A globális kabaré

Ha az ízléstelenségért kivégzés járna, már fél Európa lakatlan terület lenne.

Körmendy Zsuzsanna
2016. 04. 19. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2015 januárjában a Kouachi fivérek gyakorlatilag kivégezték a Charlie Hebdo szerkesztőségét, a globális mozgalomból individualistán kivonva magam, egy törtpillanatra sem jutott eszembe, hogy „Charlie én vagyok”. A tizenkét halott az persze tizenkét halott, de azért fölmerült bennem, hogy a hajdani evangélikus lelkész magasra tört lányában vajon felötlött-e az a kósza gondolat, hogy talán mégsem kellene ilyen mértékben szolidaritást vállalnia a kétes értékeket valló szerkesztőséggel. Kit, milyen rétegeket, milyen ösztönöket szolgáltak ki a karikaturisták? Milyen civilizációs szinten rekedtek meg, és biztos-e, hogy az általuk fölkeltett indulatok „európai értékeket” jelentenek? Nem inkább azokat támadták? Nem krónikus felsőbbrendűségi komplexusról árulkodik az a nyugati cinizmus, amely szerint Mohamed gúnyolása rendben van, Jézusé pedig állandó program lehet, a keresztények úgyis kétezer éve napirenden tartják a megbocsátást, hát akkor hadd gyakorolják?

A Charlie Hebdo karikaturistáinak mi idehaza főleg az iszlámot gúnyoló rajzaikról értesültünk, pedig volt nekik bőven a kereszténységet gúnyoló címlapjuk is. Ezek közül is az egyik legízléstelenebb az, ahol egy tripla melegszex jegyében a Teremtővel Jézus, vele pedig a Szentlélek létesít sajátos viszonyt a rajzon, amelytől ökumenikus alapon inkább hányhatnékunk támad, mint hogy el tudnánk mosolyodni. Az ilyen rajzok megerősítenek abban, hogy az ízléstelenséggel soha, semmilyen megfontolásból nem kell azonosulni. S bár a szerkesztőség tagjai rút halállal haltak szegények mind a tizenketten, mert a bosszú nem kegyelmezett nekik, ettől még nem kellene meghirdetni az arányérzéküket elvesztett, alantas ösztönökre alapozó karikaturistákhoz való hasonlósági programot.

Mindenkit sajnálat illet, akinek erőszakkal elveszik az életét, de önmagában a halál nem ok a tiszteletre. Akit életében nem tiszteltem, azt halálában sem fogom. A Jyllands-Postenbe Mohamed-karikatúrát rajzoló Kurt Westergaardért sem vérzett a szívem, amikor 2008-ban muszlim szélsőségesek gyilkos szándékai miatt a dán rendőrség védelmére szorult. Miközben persze magától értetődik, hogy zsoldja ezeknek az embereknek nem lehet a halál, hiszen ha az ízléstelenségért kivégzés járna, fél Európa lakatlan területté válna.

A píszínek talán igen, de a korrektségnek már nem felel meg, hogy tiszteld az én cinizmusomat, én meg belerúgok a te prófétádba. Aki nem a civilizációk harcára esküszik, hanem egymásmellettiségük békéjére vágyna, az nem űz gúnyt abból, amiben egy másik ember hisz, tartozzék bármely nációhoz, s gyakorolja bármelyik vallást. Ha saját hitem iránt tiszteletet vagy legalább toleranciát szeretnék, akkor megadom másnak is, vagy legalább tolerálom a hitét. Kiábrándító, hogy a sulykolt „másság” már-már vakságot követelő tisztelete tud társulni nemzetiségi, a szexuális orientáció szerinti és minden egyéb jellegű kisebbséggel, vonatkozhat bőrszínre is, de furcsamód sosem társul a más hiten lévő tiszteletével, pedig annak komoly hozadéka lenne.

A német ZDF-es kabaréban egy fiatalember, bizonyos Jan Böhmermann humorista elhitte, hogy a globális szarkazmus jegyében bármin lehet gúnyolódni, meg alighanem elege is volt az Erdogan török elnök előtti hajbókolásból (utóbbiban sokan egyetértenek vele). Bizonyára azt gondolta, hogy mivel ő végül is nem a Bundestagban szónokol, hanem egy kabaréban viccesnek kell lennie, elengedheti magát. Előadta az azóta szép pályát befutott, végtelenül ízléstelen versikét Erdogan és a kecskék fantáziadús kontaktusáról, számítva arra, hogy a nézőközönség majd dől a röhögéstől. Követte a dán karikaturista kétes értékű merészségét, követte a kivégzett párizsi szerkesztőség gyakorlatát, azt hitte, az ősi recept, a „mi viccelünk, ők szívjanak” majd ezúttal is beválik, hisz a Charlie Hebdótól Voltaire igazán csak egy macskaugrás. Nyilván azt gondolta, minél gátlástalanabb, annál bátrabbnak számít az ízléstelenségben naponta kérgesre edzett közönség előtt.

Tévedett. Böhmermann úr elfelejtkezett a nagypolitikáról. Elfelejtette, hogy Európa a saját tehetetlensége miatt most éppen a nyugati sajtóban gyakran „szultánnak” nevezett Erdogan előtt vonaglik (ha kell, még mekegni is fog), nehogy Törökország a kontinensre ereszszen a behívott másfél mellé még egymillió migránst, amibe már belebukhat a német kancellár. Lám, ilyen a német vendégszeretet: hol hív, hol küld, hol pedig cserélget. Örkény István ma azt írná: maradék NATO-kerítés bontatlan csomagolásban eladó, regisztrálatlan szír által korábban lakott albérleti szoba alig 900 kilométerre a Brandenburgi kaputól kiadó regisztrált szírnek, nőt felhozni nem lehet, özvegy Varsányiné.

Amúgy érdekelne, hogy az Erdogant érintő gúnyversikén hányan akadtak volna fönn korábban, a Törökországban veszteglő két és fél millió szír menekült érkezése előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.