Ankarában október óta a harmadik merénylet történik. Európa vár, kivár – mire vár? Arra, hogy az ankarai robbantásokban meghalt emberek száma meghaladja a párizsi merényletsorozat halottaiét? A vasárnap esti robbantással együtt meghaladta. (Októberben 87, januárban 37, márciusban 37 halott a török fővárosban.) Ja, és tényleg: a török zászlót mikor festi föl arcára Párizs, Berlin és Budapest?

A német kancellár sminkel: fontos neki az arca. Mi lesz, ha elveszti, és a humánus asszony helyett már csak egy tanácstalan, ijedt nőt látnak benne az uniós polgárok milliói?

Neki az arca fontos, másoknak meg Európa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.