Második osztrák köztársaság, 1945–2016

A kérdés már nem az, hogy marad-e a régi világ Ausztriában.

Techet Péter
2016. 05. 01. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt vasárnap politikai földindulás volt Ausztriában. Az államfőválasztáson a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) politikusa, Norbert Hofer harmincöt százalékkal elhúzott az összes többi jelölt előtt, a kegyeleti okokból „nagykoalíciónak” nevezett kormánypártok jelöltjei pedig be sem jutottak a második fordulóba.

Hoferrel a zöldek egykori elnöke, Alexander Van der Bellen professzor fog megmérkőzni. A szocdemek jelöltje, aki a házmesterek szakszervezetében töltötte egész életét, a választás estéjén dühösen arról beszélt, hogy „a szélsőségek” győztek. Az FPÖ ugyanis a jobbszélről, míg a Zöldek balliberális irányból vonják kétségbe az 1945-ben megszületett, a szocdemek és a konzervatívok együttműködésére épülő második osztrák köztársaságot. De a jobboldali liberális ellenállás is jól szerepelt: az ő jelöltjük, az egykori főbíró Irmgard Griss majdnem húsz százalékkal lett a harmadik. És csak őt követik a kormánypártok jelöltjei, tíz-tíz százalékkal.

„Minden nagyon szép volt, mindennel meg voltam elégedve” – ezzel a Ferenc József-idézettel válaszolt Andreas Khol, a Néppárt elhasalt jelöltje arra a kérdésre, hogy akkor vasárnap este véget ért-e a második köztársaság. És valóban, nem csak Kholnak van oka arra, hogy elégedett legyen, noha neki a havi nyolcezer eurós nyugdíjával nem kell különösebben tartania a bukástól sem.

A második osztrák köztársaság, amelyet szélsőjobboldalról, bal- és jobboldali liberális irányból vasárnap valószínűleg végleg kiütöttek, az osztrák történelem valóban legszebb, leginkább megelégedésre okot adó korszaka. Ezt nem árt leszögezni. Az első köztársaság állandó párt- és utcai harcait, majd a náci uralmat (amely ellen egyedül a kommunisták és a monarchisták tiltakoztak) követően olyan rendszer jött létre, amely a két nagy blokk – a vörösök és a feketék – együttműködésére épült. Az iskolai pedellusig le volt osztva minden szerep: mindenki pontosan tudta, milyen színű párttagkönyv kell az egyes állásokhoz. De legalább volt állás: szociális és politikai nyugalom, béke, fejlődés, gazdagodás jellemezte ezeket az időket.

Az osztrák jólétet leginkább Bruno Kreisky szociáldemokrata kancellár teremtette meg, aki erősítette a szakszervezetek szerepét, az állami tulajdon jelentőségét, és a semleges, kis Ausztria ügyes politikával valóban Európa egyik leggazdagabb, legszociálisabb állama lett. Ma ugyan már Bécsben is illik szidni a vörösöket, de tény, hogy az ő munkájuk eredményeként Ausztria még mindig Európa egyik utolsó jóléti állama. Gyakorlatilag már csak a skandinávok és az osztrákok maradtak, akik nem fogadták el a jóléti állam állítólagos végét. Például Ausztriában a fizetések vásárlóértéke még mindig az egyik legnagyobb egész Európában (sokkal nagyobb, mint a nagy testvér németeknél), és a számos szociális program (mint például a több százezer bécsinek lakhatást nyújtó közösségi lakásprogram) révén jóval kisebb a szegények és a gazdagok közötti különbség, mint más európai országokban. E második köztársaság tűnik el most lassan.

Nem lehet tehát eltagadni a leginkább szocdem meghatározottságú második osztrák köztársaság érdemeit: Bécs a világ legélhetőbb városa; létezik tizennegyedik havi nyugdíj és fizetés; a nyugdíjkorhatár még mindig jóval alacsonyabb, mint a németeknél; az ország besorolása a hitelminősítőknél továbbra is a legjobb, azaz Bécs az eladósodottságát is tudja finanszírozni. Miért akkor mégis az elégedetlenség? Miért vezeti a közvélemény-kutatásokat hónapok óta harminc százalék feletti eredménnyel a második köztársaság legnagyobb ellenfele, a Szabadságpárt? Miért a Zöldekhez és egy független liberális jelölthöz menekülnek az FPÖ-től tartó polgárok? Miért ér valami véget, ami a felszínen annyira sikeres és szép? A legendás bécsi humorista, Karl Kraus észrevétele, miszerint „az osztrák az egyetlen nép, amelyet a tapasztalat butábbá tesz”, vagy az osztrák író, Thomas Bernhard mérges megjegyzése, miszerint „minden bécsiben egy tömeggyilkos lakozik”, nem adnak valódi választ. Ugyanis a második köztársaság nem csak a jobbszélről lett meghaladva: a második helyezett Alexander Van der Bellen éppen azon bécsi „nagykörúti” értelmiség képviselője, amely baloldali liberálisként elégedetlen a jelenlegi rendszerrel. A második köztársaságot nemcsak a szélsőjobboldaliak, de baloldaliak és liberálisok is eltemették most vasárnap. Nagykoalíció jött létre a „nagykoalíció” ellen.

A szocdem–konzervatív kormány ugyanis összevissza kormányoz. Magyarországról csak a menekültpolitikai cikcakkok látszanak – tavaly nyáron még hős antifasisztaként ellenezte Werner Faymann a kerítésépítést, mostanra pedig ő maga épít, ráadásul a schengeni övezeten belül, Magyarország, Szlovénia és Olaszország felé határzárat –, ám általában véve ilyen a bécsi kormány politikája. A szocdemek és a néppártiak legtöbbször egymást blokkolják, és egymásra tolják a felelősséget a népszerűtlenségért. A szélsőjobboldal még keményebb fellépést szorgalmazna menekültügyben, míg a balliberálisok a jóléti államot és a humanizmust kérik számon, a jobboldali liberálisok pedig a piaci reformokat. A nagykoalíció valóban nem tud megfelelni mindezen társadalmi elvárásoknak – azonban ahelyett, hogy maga mutatna irányt, iránytalanul imbolyog.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi koalíció két pártja együtt sem kapná meg a szavazatok felét. Sem a Zöldek, sem a liberálisok nem lesznek partnerek abban, hogy pusztán az FPÖ-vel szemben megmentsék a „nagykoalíciót”. A mostani földrengést ezért egy még nagyobb követheti: ha 2018-ban a parlamenti választásokon megkerülhetetlenül diadalmaskodik az FPÖ. Alexander Van der Bellen be is jelentette, hogy ha ő lesz az államfő, nem fog szabadságpárti politikust kancellárrá kinevezni. Jogilag persze megteheti, de kérdéses lesz ehhez a társadalmi többsége.

Az FPÖ előnye már most majdnem behozhatatlan. Ha Van der Bellen mégis győzne a május 22-i második fordulóban, az sem a második köztársaság sikere lenne. Elvégre ő is ellenzéki. A kérdés így már nem az, hogy marad-e a régi világ Ausztriában, hanem az, hogy kikből áll majd az új, harmadik köztársaság.

A szerző jogász, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.