Ébredés a virtuális rémálomból

A digitális korban precedenst teremthet egy amerikai nemierőszak-ügy.

Balogh Roland
2016. 04. 26. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 18 éves Marina Lonina ahelyett, hogy értesítette volna a rendőrséget, előkapta mobiltelefonját, hogy élőben közvetítse az interneten, amint 29 éves barátja, Raymond Gates megerőszakolja a 17 éves barátnőjét. A nemi erőszakok sorában is különösen gyomorforgató eset az ohiói Columbus városában történt idén februárban. Az amerikai sajtó azután kezdett el behatóbban foglalkozni az üggyel, hogy a bíróság a fiatal lányt ugyanazzal vádolta meg, mint a barátját: nemi erőszakkal. Mi több, mivel Lonina egy nappal korábban két meztelen képet is készített a barátnőjéről, az ő vádirata kétrendbeli fiatalkorút ábrázoló pornográf felvétel készítésével is kiegészült. A 18 éves lány így akár negyven év börtönt is kaphat.

Miközben a magyar sajtó is joggal hangos az újabb és újabb nemierőszak-ügyektől, és egyre jobban figyel a nők elleni erőszakra, valamint a fiatalkorúak szexuális kizsákmányolására, erről az esetről gyakorlatilag nem írt semmit. Pedig kellene. Marina Lonina esete ugyanis esszenciája mindannak a digitális őrületnek, amely kifordítja az embereket önmagukból. Ahol a szimpla lájkvadászatért cserébe – úgy tűnik – egy másodperc alatt sutba dobják mindazt, ami józanul gondolkodó, cselekvő emberré kellene hogy tegyen bennünket. A Lonina-jelenség egyenes következménye a digitális csicskáztatásnak, amikor a fiatalok másokról készített megalázó videókat töltenek fel a világhálóra, és közben azt hiszik, ezzel milyen menők. Látlelete annak az őrületnek, amelyben a netes népszerűség hajhászása fontosabb a józan észnél, és akár annál a felismerésnél, hogy „te jó ég, ez nemi erőszak, ezt nem közvetíteni kell, hanem jelezni a hatóságoknak!”

Amikor a 18 éves lány előkapta a mobiltelefonját, hogy a Twitter élő videoközvetítést lehetővé tévő Periscope nevű alkalmazásával „élő szex” címen sugározza a borzalmat – ami neki „jó buli” –, körülötte olyan tévéműsorok futnak, ahol meztelen fiatalok egyetlen célja a kizárólagos testiség csúcsra járatása. Az online pornó – amelyben külön kategória a nemi erőszak (!) – egy kattintásra van, s akár a kiskorúak is simán hozzáférhetnek. Közben a közösségi oldalak, mint a Facebook, a Twitter, a Tumblr vagy az Instagram hemzsegnek az olyan „sztároktól”, akik azt feszegetik, hogy ha egy milliméterrel kevesebbet takarnak el a mellbimbójukból vagy a szeméremdombjukból, az vajon még belefér-e, engedik-e még feltölteni, vagy letiltják ezek az oldalak?

Lonina közben azzal védekezett a bíróságon, hogy tettével segíteni akart a barátnőjének. Érvelését alapból lehetetlenség elfogadni, főleg úgy, hogy a lány jól hallhatóan kuncogott, nevetett társa szenvedésén, sőt, egy pillanatban még ő is széthúzta a 17 éves áldozat lábait.

Ha egy 18 éves lány képtelen felfogni tettének súlyát, legalább a techcégek odafigyelhetnének arra, hogy az ilyen bűncselekményeknek valahogy gátat vessenek. Ha megakadályozni nem is tudják a folyamatban lévő cselekményt, azt ne engedjék, hogy bárki is ezzel hajhássza a lájkokat. A Periscope és anyavállalata, a Twitter sokáig hallgatott az ügyről, és most is csak annyit közölt: van olyan lehetőség, amellyel a hatóságok vagy akár a felhasználók jelezhetik, ha egy felvételen veszélyes tartalom jelenik meg. Ezek azonban jelenleg csak a súlyos fizikai sérülésekkel, illetve a halál lehetőségével járó bűncselekményre vonatkoznak. A Twitter közben mindenhonnan eltüntette Lonina videóját, miután kiderült, az egy nemi erőszakot örökít meg. Mindezek után persze kérdés, mennyire hiteles az amerikai vállalatnak az a bejelentése, miszerint tanfolyamot indítanak az ügyészségek számára, hogy miként harcoljanak az internetes erőszak ellen. Jelen esetben nagyjából semennyire.

Az ohiói erőszak ráadásul nemcsak a technológiai vállalatok hozzáállására, hanem az igazságszolgáltatásra, az ifjúságpolitikára, illetve a társadalomkutatásra is komoly hatással kellene hogy legyen. Ébresztőt kell fújni, mert megváltozott az a közeg, amelyen át a testi és lelki bántalmazás utat tör magának. Az internet, úgy tűnik, ebben is az első számú közvetítő csatornává válhat. Erre a bíróságoknak mindenképpen reagálniuk kell, és az, hogy jelen ügyben a vihorászó barátnőt is ugyanolyan súllyal kezelik, mint a nemi erőszakot elkövető férfit, kedvező jel lehet. A megváltozott veszélyekre pedig hasonlóan határozott válaszok szükségesek ifjúságpolitikai szempontból is. Meg kell értetni a fiatalokkal, hogy az erőszakot élőben az interneten közvetíteni nagyon, de nagyon nem menő!

S hogy ez a komplex kérdéskör mennyire égető, azt jól példázza, hogy a Lonina-ügy után nem sokkal nemi erőszak miatt őrizetbe vettek egy másik ohiói nőt is. A 26 éves Renee Deen azt filmezte le, ahogy megerőszakol egy tízéves gyereket, a felvételt pedig feltöltötte az internetre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.