A hazai építészszakma újabb kétes sikere

A Radetzky laktanya lerombolása nyomán építendő hétemeletes acél-üveg förtelem egy agyrém.

Gazda István
2016. 05. 30. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budai Bem József téren áll 1934 óta a Bem-szobor, amely a magyar szabadságharc lengyel származású hősének állít emléket. Ez a hely volt az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik kiindulópontja is. A szobor mögött áll az egykori császári és királyi tábornokról, Radetzky grófról elnevezett laktanya 1897 óta, s éveken át itt működött a Magyar Honvédség Levéltára is.

Az épületnek ma már hullik a homlokzata, közművei is elavultak, és mivel 2011 óta műemléki védettség alatt áll, a rombolást kedvelő magyar építésztársadalom úgy határozott, hogy minden törvényt felülírva ezt a hatalmas jelentőségű műemléket 90 százalékban lebontják, néhány százaléknyit meghagyva belőle az utókornak – ezzel is igazolva, hogy ők csak úgy reszketnek a műemlékekért. Ugyanúgy reszketnek, mint Pesten a Kálvin téren, amelynek műemléki hangulatát úgy kívánták megvédeni, hogy egy oda egyáltalán nem illő üvegborzalmat építettek, s ugyanebben a stílusban épül most egy másik acél-üveg borzadály a nagy kiterjedésű budai műemlék helyén.

A magyar építészek többségének tarsolyában mindössze egy formaterv áll: valamilyen betonborzalmat üveglapokkal beborítani. Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy a környék azon lakásai, amelyek eddig kaptak valamennyi napfényt, mostantól biztosan ne jussanak fényhez, és egyúttal megszűnjön lakóik kilátása is. Másrészt garantált, hogy ezzel a régi épületekből álló környék hangulatát egy csapásra teljes mértékben meg lehet szüntetni. Mivel irodaépületet terveztek, sok-sok emeletnyi föld alatti garázzsal, valószínűleg sikerül megbénítani Buda egy részének közúti közlekedését is. Újabb sikert könyvelhetnek el tehát a régi épületek lebontásáért küzdő építészek, valamint a velük összekacsintó városvezetők, műemléki szakemberek és a kerület irányítói.

Mindezzel már elsőre is nagyon sok ember életét sikerül megkeseríteni, ami bizonyára megint csak elégedettséggel tölti el őket. Később aztán az építkezés hatására a környékbeli régi bauxitos épületek jó részének falai meg fognak repedni, de ez nyilván senkit sem érdekel, jót röhögnek az egészen, élükön a kerület vezetőivel. A védett műemlék lerombolása nyomán most megépítendő hétemeletes, házak közé besűrített acél-üveg förtelem egy agyrém, bár ezt a tervet messzemenően és ujjongva támogatja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara, a Budapesti Építész Kamara, a kormány Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala, Budapest Főváros Kormányhivatalának Kulturális Örökségvédelmi Irodája, a II. kerület önkormányzati főépítésze és a kerület polgármestere, valamint a műemlékek megmaradását felügyelő szakemberek többsége.

A lényeg, hogy újra rombolhatunk, elrondíthatunk, ellehetetleníthetünk, ami fokozatos szellemi leépülésünk és korrumpálhatóságunk jele – hiszen ez a jövő.

A szerző tudománytörténész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.