Tanulságok földrengés idején

A természeti csapás sem írhatja felül a japánok fegyelmét és önmérsékletét.

Lukács Csaba
2016. 04. 21. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig minden Japánban történt látogatásom a földrengésről szólt: először éppen öt esztendeje, a fukusimai tragédia napjaiban jártam itt, aztán pár hónappal a nagy baj után a baptistákkal hoztunk támogatást a sugárfertőzött gyerekeknek. Most egy meglepően olcsó repülőjegynek köszönhetően úgy döntöttem, turistaként is megnézem a távol-keleti ország fővárosát, de a természet másképp gondolta: érkezésem másnapján újra rengeni kezdett a föld. Igaz, jóval délebbre a fővárosnál, egész pontosan a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto tartományban volt a legnagyobb baj, de több rengést Tokióban is lehetett érezni.

Túlzás nélkül mondhatom, hogy csütörtök óta folyamatosan mozog a föld: azóta négyszázszor jeleztek a berendezések. E sorok egy viszonylag csendes napon születtek – helyi idő szerint délután hatkor még csak tizenöt földmozgáson vagyunk túl. Eddig negyvenegy ember halt meg, és még mindig sokan vannak a romok alatt. A helyi hírtelevíziók folyamatosan közvetítenek a helyszínről, pénteken egy tíz hónapos csecsemőt sikerült csodával határos módon sértetlenül kiemelni, tegnap pedig tíz diákot húztak ki egy összedőlt kollégium romjai alól. A sérültek száma megközelíti az ezret, százezer embert kellett kitelepíteni, és megyényi terület maradt áram- és gázellátás nélkül. Autópályák szakadtak el, kisiklott egy szupergyorsvonat (szerencsére utasok nélkül), és láttam olyan helikopteres felvételt a helyi televízióban, amelyen egy kettévált hegy látszott – egyik fele egyszerűen lecsúszott a völgybe. A napokban zajló sorozat legnagyobb erősségű rengése a Richter-skála szerint 7,3-es erősségű volt. Ehhez képest a Magyarországon valaha feljegyzett legnagyobb földmozgás, az 1763. június 28-án Komáromnál bekövetkezett rengés a maga 6,3-es erősségével elpusztította a város épületeinek harmadát, és legalább hatvan áldozatot követelt.

Aki nem volt ilyen természeti katasztrófa közelében, az nem tudja elképzelni, mennyire kiszolgáltatott az ember, amikor megmozdul alatta a föld. Vasárnap délután egy vásárcsarnokban jártunk, amikor az épület vasszerkezete földöntúli hangon dübörögni kezdett, különös zajok jöttek a falakból, és mi hirtelen azt sem tudtuk, mi történik. Aztán elkezdtünk öszszevissza rohangálni, a páromat fejen találta egy leeső fémlap – szerencsére nem sérült meg tőle, csak egy púp emlékeztet az ijedségre. Ilyenkor az utcán sem jobb a helyzet, a felhőkarcolók szó szerint kilengenek, nyikorognak, és ez nagyon ijesztő érzés annak, aki nincs ehhez hozzászokva.

A helyiek nem csinálnak problémát a csip-csup rengésekből – egyszerűen hozzászoktak, a hétköznapjaik része lett. Minden szállodában kézközelben van az elemlámpa (ha a természeti csapás miatt leállna az áramszolgáltatás), és ha az ember turistaként egy toronyba vagy egyéb magas épületbe megy, az ismertető szövegben arra is kitérnek, mi a teendő földrengés esetén. Többek között ne essünk pánikba, ne menjünk az ablakok közelébe, illetve ne használjuk a lifteket.

Öt éve egy tokiói irodaházban voltam éppen, amikor bekövetkezett egy komolyabb rengés. Elképesztő volt látni az emberek fegyelmét – akadt olyan dolgozó, aki épp csak felnézett a monitorból, és ahogy megállt előtte az asztal, úgy folytatta a munkáját, mintha mi sem történt volna. Más jól begyakorolt mozdulattal (itt már az óvodában elkezdik a gyerekek felkészítését a természeti csapásokra) kivette az asztallap alá ragasztott zseblámpát, feltette a fejére a védősisakot, és elindult a lépcső felé, hogy lemenjen az utcára. Ekkor láttam egy már-már tragikomikus jelenetet is: az ajtónál feltorlódott a tömeg, mert a kijárathoz érve mindenki hajlongani kezdett, udvariasan próbálva előretessékelni a másikat.

Lassan egy hete vagyok itt, és nagy valószínűséggel nem a földrengések emléke marad meg bennem legjobban, hanem ez a mindent felülíró tisztelet. Ez nem olyan kirakatudvariasság, mint az amerikaiak kötelező műmosolya – sokan például azért viselnek maszkot a metrón, mert meg vannak fázva, és nem akarják a betegségüket átadni utastársaiknak. A világ talán legdrágább bevásárlóutcájában járva láttam (a Ginzán van olyan üzlethelyiség, amelynek négyzetméteréért ötvenmillió forint feletti összeget fizetett a tulajdonosa!), hogy nyitáskor felsorakoznak az eladók a bejáratnál, és az elsőként belépő vásárlókat sűrű hajlongással és tapssal köszöntik.

Nem tudom, mi az ára ennek a fegyelemnek és önmérsékletnek, de működőképesnek és nagyon élhetőnek tűnik az a világ, amit itt ennek köszönhetően sikerült felépíteni. Mi a természeti csapások szempontjából sokkal szerencsésebb helyen élve sem tudjuk fegyelmezni magunkat – akkor sem, ha nem az életünk, hanem csak egy parkolóhely a tét, vagy az, hogy másfél méterrel előrébb tartsunk a csúcsforgalomban.

Tokió kiváló hely a terápiára. Lehet, hogy ki kellene küldenünk ide néhány magyar politikust is egy kis tapasztalatcserére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.