Rakéták Észak-Koreából

Ha Kim Dzsong Un egyszer megnyomja a piros gombot, nagyobb baj lesz, mint egy brüsszeli robbantásból.

Lukács Csaba
2016. 03. 26. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rég nem volt ilyen mozgalmas az évkezdés Phenjanban: január első napjaiban kísérleti hidrogénbombát robbantottak (vagy annak mondott valamit, ám tény, hogy még Magyarországon is észlelhetők voltak a detonáció hullámai), pályára állítottak egy műholdat, valamint eddig volt összesen öt rakétakísérletük. Ezek egyikére pár nappal az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdete előtt került sor, utána március 10-én kilőttek két rövid hatótávolságú Scud rakétát, aztán a múlt pénteken két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteltek.

A műholdról csak annyit: a Kvangmjonszong–4 kilencvennégy percenként kerüli meg a Földet, és a nemzetközi közösség úgy gondolja, pályára állítása tulajdonképpen ürügy volt ahhoz, hogy az ország katonai vezetése kipróbáljon egy nagy hatótávolságú fegyvert. A legfrissebb hír az, hogy a héten sikeresen teszteltek egy nagy teljesítményű, szilárd tüzelőanyagú rakétát – ez fontos lépés abban a folyamatban, hogy olyan eszközre tegyenek szert, amely képes nukleáris robbanófejet eljuttatni akár az amerikai kontinensre is. Kim Dzsong Un részt vett a teszten, és azt mondta: ez a fegyver képes arra, hogy „nagy félelmet és terrort vigyen az ellenfél szívébe”. Az északiak hivatalos bejelentése azt is jelenti, hogy a phenjani rezsim – szembeszegülve az ENSZ március elején meghozott tilalmával és szankcióival – nagy léptekben folytatja egy interkontinentális ballisztikus rakéta fejlesztésére irányuló programját.

Az észak-koreai vezetés a napokban arról is beszámolt, hogy sikeresen szimulálta egy ballisztikus rakétának a Föld légkörébe való visszatérését, és hamarosan kísérletet hajthat végre egy nukleáris robbanófejet hordozni képes rakétával is. Erről a hírről egy fotó is megjelent: Kim Dzsong Un egy látszólag rozsdamentes acélból készült, gömb alakú szerkezet mellett pózol, körülötte bőszen jegyzetelő emberek. A berendezésről a hivatalos állami hírügynökség azt állította, hogy egy rakétára szerelhető nukleáris fegyver. Ezen sokan élcelődni kezdtek – a világháló népe szerint a csillogó valami leginkább egy diszkógömb lehet. A katonai szakértők nem ilyen optimisták: bár a fotón szereplő tárgy minden bizonnyal csak díszlet, sok apró jel mutat arra, hogy az ország képes lehet a miniatürizálásra, ehhez éppen elegendő nukleáris kísérletet végeztek el a közelmúltban.

Könnyen lehet, hogy megkéstek az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciói, amelyeket egyhangúlag hoztak meg a tagok. Ezek értelmében ezentúl minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak, valamint felkerült a világszervezet feketelistájára tizenkét észak-koreai vállalat, továbbá tucatnál is több tisztségviselő, köztük Phenjan szíriai, iráni és vietnami kereskedelmi képviselői. A korlátozást Kína is megszavazta, de az már nem tetszett Pekingnek, hogy Washington ezen felül is megpróbálja korlátozni a távol-keleti országba bekerülő áruk körét. A Fehér Ház külön szankciói érintik a kommunista ország energiaiparát, széniparát, pénzügyi szolgáltatásait és szállítási ágazatát. Az amerikai cégeknek megtiltották egyes termékek, szolgáltatások és technológiák exportját, valamint új befektetések indítását is. A korlátozások vonatkoznak az észak-koreai kormány és a Koreai Munkapárt tulajdonában lévő vagyonra, továbbá tizenhét észak-koreai vezető, illetve szervezet pénzügyi tranzakcióira. Intézkedtek húsz hajó lefoglalásáról is.

Észak-Korea sem késlekedett a válasszal: tizenöt esztendei kényszermunkára ítélték Otto Frederick Warmbier amerikai egyetemistát, aki január 2-től fogoly Phenjanban, miután állítólag egy szállodából, a személyzetnek fenntartott irodából ellopott egy plakátot. Ez nem tűnik főbenjáró bűnnek, de ítéltek el amerikait kevesebbért is – egy misszionárius két évet töltött egy mezőgazdasági munkatáborban, miután a szállodai szobában felejtette Bibliáját.

Az efféle túszejtéseknek több céljuk van: eddig két, már leköszönt amerikai elnök (Jimmy Carter és Bill Clinton) volt kénytelen személyesen Phenjanba menni, hogy jószolgálati nagykövetként, némi bocsánatkérés után kihozzon az országban elítélt amerikai állampolgárokat (ezt a helyi média rendszerint úgy interpretálja, hogy az amerikai elnök személyesen könyörög). Valószínűleg Phenjan ilyenkor dollártízmilliókban mérhető humanitárius segélyt is kap Amerikától.

Aki úgy gondolja, hogy egy kézlegyintéssel elintézhető az a fenyegetés, amit Észak-Korea jelent a világ stabilitására nézve, az súlyosan téved. Kim Dzsong Un egyre emeli a tétet – otthon a legváltozatosabb kivégzési formákkal távolította el azokat a katonai és politikai vezetőket, akik veszélyt jelenthettek a hatalmára, és ifjú titánként a világ számára is be akarja bizonyítani, hogy számolni kell vele.

Ha egyszer megnyomja a piros gombot, alighanem sokkal nagyobb baj lesz belőle, mint egy brüsszeli robbantásból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.