Egy közösség összegereblyézése

Székelyföld már kilépett a sajnálni való szegény rokon szerepéből.

Lukács Csaba
2016. 05. 09. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki úgy gondolja, unalmas az élete és kihívásokra vágyik, fogjon neki a fesztiválszervezésnek. Két szervező kollégámmal (és persze rengeteg segítővel és támogatóval) tavaly kívülállókként keveredtünk bele egy ilyen, erőt meghaladó feladatba, és a múlt hét végén immár a II. Székely Fesztivál ért véget a Millenárison, amit tízezrek tartottak fontosnak meglátogatni. Szociológiai tanulmányt lehetne írni abból, hogyan lehet a szervezés időszakában száznál több kiállító összes különleges kérését teljesíteni – majd később, a rendezvény alatt a vélt vagy valós sérelmeit orvosolni (nehezen) –, és közben hogy megszaporodnak ilyenkor az ember barátai. Nem eget verő összegért, ezer forintért adtuk a belépőjegyet (egy mozijegy ennek két-háromszorosába is kerülhet), de akadt olyan politikus, aki inkább negyedórát várt a tűző napon, amíg ki tudtam menni a kapuhoz a tiszteletjegyes karszalagokkal. De volt másfajta élmény is: a rendezvény fővédnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, amikor vasárnap gyerekestül is kilátogatott, beállt a pénztárnál kígyózó sorba, és ezer forintért megvásárolta az aznapi belépőt. (A gyerekeknek tíz év alatt ingyenes volt a rendezvény, ezért a fiának nem kellett jegyet vennie.)

A Millenáris parkba a hétvége alatt kilátogató sok ezer ember azt bizonyítja: van igény a találkozásokra, az egymással való beszélgetésre. Akikkel szót váltottam, szinte kivétel nélkül azt emelték ki: évtizedek óta nem látott ismerősökkel-barátokkal találkoztak és jót beszélgettek egy csapolt csíki sör mellett. Nemcsak székelyek látogattak ide, hanem Erdély-szerető, Székelyföldre kíváncsi budapestiek is, és ők is szóba elegyedtek: a kistermelővel arról, miből és hogyan készült a sajt, a méz vagy a pálinka; a faragóval arról, mit jelentenek a kifaragott motívumok, és így tovább. Úgy tűnik, emberi léptékű eseményt sikerült létrehozni egy a vasárnapi plázázás jogát magának kikövetelő országban.

Az óriási érdeklődés láttán érzett örömünket viszont beárnyékolja pár kérdés: a rendszerváltást követő évtizedekben miért nem jutott eszébe senkinek, hogy az anyaország fővárosában, kiemelt helyszínen adjon teret a legnagyobb határon túli magyar közösségnek? (A történelmi Székelyföld tömbmagyar vidék, ahol tizenháromezer négyzetkilométernyi területen nyolcszázezer magyar él – többségük immár magyar állampolgár.) És persze mikor lesz hasonló rendezvényük a délvidéki, kárpátaljai, felvidéki magyaroknak? Miközben a polgári kormány a retorika szintjén rendkívül elkötelezettnek mutatkozik a határon túli magyarok ügyeiben, a hétköznapokban ez már igencsak döcögősen működik – kevés figyelem és aprópénz jut erre a feladatra, miközben ma már komoly üzletet is jelent, ha szoros a viszony a környező országok magyarjaival. A székelyföldi megyék vezetői például arról beszéltek: a kinti közbeszerzéseken lassan már nincs cég, amelyik elinduljon (a romániai Korrupcióellenes Ügyészség eredményes és hatékony működése nemcsak politikusokat, hanem korrupt cégvezetőket is rács mögé juttat, ezért ezek a cégek a vezető letartóztatása után gyorsan összeomlanak), így örömmel látnák a tendereken a magyar vállalkozásokat is.

A nemzeti összetartozás jó szlogen, de meg kellene tölteni tartalommal. Gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat építeni – erre is jó volt a hét végi fesztivál, hiszen nagyon sokan tudták bemutatni prémium minőségű termékeiket az anyaországi érdeklődőknek, és kölcsönösen hirdetni egymás turisztikai látnivalóit. Szép a horvát tengerpart, de Székelyföld hegyei között is van annyi látnivaló, amely megér akár egy teljes nyári szabadságot. És aki azt gondolná, ideje kiszállni a múltba révedésből, és a jövővel kell törődni, annak elmondanám: a háromszékiek a virtuális valóság korszerű eszközével mutatták be a látványosságaikat, vagyis egy fejre tehető sisakszerű szemüveg segítségével a Szent Anna-tó fölötti lebegés élményét élhette át a látogató. A fesztiválon felszállt a csíkszeredai Bustya Attila mérnök Guinness-rekorder drónja is, egy láda sörrel – ha a romániai jogi szabályozás engedné, már azzal tudnák házhoz vinni az italt. Szóval Székelyföld is belépett a huszonegyedik századba, és nem sajnálni való szegény rokon, hanem olyan testvér, akivel kölcsönösen hasznos jó kapcsolatokat ápolni.

Hadd fejezzem be egy személyes tapasztalattal: bármennyire elfáradt is az ember egy háromnapos fesztivál után, és akárhányszor fogadja is meg közben magában, hogy ekkora hibát még egyszer nem követ el életében – ha lejár a nagy hajtás, már azonnal elkezdi szervezni a következőt. Ha valami működik, ha valós igényre felel, és ráadásul segít is sok termelőnek és fogyasztónak, akkor azt nem szabad abbahagyni.

Halkan mondom: annyi fiatal elment az országból, hogy lehet, lassan ideje lesz a londoni magyar fesztivált is megszervezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.