Elszámoltatás? Biztos?

Minden elszámoltatóból előbb-utóbb elszámoltatott lesz.

2016. 05. 11. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltűnt az internetről az Elszámoltatás.kormány.hu – ezen az oldalon olvashattuk Budai Gyula egykori kormánybiztos vizsgálati jelentéseit, feljelentéseit a 2002 és 2010 közötti kormányok korrupciós ügyeiről, gyanított sumákságairól. A portál eltűnését az Index szúrta ki: egyik pillanatban még ott volt, a következőben már nem. Persze magyarázat is érkezett a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, eszerint a kabinet honlapjának üzemeltetése a szép nevű Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától márciusban átkerült a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-hez, és ennek során a Kormány.hu kétszáz aloldalából negyvenhetet archiváltak. A negyvenhét között volt az elszámoltatási lap is, de hát Budai Gyula 2012 óta már amúgy sem kormánybiztos – érvelt a KTK, ha ezt egyáltalán érvnek tekinthetjük. Hiszen ilyen erővel már 2013-ban lekapcsolhatták volna az oldalt, minek fogyassza tovább az áramot. Igaz, akkor a 2014-es kampányban jóval többször kellett volna magyarázkodni a beígért, de kisiklott számonkérés miatt.

A honlap levételének kétségkívül lehet egy vereségízű üzenete: még a nyomát is el akarják tüntetni annak, hogy volt itt valamiféle elszámoltatási kísérlet, amely végeredményében inkább kudarcot vallott. Különösen, ha felidézzük, micsoda leszámolásokat, már-már patakvért ígértek a 2010-es választás előtt.

Mégis hajlok arra, ezúttal talán nem érdemes politikai hátsó szándékot keresni a Budai-jelentések bedobozolása mögött. Meglehet, tényleg archiválásra szorult az egész iratkupac. Csakhogy ez az apró hír fölidézi, hogyan vezettek meg bennünket. Nem a kormánybiztosok – Papcsák és Budai – munkájára gondolok: ők teljesítették a penzumot, feljelentéseiket megírták. Ám hiába tűnt egyértelműnek a feljelentések mögött fölsejlő umbulda, a Pintér Sándor irányította rendőrségen tekintélyes részük furcsamód elhalt. Budai Gyula ezt utóbb azzal magyarázta, hogy nem volt elegendő hozzáértő, gazdasági ügyekben jártas nyomozó. Ám amely ügyek véletlenül eljutottak a bíróságig, azok egy része is felmentéssel (moszkvai kereskedelmi képviselet elkótyavetyélése, Bábolna-ügy) vagy felmentéssel fölérő ítélettel zárult (Hagyó-ügy, 2006. ősz), igaz némelyik még csak első fokon. A jogszolgáltatás paródiája, hogy Demszky Gábor volt főpolgármestert még tanúnak sem bírták hazahívni Berlinből a fővárosi panamák ügyében.

Persze akad más magyarázat is, mint a hatóságok dilettantizmusa. Amikor azt látjuk, hogy a Dataplex-botrány egyik kulcsszereplője, Kóka János a vádlottak padja helyett a minisztereket kísérő üzleti delegációban ül, sőt az állami Eximbank bevásárolja magát az egykori SZDSZ-elnök cégébe, elgondolkodunk. Vagy amikor a balliberális Nap-kelte atyját, Gyárfás Tamást a levadászandók listájáról átrakják az érinthetetlenekére, úgyszintén. Gergényi Péter esetén gondolkodni sem kell: Pintér Sándor már 2010-ben megmondta, szerinte a volt budapesti főkapitány – akivel Admiral Tours néven közös vállalkozást is vitt – nem követett el bűncselekményt 2006 őszén, slussz. Ennek tükrében az is csoda, hogy első fokon megrovást kapott. (Pedig Orbán Viktor 2010-ben megígérte: „Nem hagyjuk szó nélkül, ami 2006. október 23-án történt. A törvényes keretek között ezért felelnie kell mindenkinek, aki ebben részt vett.”) Gyurcsányt csak azért nem említem, mert ő a jelek szerint tényleg elszámoltathatatlan, nemzetközi védelmet élvez: különben nem hívták volna raportra Budait az amerikai nagykövetségre a Sukoró-ügy miatt.

A valódi – és nem a szavak szintjén való – számonkérést talán azért sem erőltette kormányunk, mert minden elszámoltatóból előbb-utóbb elszámoltatott lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.