Rejtve maradt okok

Mivel a katasztrófavédelem a közpénzt költötte, a tűzvizsgálat eredménye nem lehet bizalmas.

Szemán László
2016. 04. 15. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz milliós, de lehet, hogy milliárdos kár keletkezett azon az éjjelen, amikor porig égett az egyetem sportcsarnoka. – A tűz villamos áram gyújtóhatása következtében, a sportcsarnok belsejében lévő fűtésvezérlő szekrényben, a fűtés indulásakor keletkezett – közölte a Testnevelési Egyetem tegnap a 2015. október 15-i esetről. A tűzvizsgálat a történtek után 40 nappal készülhetett, hiszen Mocsai Lajos rektor egy december 1-jei lapszámban nyilatkozott róla, ám magát a vizsgálat eredményét teljes egészében azóta sem ismerhettük meg.

Mielőtt elemeznénk a történteket, két tényt kell rögzítenünk. Az egyik: a katasztrófavédelem közpénzből működik, tehát az adófizetők pénzéből költöttek el súlyos milliókat a sportcsarnokból kicsapó lángok eloltására, a szomszédos épületek megóvására. A másik: a Testnevelési Egyetem közpénzből működik, így az épületei az állam tulajdonát képezik, tehát a tűzvész okozta súlyos károk ismét csak az adófizetőket sújtják; egyébként az egyetem éppen a tűzvész után – érezhetően villámgyorsan – kapott a kormánytól 36,8 milliárd forint közpénzt a fejlesztésre. Miután a közpénz természetéből következően az elköltése is a közre tartozik, kellő tisztelettel joggal kérdezhetjük ezúttal is a katasztrófavédelmet: a tűzeset kapcsán miért kellett elkölteni a pénzünkből súlyos milliókat a Testnevelési Egyetem sportcsarnokára? A válasz nyilvánvalóan az lenne, hogy hát tűzoltásra költöttük, a tüzet el kell oltanunk, hiszen a törvény erre kötelez bennünket. Kétségtelen, a törvény a tűzoltásra kötelezi a katasztrófavédelmet, valamint a tűz okainak kivizsgálására, és mivel közpénzt költöttek, a tűzvizsgálat eredménye nem lehet bizalmas, nem lehet titkos, az eredmény teljes egészében a közre is tartozik. Lehet továbbhárítani a kérdést azzal – mint azt esetünkben a fővárosi katasztrófavédelem tette –, hogy a tűzvizsgálat hatósági munka, és annak eredményét az érintett jogosult nyilvánosságra hozni, de ettől még a tény marad a tény, mégpedig az, hogy nem kaptunk megnyugtató választ arra, miért kellett a tűzvésznél milliókat elkölteni.

S természetesen a Testnevelési Egyetem sem osztotta meg a közvéleménnyel a teljes tűzvizsgálati anyagot. Amit közöltek, azt cikkünk elején már idéztük, lényege az, hogy nem történt gyújtogatás, maga a tűz a fűtésvezérlő szekrényben, a fűtés indulásakor keletkezett. Ez azonban így elég szűkszavú, s az ilyesmi tapasztalataink szerint többnyire azt szolgálja, hogy megnyugtassa a közvéleményt, miszerint minden rendben van. Szerintünk azonban egyáltalán semmi sincs rendben.

Az kétségkívül megnyugtató, hogy nem gyújtogattak a sportcsarnokban, megjegyzem, kérdésünk az egyetem vezetésétől nem is erre irányult. Ám a tűzvész után fél évvel közreadott magyarázat további kérdéseket generál. Vizsgálták-e a műszaki hiba okát akár a katasztrófavédők, akár az egyetem megbízásából más szakértők? Kerestek-e magyarázatot a meghibásodás okára, vagyis arra, hogy emberi mulasztás, ellenőrzés vagy karbantartás elmulasztása okozta-e a meghibásodást, esetleg tervezési hiba történt? Megfelelt-e a faborítású csarnok a jelenlegi tűzvédelmi előírásoknak, vagy csak úgy gondolta valaki, hogy ha az építéskor érvényben lévő szabályoknak megfelelt, akkor az ma is jó? Tűz- és munkavédelmi tanulmányaim során arra oktattak, hogy nem elég a tűz-, illetve a munkahelyi baleset okának megállapítása, az okokat is vizsgálni kell. Tehát a műszaki meghibásodás okát is meg kell tudni állapítani. Bár e kérdésekre nem kaptunk választ, a katasztrófavédők okulásra méltónak találták a tűzvészt, hiszen tanulságait prezentációban már ismertette is egyik vezetőjük egy szakmai fórumon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.