Magány

Megtippelni sem tudom, hányan halnak meg úgy közülünk, hogy észre sem vesszük.

Lukács Csaba
2016. 04. 10. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jó barátom mesélte a következő dermesztő történetet. A fővárosban, egy Duna melletti lakóparkban él (finoman szólva sem leszakadt környék), és autójának garázst bérel egy másik lakótól a szomszédos épületben. A szokásos felszínes kapcsolatban voltak – havonta egyszer találkoztak, amikor átadta neki a díjat. Múlt hónapban is kopogtatott, de az illető nem nyitott ajtót. Volt már hasonló korábban is, ilyenkor nem erőltették a dolgot, a következő hónapban kéthavi díjat fizetett ki – a bérbeadónak sem volt égetően sürgős, hiszen nem kenyérre kellett neki a pénz.

Pár napja újra kopogtatott, immár dupla összeggel várt, de az ajtót most sem nyitotta ki senki. Furcsa szagot érzett, ezért szólt a közös képviselőnek. Az rendőrt hívott, betörték az ajtót, és a hatvanegy esztendős lakót holtan találták a hálószobában, a szobabiciklije mellett leroskadva. Amíg a halottkémre vártak, a rendőr azt mesélte a barátomnak: mostanában nagyon sok egyedülállót – jellemzően idősebb embert – találnak meg így a saját lakásukban, hetekkel-hónapokkal a halál beállta után.

Nem csak őt, engem is megrázott a történet. Tele vagyunk intelligens eszközökkel, körbebástyázzuk magunkat méregdrága technikával, aztán elfeledve halunk meg egy sarokban. A telefonunk mellett sokszor immár az óránk és a televíziónk is okos: az egyik pulzust mér, a másik mozgást érzékel, hanggal vezérelhető, de nincs alkalmazás a magány ellen. Néhány másodperc alatt tudunk repülőjegyet venni a világ legeldugottabb részére is a segítségükkel, de ha bajban vagyunk, a készülékek okosan hallgatnak, amíg lemerül az akkumulátoruk.

Nem tudom, lehetett volna-e segíteni azon az emberen, ha idejében orvoshoz kerül, de elgondolkodtató, mennyire szétestek a családi, társadalmi kapcsolataink. Két hónapig senkinek sem tűnik fel egy hatvanegy esztendős férfi hiánya. Nem egy a világtól távol lévő, nehezen megközelíthető tanyán, hanem a főváros sokak által irigyelt elit negyedében. Ráadásul közben volt egy nagy ünnep, a húsvét, amikor jellemzően összegyűlik a család. Úgy tűnik, ez sem segített: két hónapig senkinek sem tűnt fel, hogy nem nyit ajtót, nem veszi fel a telefont. És lám, a probléma nemcsak a nagyon idős, rossz anyagi körülmények között élő nyugdíjasokat érinti, hanem tulajdonképpen bárkit, akinek valamiért nem adatott meg az igaz barátság, az egymásra figyelő társas élet.

A Dél-Amerikában élő törzseknél van egy különös büntetési mód: ha valaki súlyosan vét a közösségi normák ellen, a csoportot irányító vezér kizárhatja őt a közösségből. Az illetőnek ilyenkor teljesen megszűnnek a társas kapcsolatai, mert senkinek sem szabad érintkeznie vele. Azt tapasztalták, hogy a száműzött rövid időn belül megbetegszik, és meghal. Társas lények vagyunk – tudományosan is igazolták, hogy a magány fizikai tüneteket, betegséget válthat ki. Aki egyedül marad, elhagyja magát, romlik a vérkeringése, gyengül a szellemi állapota, gyakrabban kap szívinfarktust. Kanadai tudósok vették észre, hogy az egyedül élők fázósabbak is – alacsonyabbnak érzik a hőmérsékletet, mint akik a családjukkal vannak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai között bogarászva azt láttam: a legutóbbi népszámlálás szerint az egyedülállók száma Magyarországon 1,317 millió fő, ez a felnőttnépesség közel tizenhat százaléka, vagyis minden hetedik ember. Az arány 1970 óta folyamatosan nő, és nemcsak a legidősebbek korcsoportjában, hanem a fiatal felnőttek között is. A felmérés meglepő eredménye, hogy – különösen a nők körében – az iskolai végzettséggel együtt a társnélküliség kockázata is emelkedik, magyarán a képzettebbek magányosabbak.

Megtippelni sem tudom, hányan halnak meg úgy közülünk, hogy észre sem vesszük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.