Tanácsköztársaság és igazság

Magyarország első írott alaptörvénye a vörös diktatúra időszakában született.

Ugró Miklós
2016. 03. 21. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 133 napos vörösterror áldozatainak listáját böngészve feltűnik, hogy elég sok vöröskatonát végeztek ki a forradalmi törvényszék (rögtönítélő bíróság) ítélete alapján fosztogatásért. Ebből a tényből akár arra is következtethetnénk, hogy tilos volt számukra a fosztogatás, de ez csak részben igaz. A vöröskatona tízparancsolata című szabályzatsűrítmény ebben a tárgyban is egyértelmű eligazítást ad: „Ne vedd el a gazdagnak házát, ökrét, földjét, ékszerét. Bízd ezt a Tanácsköztársaságra. Csakis így lehet minden a tied és a testvéreidé, a munkásé és a földműves-szegényé.” Ennek alapján az a katona, akit fosztogatásért agyonlőttek, nem a terrorista önkény áldozata lett, hanem törvényes eljárás nyomán részesült a legsúlyosabb büntetésben. Ám ez sem állja meg a helyét, mert dr. Váry Albert koronaügyész-helyettes – aki a kommunista rémuralom vérengzéseinek dokumentumait összegyűjtötte – a forradalmi törvényszékek eljárásait sokkal inkább tartotta lincselésnek, mint az igazságszolgáltatás megnyilvánulásának.

Az éppen 97 évvel ezelőtt, 1919. március 21-én kikiáltott Tanácsköztársaság valóban megtett mindent, hogy a lehető legrövidebb idő alatt gyökerestül felforgassa mindenkinek az életét. A hatalmat megragadó Forradalmi Kormányzótanács első intézkedései közé tartozott, hogy megszűntnek nyilvánította az addigi közigazgatás összes szervezetét. Megszüntették a rendvédelmi szerveket, felfüggesztették a folyamatban lévő ügyeket – legtöbbjüket csak a bukás után vették elő újra –, de már március 26-án felállították a Vörös Őrséget, amely a forradalom központi nyomozó szerve volt, s kizárólag a hatalom ellenségeinek megrendszabályozásával foglalkozott. Hasonlóképp megszüntették a bíróságokat, és a szocialista igazságszolgáltatás szellemében új típusú népbíráskodást vezettek be.

A közigazgatás a helyi munkástanácsok irányítása alá került. A tanácsokat országszerte április 7-én választották meg. Miként a Tanácsköztársaság alkotmánya meghatározta: „A proletárság a tanácsokban gyakorol minden központi és helyi hatalmat.” Egy másik bekezdés azt mondta ki, hogy „A munkások, katonák és földművesek tanácsaiban a dolgozó nép hozza a törvényeket, hajtja azokat végre és bíráskodik azok megszegői felett”. Ebből következett, hogy a tanácsok állították fel a forradalmi törvényszékeket, amelyeknek egy elnök és két ülnök volt a tagja. A törvénykezésben való részvételhez semmilyen jogi ismeret nem szükségeltetett, hiszen mint Kun Béla írta: „Nem a függetlenség mázával leplezett burzsoá bírák alkalmazzák a vagyonos osztály érdekében hozott törvényeket, hanem a tanácskörzetekből alakult forradalmi bíróság ítélkezik a forradalmi rend megszegői fölött.”

A vádat a vádbiztosok képviselték. Ők a szocialista törvényesség védelmére voltak hivatva, ezért nemcsak a vádhatóság, hanem a védelem feladatát is ellátták! Védőre ilyenformán nem is volt szükség, bár aki vádlottként ragaszkodott hozzá, az állíthatott védőügyvédet, de a törvények súlyosbító körülménynek értékelték a proletariátussal szembeni efféle bizalmatlanságot. Ékes példája a védő szerepének Wohlmuth Ferenc Császár községi plébános pere, akit ellenforradalmi tevékenység vádjával állítottak a forradalmi törvényszék elé. A plébános mellé kirendeltek egy védőt, akinek annyi volt az összes ténykedése, hogy az agyonlövés helyett a csendesebb kötél általi kivégzést javasolta, amely kérés meghallgatásra talált. Nem csodálkozhatunk, hogy dr. Váry Albert az efféle bírósági eljárásokat köztörvényes bűncselekményeknek, az elítélteket pedig a terror áldozatainak tartotta.

A Tanácsköztársaság alkotta meg Magyarország első írott – jogi szakszóval „chartális” – alaptörvényét. Hatalomra jutásuk után már két héten belül kihirdették az első, ideiglenes alkotmányt, majd azt kibővítve, június 23-án elkészítették a végleges alaptörvényt is. A választójogi szabályozásban kimondatott: csak a dolgozó népnek van választójoga. Elvileg először vált általánossá hazánkban a választójog, de egyidejűleg kirekesztette a voksolásból azokat, akik nem a két kezük munkájából éltek: a tőkepénzeseket, a kereskedőket, a lelkészeket és a szerzeteseket, megközelítőleg a lakosság felét. Viszont az ideiglenes alkotmányban még nem, de a véglegesben már kiterjesztették az aktív és passzív választójogot más országok állampolgáraira is, ha Magyarországon laktak, és kétkezi dolgozók voltak.

A Tanácsköztársaságról hosszú ideig nem jelent meg sem szakmai, sem ismeretterjesztő célú történeti monográfia. Végül a harmincadik évfordulóra, 1949-ben kiadtak egy ünnepi albumot, hogy úgymond az ellenforradalmi időszak rágalmai és hazugságai után végre az igazság is megjelenjék. Ebben a kötetben nemcsak Rákosi Mátyást tették meg a Tanácsköztársaság vezetőjévé, hanem Kun Bélát is tökéletesen kiiktatták a történetből. Csak egyetlen, apró betűs lábjegyzetben szerepelt a neve. Akkor éppen az volt az érvényes igazság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.