Úszóelnök, mindhalálig

Az ország presztízsét növelő vb Budapestre hozatalával Gyárfás az Orbán-rendszer egyik legfőbb támasza lett.

2016. 04. 28. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap elsöprő többséggel szavazott bizalmat Gyárfás Tamásnak a Magyar Úszószövetség közgyűlése. Az elnök látványos jelenettel vezette fel a szavazást: távozott a teremből, nehogy a jelenléte bárkit is befolyásoljon. A színpadias kilépő nagy magabiztosságra vallott, Gyárfás Tamás pontosan tudta, hogy nincs cselekvőképes ellenzéke, így nem lehet kétséges a szavazás kimenetele. És persze neki lett igaza. A papírforma érvényesült: százhúszból száztizennyolc szavazat őt támogatta.

A száztizennyolc igen Gyárfás Tamás politikai kurzusokon átívelő alkalmazkodóképességének, a végtelenül ambiciózus sportdiplomatának, a 2017-es magyarországi úszó-világbajnokság megrendezését kiharcoló fáradhatatlan szervezőnek szólt. Az elnök elhitette a küldöttekkel, hogy személye garancia a további sikerekre, elmozdítása nagyobb válságot idézne elő, mint további jelenléte. Nem a botlásokat kell nézni, hanem a nagyszerű távlatot, a pompás létesítményeket, a csillogó érmeket, a sportágnak juttatott pénzeket, amiből ő egyetlen fillért sem tesz zsebre, sőt.

Az úszótársadalom pontosan ismeri Gyárfás Tamás erényeit és hibáit, és jelen pillanatban nem tud, és talán nem is akar nála jobb elnököt elképzelni. Azt sem tudja, létezik-e egyáltalán jobb elnök Gyárfás Tamásnál, és erősen hajlik a nemleges válaszra. Érdekes módon fel sem vetődött, hogy a kormányzó párt a saját potentátját ültesse az elnöki székbe, pedig emlékezhetünk, miként bukkant fel a birkózószövetség élén a rezsicsökkentési biztos, Németh Szilárd, hogyan vette át a hatalmat a korcsolyázóknál Kósa Lajos, a vívóknál Csampa Zsolt vagy a kézilabdázóknál Kocsis Máté. A Fidesz annak ellenére sem avatkozott bele a sportág vezetésébe, hogy a köztiszteletben álló kapitányról, Kiss Lászlóról kiderült, a hatvanas években csoportosan elkövetett szexuális erőszak miatt elítélték. Ez nemcsak az úszótársadalmat, hanem a közvélemény egészét is megrendítette, amely magyarázatot várt, miért nem lépett korábban az elnök.

A Fidesz akkor sem akart váltani, amikor a világ legjobb úszónőjének megválasztott, az első számú riói aranyesélyesünk, Hosszú Katinka kijelentette, nem áll szóba a sportág vezetőivel. A botrány lecsengett, minden maradt a régiben. És még akkor sem Gyárfás Tamás elmozdítása volt a cél, amikor kiderült, hogy egy elképesztően csúnya, torzszülött, azóta a közfelháborodás miatt visszavont kabalaállattal, Bol-Doggal örvendeztetnénk meg 2017-ben a vizes világbajnokság közönségét. Akkor sem akart a hatalom változást, amikor nyilvánosságra került a jövő évi vébé logója, az esztétikailag erősen kifogásolható plakáttervezet és a világbajnokságot a kritikusok szerint idétlenül népszerűsítő kisfilm.

Általában e „bűnlajstrom” fele elegendő egy szövetségi elnök elmozdításához, ám az úszóknál ez bizony kevés volt. Gyárfás Tamás folytathatja sportvezetői munkáját, jó eséllyel az egyik legeredményesebb magyar olimpiai sportág elnökeként vezényelheti le a budapesti világbajnokságot, és tovább építheti nemzetközi kapcsolatait. Gyulai István óta a korábbi médiavállalkozó a legmagasabban jegyzett magyar sportdiplomata. Bámulatos előmenetele nem zavarja a kormányzatot. Gyárfás Tamás ugyanis kiválóan ismerte fel, hogy a rendezéstől visszalépett Guadalajara helyett érdemes megpályázni a 2017-es világbajnokságot, s ezzel jó pontot lehet szerezni a hatalomnál. A Fidesz most már a 2024-es olimpiára összpontosít, s ha az ország jól teljesít a vizes vb-n, akkor az kamatozhat a játékok rendezési jogának az odaítélésénél. A kétkedő hangokat el lehet hallgattatni. Hiszen ha képesek voltunk közmegelégedésre kiszolgálni a világ legjobb úszóit, miért ne tudnánk minden sportágban brillírozni? Félre a kishitűséggel!

Az úszóelnök tehát nincs útban, sőt. És jó ideje megszokhattuk: a hatalom memóriája szelektív. Már nem a baloldallal erősen rokonszenvező, a jobboldal által tudatosan mellőzött Nap TV-s producer, a Magyar Olimpiai Bizottságban Schmitt Pál ellenében fellépő, zavart keltő jelölt jut az eszébe, ha Gyárfás Tamás kerül szóba, hanem a dicsőséget hozó és ígérő sportvezető, akit a világ respektál, aki aranyérmeket nyújt át világversenyeken. A hatalmas közönséget vonzó, az ország presztízsét növelő világbajnokság Budapestre hozatalával – tetszik, nem tetszik – Gyárfás Tamás az Orbán-rendszer egyik legfőbb támasza lett. Ez pedig többet nyom a latban, mint az egyeseket még mindig izgató erkölcsi aggályok.

Az elnök huszonhárom éve vezeti az úszószövetséget, és még mindig nem látni, kinek adná át a stafétabotot. A 118-1-1-es szavazati arányból következik, hogy nem a saját sportága fogja legyőzni, ha egyáltalán letaszítja valaki a trónról. Ha az úszótársadalom 2016-ban nem tudott felmutatni egy valamirevaló ellenjelöltet, nehezen hihető, hogy erre bármikor is képes lesz. Marad tehát Gyárfás Tamás, mindhalálig. Hála sokoldalú tehetségének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.