Hitünk szerint

A méltatlan történelmi helyzetek fogságából a Magyar Nemzet előbb-utóbb mindig kiszabadult.

Pethő Tibor
2016. 05. 14. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szellemünk kifejtésének e lap hasábjain nincs más korlátja, mint tulajdon lelkiismeretünk, tehetségünk és meggyőződésünk – közel 80 esztendeje, lapunk első számában, 1938. augusztus 25-én jelentek meg Pethő Sándor alábbi sorai. Azóta többször végigsöpört a hadra kelt idő az országon, kegyetlenül irtva, eltaposva a másként gondolkodás, az önálló véleménynyilvánítás, az ellenzékiség minden megnyilvánulását.

Az újság történetében is sűrűn követték egymást a nehéz korszakok, s akadtak mélypontok, amikor csak pislákolt a régi szellem; leglátványosabban talán az államosítás utáni időkben, az ötvenes évek elején. Ám még akkor is sikerült búvópatakként megőriznie valami keveset a Magyar Nemzetnek régi önmagából: egy 1952-ben, a legsötétebb Rákosi-korban keletkezett hivatalos értékelés rosszallón állapítja meg például, hogy „a lap példányszámát Szolnok megyében nemigen lehet emelni, mert a kitelepítetteknek elfogyott a pénzük”. A megjegyzést visszaigazolják az egyik érintett, Görgey Gábor író emlékei: „1951. júniusi kitelepítésünk után is, amikor csak lehetett (a tanyán kevésbé, később, a faluba bekerülve, inkább), ezt a lapot olvasta apám. Természetesen ebben is szajkózták a kötelező penzumot, mégis jó volt látni a régi lap felzetét, jellegzetes betűit [ ] a profizmus, a fogalmazáskészség, bizonyos megmagyarázhatatlan módon érzékelhető polgáriság rejtjeleit olvastuk ki a hasábokból.”

A méltatlan történelmi helyzetek fogságából a Magyar Nemzet előbb-utóbb mindig kiszabadult. Ne feledjük, azért is, mert szerencsére akadtak olyan munkatársak, akik hittek – s tegyük hozzá a magunk nevében: hittünk – a változás lehetőségében, hogy Pethő Sándor lapja visszanyeri régi fényét.

Amikor 1938 augusztusában a Magyar Nemzet megszületett, a vélemény kifejtése még a munkatársak tehetségén, lelkiismeretén múlt, de mindössze egy év múlva, a második világháború kitörésekor már idehaza is bevezették az előzetes cenzúrát. Ezután az 1945-öt követő nagyon rövid időszakot és ötvenhat tünékeny szabadságát nem számítva a nyolcvanas évek végéig a Magyar Nemzet, akár laptársai, rendkívül szigorú – idővel persze a szorításból fokozatosan engedő – ellenőrzés alatt állt, szavait bilincsbe verték. Pethő Sándor szerint azonban a bilincsbe vert beszéd is nagy erejű lehet. „A halk célzásnak vagy utalásnak, egy hasonlatnak vagy allegóriának rettentő akusztikát ad a fojtott csend frenezise, az emberszívek hangosabb verése, a ki nem mondható érzések elviselhetetlen feszültsége, valahányszor a sápadtság és a rémület istenei uralkodnak egy közvélemény fölött.” A témaválasztás merészsége, a sorok közti, palackpostaszerű üzenetek – a hetvenes-nyolcvanas évekből elsősorban Mátrai-Betegh Bélára, Ruffy Péterre, a tárcaíró Csurka Istvánra, Vikol Katalinra, a pályakezdő Javorniczky Istvánra, a legalitás-illegalitás határmezsgyéjén tevékenykedő Oltványi Ambrusra gondolhatunk – növekvő száma különböztette meg a Kádár-rendszer szürke éveiben a Magyar Nemzetet a többi napilaptól.

Most nem kell titokban üzenni olvasóinknak, nyíltan vállalhatjuk kritikus véleményünket. Mindez, tegyük hozzá, elveinkből nem engedő konstruktív ellenzékiséget jelent. Ha tollhegyre tűzzük is a jelenlegi világ visszásságait, bűneit, az ország érdekeit valóban szolgáló külpolitikai és nemzetpolitikai kérdésekben alkalmanként együtt tudunk működni politikai erőkkel, kormányzatokkal. S ha jól élünk a sors adta lehetőséggel, visszatérhetünk a lap legszebb korszakainak szellemiségéhez.

Nem máshonnan, a Magyar Nemzet viharvert, mégis szép, tisztességes történetéből meríthetünk erőt ahhoz, hogy szellemünk kifejtésének e lap hasábjain valóban ne legyen más akadálya, „mint tulajdon lelkiismeretünk, tehetségünk és meggyőződésünk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.