Hősök pedig kellenek

Régóta ismert tény, hogy a sportnak igenis nagy társadalmi hatása van.

B. Molnár László
2016. 04. 22. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta ismert tény, hogy a sportnak igenis nagy társadalmi hatása van. Egy-egy siker szinte teljesen háttérbe tudja szorítani még a legsúlyosabb napi gondokat is, olyankor csak úgy dagad a nemzeti büszkeségtől az ember mellkasa. Ha a labdarúgó-válogatott végre kijut egy nagy tornára, hetekre-hónapokra ez lesz a téma, az addig botlábú amatőrök azonnal aranylábú profikká válnak, s közben kis időre mindegy lesz, mennyit kell éppen csekken befizetni, vagy miből fog a család a hónap végén bevásárolni.

Ráadásul minden kornak megvoltak a maga hősei, akiknek eredményei, sikerei, győzelmei elfeledtették a mindennapok gondjait. Például Puskás Ferenc, mindenki Öcsije, a valaha volt tíz legjobb labdarúgó egyike, aki e bolygón futballpályára lépett. Ha ő gólt lőtt, győzelemre vezette a Honvédot, vagy éppen a válogatottat, az emberek boldogok voltak, és számukra ilyenkor megszűnt a diktatúra: néhány percig senki se törődött a koncepciós perekkel, az állampárt túlkapásaival.

Amikor 1956. december 6-án a melbourne-i olimpián a magyar vízilabda-válogatott 4-0-ra verte a Szovjetuniót, itthon a vérbe fojtott forradalom túlélőinek hitet, reményt adott e siker. Hogy mégis legyőzhetők a ruszkik Balczó András az átkosban a vallásosságukat titkolni kényszerülőknek nyújtott vigaszt: úgy érezhették az emberek, ha az öttusa hérosza nyilvánosan vállalhatja Istenbe vetett hitét, akkor ők is elmehetnek templomba anélkül, hogy azt kelljen figyelniük, ki látja azt, ha imára kulcsolják a kezüket.

Vagy vegyük Egerszegi Krisztinát. Amikor a szöuli olimpia női kétszázas hátúszó döntőjében a „kicsi lány” fantasztikus diadalt aratott a doppingszerekkel már-már férfivá pumpált keletnémet robotok felett, az olyan volt az itthoni szurkolók számára, mintha Magyarország vált volna a világ középpontjává. Akkor ő szimbolizálta, hogy a kisembernek is van esélye a kitörésre. De ott volt Kovács „Kokó” István is, akinek népszerűsége amatőr pályafutása után a profik között elért eredményei miatt sosem látott magasságokba szökött. Ő volt az, aki egyedül, viharos időben is képes volt megtölteni egy stadiont, és az is ő volt, akinek a veresége szinte nemzeti gyászba borította az egész országot.

Amikor a magyar hokisok a világ döbbenetére 2008-ban Japánban nagy bravúrral kiharcolták a feljutást a világelitbe, sosem látott népszerűségre tett szert a sportág. Alig volt az országnak olyan szeglete, ahol ne tudták volna fejből, ki is az a Palkovics, Kangyal vagy éppen a kis Csicsó. És amikor több ezer magyar valósággal elfoglalta Svájcot, és a kanadaiak ellen elveszített A csoportos meccs után elénekelték a Himnuszt, az észak-amerikai sztárok majdhogynem irigykedni kezdtek az általuk tönkrevert Kovács Csabára, Szuper Leventére vagy éppen Svasznek Bencére. Tokaji Viktorék miatt gyermekek százai kezdtek el a jégkorongozni, és azóta sincs nagy torna Magyarországon, amelyet ne telt ház előtt rendeznének.

A hétvégén megint egy magyar miatt fog legalább hetvenezer ember Mogyoródra zarándokolni. Lobognak majd a zászlók, zúg a „Norbi, Norbi!” csatakiáltás, és a kilátogatókkal a túraautó-világbajnokság magyar klaszszisa, Michelisz Norbert pár órára megint elfeledteti, hogy mennyi gond van az oktatásban, vagy hogy romokban hever az egészségügy. Ott egy számít majd, hogy a nép legújabb hőse az élen száguldjon, mint tette azt tavaly, amikor hatalmas bravúrral meg tudta nyerni hazai futamát. Mert a Hungaroringen nem számítanak a pluszsúlyok, nem számítanak a technikai realitások. A magyar lelátó előtt mindig a dobogó és még inkább a győzelem lesz a cél Michelisz számára.

Lehet más célja egy hősnek?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.