Elfocizott vezérelvek, Janus-arcú igazságok

A magyar labdarúgás folyamatosan javuló tendenciát mutat, de ez minden hírverés ellenére eredményeiben igen szerény.

Simor Miklós
2016. 05. 04. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy a szubszidiaritásról mint kereszténydemokrata vezérelvről a futballon keresztül lehessen gondolkodni, na, ezt nem hittem volna! Pedig ezek az idők is elérkeztek: a napokban Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke rászólt a Puskás Ferenc Akadémiára. Az egész probléma abból indult, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: nem érti, hogy a Puskás Ferenc Akadémia miért nem játszatja többet Kocsis Gergő védőjátékost. Erre a felcsúti egyesület mogorva választ adott, amely szerint ne szóljanak bele föntről a szakmai munkába. Ekkor ajánlotta Csányi Sándor elnök úr a csapat figyelmébe, hogy MLSZ-pénzből (is) folyik a munka, így igenis beleszólhatnak, sőt helyenként bele is szólnak a munkába. Ha a pénz jó, akkor az erős javaslat se legyen terhes.

Térjünk vissza a szubszidiaritáshoz! Az elv lényege, hogy minden döntés a lehető legalacsonyabb szinten szülessen meg. A magasabb szint akkor avatkozik be – akkor viszont köteles –, ha alatta nem tudják orvosolni a problémát. Logikus ez, és bele is van oltva az emberbe; Lajosmizse köztéri fűnyírásának engedélyét nyilván ne a miniszterelnök írja alá. A jelenség nem csak a futballban, a közigazgatás minden területén tetten érhető. Akár az oktatásról, akár a lépten-nyomon észlelhető központosításról elmélkedünk, mindenhol észlelhető.

Mi a kiindulási alap? Mindenki tudja a feladatát, vannak céljai, és ennek megfelelően hozza meg az előrevivő döntéseket. Szigorítja a lehetőségeket, hogy közigazgatási ügyekben mindennek átláthatónak is kell lennie. Joga van a polgárnak észlelni a működés részleteit. Ez már keményebb dió, ha visszatérünk a futballpéldához. A magyar labdarúgás folyamatosan javuló tendenciát mutat, de ez minden hírverés ellenére eredményeiben igen szerény. Ha az egyes csapatokat vesszük górcső alá, nem önt el bennünket megelégedettség. Amennyiben a nemzeti tizenegy tevékenységét vizsgáljuk, hosszú idő óta most először van lehetőségünk reménykedni. Még csak reménykedni. Nem tekintünk úgy a futballra, mintha abban tehetséges, versenyképes szereplők dolgoznának. Lehet ezt cáfolni vagy elkenni, de a sport objektív: a mezőny eleje versenyeket nyer, mi – időnként – kijutunk azokra a megméretésekre, ahol nyerni lehetne. Mindebből következően sem a klubcsapat, sem a labdarúgó-szövetség sincs abban a helyzetben, hogy megkérdőjelezze a másik alkalmasságát, hiszen összehasonlítva egyik sem csúcsfavorit. Talán ez is okozza a nagy médiatüzet a téma kapcsán. Van, aki bőszen érvel amellett, hogy szegény Felcsútot nem hagyják dolgozni. A túloldalon nem értik, hogy miért ne szólna bele a szövetség a munkába, ha az osztja a pénzt. Mérhető teljesítmény hiányában az igazság Janus-arcú marad.

A problémát kivetíthetjük a mai magyar valóságra. A mi szempontunkból mindegy, hogy ki hozza a döntést, de ne legyen nagy sor a körzeti orvosnál, az okmányirodában, ne várjunk éveket perek befejezésére, építési engedélyek megadására stb. Talán a mai közigazgatás egyik legnagyobb hibája, hogy nem az eredményhez igazít működési mechanizmust, hanem fordítva. Ekkor pedig a szubszidiaritás elve is bedobja a törülközőt: kevéssé hatékony munkánál mindegy, hogy ki a felelős és a végrehajtó.

A mottó a midiániták papjának, Jetrónak Mózeshez intézett tanácsát idézi. Visszatérve a kiinduláshoz, sajnos a terheket mind a futball, mind a közigazgatás ügyében mi, szurkolók, nézők és polgárok viseljük. Talán egyszer ez is változni fog.

A szerző ügyvéd, további írásait a Simor.blog.hu oldalon olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.