Habony übereli Picassót

Mindegy, hogy egy múzeum vagy annak vezetője szakmailag kiváló, ha a fontos embereknél nem fekszik jól.

Tölgyesi Gábor
2016. 04. 27. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidám péntekre ébredhettek múlt héten az ATV nézői: nagyszabású Picasso-kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában, s ennek kapcsán a Start Plusz vendége volt az MNG–Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Bár Picassónak sokféle alkotói korszaka volt, Baán László tíz perc alatt leginkább azt szemléltette, mi is az igazi szürrealizmus. Igaz, ebben a műsorvezető is segítette.

Mészáros Antónia először azt kérdezte meg együtt érző hangon a főigazgató úrtól, mennyire van elege abból, hogy akármiről legyen is szó – most éppen „csak” egy Picasso-kiállításról –, mindig Habony Árpádról faggatják. Baán azonban állta a sarat, s mint mondta, megérti, hogy az informális miniszterelnöki tanácsadóról kérdezik. Mert „kevés ügy van ma Magyarországon, ami Habony Árpádnál jobban érdekli a közvéleményt, hiszen valószínűleg keveset tudnak róla Még egy Picassót is überelni tud. Bár talán Picasso megérdemli a figyelmet, hogy éppen ne Habony Árpáddal keverjék össze” – tréfálkozott a főigazgató.

Miután megtudhattuk, hogy Habony a közvélemény szemében időnként nagyobb Picassónál, egy hosszabb gondolatmenetből az is kiderült, tulajdonképpen közvetve neki köszönhetjük magát a Picasso-kiállítást is – bár a főigazgatói okfejtés nem volt újszerű, csak a végkövetkeztetés. Az informális miniszterelnöki tanácsadó esküvőjére Baán kilenc évvel ezelőtt ingyen biztosította a Szépművészeti Múzeum termeit (Habony barátjaként ő maga volt az esküvői tanú), amire úgymond a meghívotti kör – kormánypárti és ellenzéki fontos emberek – miatt volt szükség. Egy múzeumnak ugyanis már száz évvel ezelőtt is tisztában kellett lennie azzal, hogy milyen társadalmi környezetben működik, s mennyire hasznos egy intézménynek, ha erősek a társadalmi kapcsolatai. Hogy a végén olyan kiállításokat csináljon, mint ez a Picasso-tárlat – érvelt Baán.

Arra most nem térnék ki, hogy a „társadalmi kapcsolatok” emlegetése a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálat ténykedése miatt meglehetősen rosszul cseng, maradjunk inkább a „meghívotti körnél”. Vajon a meghívotti kör tudatában volt annak, hogy a meghívást annak is köszönheti, hogy ez a múzeum érdekében áll? És a meghívotti körnek miért volt fontos, hogy az ifjú pár ne fizessen terembérletet? (Habonyék szempontja érthető.) Milyen hosszú a szívességek láncolata? Ha valaki pénzért vagy más juttatásért – illetve juttatásra való kilátásért – cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat, az ugyanis a definíció szerint korrupció. Baán nem a saját ingatlanát adta kölcsönbe, hanem egy állami múzeum bevételéről mondott le baráti alapon. Ezzel van baj, nem pedig azzal, hogy Habony – vagy bárki más – esküvőt tarthatott ott.

A Szépművészeti Múzeum emellett festményeket is kölcsönzött egy Habony-közeli cégnek, amit Baán egy miniszteri írásbeli figyelmeztetéssel megúszott. Ám ezentúl sem ingyen esküvő, sem képkölcsönzés nem lesz többé – ígérte a főigazgató, aki finoman emlékeztette az ATV nézőit: az ő nevéhez köthetők a múzeum sikerkiállításai, amit nemcsak remekművek fémjeleznek, hanem időnként a múzeum előtt látható hosszú sorok is. A sikerek pedig részben annak köszönhetők – avatott be Baán –, hogy a jóban levésnek hála minden kormány támogatta a múzeum törekvéseit.

Bár a nyilatkozatot hallgatván időnként felmerült a gyanú a nézőben, hogy a főigazgató mellébeszél, valójában Baán veszélyesen igazat mondott. Mindegy, hogy egy múzeum vagy annak vezetője szakmailag kiváló, olyan tárlatokat képes tető alá hozni, mint a mostani Picasso-kiállítás – ha a fontos embereknél nem fekszik jól, erre esélye sincs. Habony e tekintetben tényleg übereli Picassót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.