Ötkarikás sorsok

Pszichésen nem könnyű feldolgozni, hogy valaki előtt az utolsó pillanatban becsapják az ajtót.

B. Molnár László
2016. 04. 29. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lennék könnyű helyzetben, ha meg kellene mondanom, mi a rosszabb egy élsportoló számára: ha nem tudja kvalifikálni magát az augusztusi riói olimpiára, vagy az, ha kivívja a nemzeti kvótát, aztán az illetékes szakszövetség döntése miatt mégis arra kényszerül, hogy a televízióban nézze a nyári játékokat. Az, aki erre teszi fel az életét, erre készül négy éven át, bármelyik esik meg vele, vélhetően nehezen tudja magát túltenni a csalódáson.

Ha mégis választanom kellene, akkor az utóbbit mondanám.

Mert a kvalifikációs sorozatokban vannak szép számmal olyan sportágak, ahol nem névre szólóan, hanem országának szerez részvételi jogot egy versenyző, és utána reménykedik, hogy rá esik majd a választás. Ha viszont kiderül, hogy az alagút vége közel van ugyan, de be van falazva, azaz nem kell a brazil belpolitikai helyzettel behatóbban foglalkoznia, mert mégis más kap lehetőséget – na, az maga lehet a pokol.

De bizonyára azoknak sem könnyű a dolguk, akik majd a megfelelő pillanatban döntenek az ötkarikás sorsokról. Emberi életek, sportkarrierek mehetnek tönkre, kapcsolatok kerülhetnek válságba a vesztesek, az itthon maradottak oldalán, mert pszichésen nem könnyű feldolgozni, hogy valaki előtt az utolsó pillanatban becsapják az ajtót, annak ellenére, hogy elviekben megvolt a jegye a belépéshez.

Az olyan sportágak esetében, ahol előre lefektetik a szabályokat, ezek alapján könnyen meghozható a döntés. Van alapja, van mire hivatkozni, és az olimpiáról lemaradt sportoló is könnyebben feldolgozhatja álmai – jobb esetben időszakos – szertefoszlását. Ám félő, hogy nem csak ilyen esetek vannak ma Magyarországon: több előre nem meghatározott helyzetben kell most kitenni a mondat végi pontot. Mindenhol vannak első számúak, akik ezt korábbi eredményeikkel, teljesítményükkel kivívták maguknak. De jött egyetlen pillanat, egy rossz döntés, egy figyelmetlenség, és a kvótaszerzés lehetősége elveszett. Aztán az esély visszatér valaki másnak – akár a nagy riválisnak – köszönhetően, és újra van remény.

Nézzük mindezt egy konkrét példán keresztül. Birkózásban a korábbi világbajnok Kiss Balázs súlycsoportjában nem az első, hanem a második kvalifikációs versenyre utazott volna ki, ám az örök második Varga Ádám már az első viadalon megszerezte a hőn áhított kvótát. Maga a részvételi jog tehát megvan, de ki utazzon Rióba? Az, aki mindenki meglepetésére és óriási örömére megszerezte a kvótát, és évek óta arra várt, hogy az árnyékból kilépve megmutathassa a világnak, mire képes a világ legnagyobb sporteseményén? Vagy az a 33 éves, rengeteg érmet szerző, pályafutása utolsó lehetősége előtt álló sportoló, akinek egyébként először adatna meg, hogy olimpián indulhasson?

Persze nem csak ez a kiragadott eset borzolhatja majd rövidesen a hazai sportélet képviselőinek kedélyét. Mert amikor eljön a döntés pillanata, akkor valaki mellé le kell tenni a garast. És ez egyáltalán nem lesz egyszerű. A kiválasztott ugyanis lehetőséget kap arra, hogy egyrészt sportolóként valóra válthassa álmait, netán a dobogó legmagasabb fokán állva, a könnyeit nyelve énekelje, hogy Isten áldd meg a magyart, másrészt – erről se feledkezzünk meg – ott az esélye annak is, hogy egy életre megalapozza a maga és családja anyagi hátterét, biztosítsa megélhetésüket.

Mert az olimpián való részvétel, az ott elért jó eredmény a mai világban nagyon sokat ér. Ehhez persze nem elég eljutni a bejáratig, hanem be is kell lépni azon. A döntéshozóknak rövidesen nyilatkozniuk kell. Ám előtte nem árt, ha végiggondolják, mit miért tesznek. Ugyanis most emberi életekről, sportemberi karrierekről döntenek.

Ami legalább olyan kemény feladat, mint a kvóta megszerzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.